Turtingiausias Ukrainos žmogus ragina šalies politinę krizę spręsti derybose | KaunoDiena.lt

TURTINGIAUSIAS UKRAINOS ŽMOGUS RAGINA ŠALIES POLITINĘ KRIZĘ SPRĘSTI DERYBOSE

Turtingiausias Ukrainoje žmogus Rinatas Achmetovas penktadienį nutraukė tylą ir pirmąkart viešai pakomentavo jau ilgiau nei tris savaites šalį krečiančius protestus, išreikšdamas palaikymą deryboms ir pasmerkdamas prievartą.

Įtakingas kasybos magnatas, kuriam priklauso Donecko futbolo klubas „Šachtar“, paskelbė pranešimą per savo holdingo bendrovę SCM, kuris yra jo atsargi, tačiau labai svarbi intervencija į krizę.

Verslininkas, daug metų finansiškai rėmęs prezidento Viktoro Janukovyčiaus Regionų partiją ir anksčiau atstovavęs jai kaip Aukščiausiosios Rados deputatas, savo pranešime uoliai vengė palaikyti vieną arba kitą stovyklą.

Tačiau jis pažymėjo, kad žmonės išėjo į gatves „ieškoti atsakymų“, kai V.Janukovyčius nusprendė nepasirašyti asociacijos sutarties su Europos Sąjunga (ES).

„Faktas, kad taikūs žmonės išėjo į taikias akcijas, rodo, jog Ukraina yra laisva demokratinė šalis. Ir iš šio kelio Ukraina neišsuks. Tai labai gerai“, – sakė R.Achmetovas.

Jis taip pat pasmerkė smurtą, prasiveržusį per kai kuriuos protestus, konkrečiai nekaltindamas nei protestuotojų: „Tačiau nepriimtina, kad pastarosiomis dienomis nukentėjo žmonės.“

R.Achmetovas, kuris, kaip teigia ukrainietiškoji žurnalo „Forbes“ versija, valdo 14,9 mlrd. JAV dolerių vertės kapitalą ir yra turtingiausias žmogus šalyje, pažymėjo, jog dabar svarbu rasti „subalansuotą požiūrį“ ir visoms stovykloms pradėti derybas.

„Aš – už derybų stalą. Noriu, kad politikai, valdžia, opozicija ir šalies moraliniai lyderiai sėstų prie derybų stalo ir priimtų sprendimą, kuriuo mes didžiuotumės. Kartoju – didžiuotumės, o ne jo gėdytumės“, – sakė jis.

Ragindamas Ukrainos lyderius priimti drąsių ir galbūt nepopuliarių sprendimų, R.Achmetovas rašo: „Aš tą stalą vadinčiau taikos, kompromisų ir mūsų šalies ateities stalu. Ir tegul prie to stalo politikai praranda savo reitingus – svarbiausia, kad Ukrainos reitingai pakiltų.“

Tuojau po to, kai buvo paskelbtas R.Achmetovo pareiškimas, partija UDAR, vadovaujama pasaulio bokso čempiono Vitalijaus Klyčko, paskelbė, kad opozicija dalyvaus derybose su V.Janukovyčiumi.

R.Achmetovo bendrovės ir ne vieną čempionatą laimėjęs „Šachtar“ įsikūrę rytiniame Donecko regione, kuris yra V.Janukovyčiaus politinė tvirtovė.

Šis veikėjas paprastai laikomas prezidento pagrindiniu sąjungininkus verslo pasaulyje.

Tačiau kai kurie analitikai pastebėjo, kad R.Achmetovo įtaka pastaruoju metu galbūt sumažėjo, kylant jaunesniems oligarchams, ypač 28 metų Serhijui Kurčenkai, kurie priklauso „šeima“ pramintai prezidento artimiausiai aplinkai.

Ukrainos žiniasklaidos apžvalgininkai taip pat pastebėjo, kad R.Achmetovui priklausanti televizija „Ukraina“ išsamiai ir objektyviai nušvietė naujausius protestus, o kai kurie tame įžvelgia nesutarimų su prezidentu ženklų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS