Tvarus išmanusis Fudžisavos miestas – Japonijos sostinės pašonėje | KaunoDiena.lt

TVARUS IŠMANUSIS FUDŽISAVOS MIESTAS – JAPONIJOS SOSTINĖS PAŠONĖJE

  • 0

Kartu su pagrindinio pastato atidarymu, palaikančiu tvariąją plėtrą, miestas pereina į naują raidos etapą ir diegia naujas ateities iniciatyvas, tokias kaip ateinančios kartos verslo patikros centras.

Tvaraus išmaniojo miesto (anglų k. – SST) taryba, „Panasonic“ korporacijos vadovaujamas konsorciumas, pasiūlė idėją sukurti tvarų ir išmanųjį Fudžisavos miestą (anglų k. Fujisawa SST). Vyksta didžioji modernaus ir drąsiai į ateitį žiūrinčio miesto atidarymo ceremonija. Šis miestas įsikūrė Tokijo priemiestyje.

Mieste jau yra pagrindinis pastatas,, palaikantis tvariąją plėtrą. Miesto bendruomenė jau pradėjo veikti. Miestas iš statybų etapo perėjo į naują etapą, kuriame jis sparčiai vystosi kaip tvarus ir išmanusis miestas. Jame ypatingas dėmesys yra skiriamas žmonių gyvensenai.

Pagrindinė vieta – tvaraus ir išmaniojo Fudžisavos miesto aikštė, ji taip pat yra svarbiausias miesto akcentas, – tai pagrindinis žmonių susibūrimo ir komunikacijos centras. Aikštė yra miesto augimo, jo funkcijų ir valdymo centras. Tai yra vieta, kurioje sutinkami svečiai ir skatinami bendruomenės nariai. Tvarų išmanųjį miestą valdanti įmonė yra miesto administratorius, įsikūręs aukštėje. Kartu su kitais partneriais (įmonėmis) ši įmonė mieste teikia penkias pagrindines paslaugas: tiekia energiją, užtikrina saugumą ir mobilumą, sveikatos apsaugą ir vienija bendruomenę. Įmonė taip pat renka bei valdo informaciją, susijusią su miesto aplinka, energija, saugumu bei apsauga ir tokiu būdu užtikrina ekologišką ir išmanų gyvenimo būdą šiame mieste.

Aikštėje yra įvairios paskirties objektai, teikiantys svečių sutikimo ir bendruomenės skatinimo paslaugas. Šie objektai skatina miesto lankytojų tarpusavio kontaktus. Aikštės centre yra kavinė ir virtuvės zona, – čia žmonės gali atsipalaiduoti arba rengti mokymus aplinkos apsaugos temomis. Taip pat čia yra prezentacijų zona, – ioje pristatomi pagrindiniai miesto įvykiai ir teikiama su jais susijusi informacija. Aikštės laboratorija yra maisto ir amatų studija, – čia įrengtos interaktyvios dirbtuvės, skirtos miesto gyventojams. Mobilumas Aikštėje užtikrinamas ekologiškomis transporto priemonėmis. Gruodžio viduryje tvaraus ir išmaniojo Fudžisavos miesto aikštės pietinėje pusėje bus atidarytas kultūrinis kompleksas, pavadintas „Shonan T-SITE“. Šis objektas taps vieta, kurioje bus skatinama aktyvi veikla, kuri yra maksimaliai naudinga čia susirenkantiems žmonėms (ne tik šio miesto gyventojams, bet ir aplinkinių miestų bei iš toliau atvykstantiems žmonėms).

Ką tik pradėjusiame plėstis tvariame ir išmaniajame Fudžisavos mieste jau yra suformuotas atskiras gyvenamasis rajonas, skirtas automobilių neturintiems gyventojams – tai yra antroji pardavimo fazė. Naudodamiesi miesto ekologiško transporto ir automobilių nuomos paslaugomis šio rajono gyvenantojai galės mėgautis gyvenimu, nesant būtinybės turėti asmeninį automobilį. Tuo pat metu sumažės jų išlaidos, o sklypo plotas bus išnaudotas efektyviai. Taip pat jau vyksta naujo projekto, kuris gyventojams teiks ekologiškas logistikos paslaugas, parengiamieji darbai.

Kadangi tvarus ir išmanusis Fudžisavos miestas vystosi nuosekliai bei nuolat, čia bus skatinamos naujovės. Vakarinėje miesto pusėje esantis ir šiuo metu dar nenaudojamas plotas nuo 2018 bus skirtas bendradarbiauti su kitomis įmonėmis – partnerėmis. Čia bus steigiami ateinančios kartos gyvenimo būdą atitinkantys verslai ir statomi gyvenamieji pastatai. Gruodžio mėnesį planuojama atidaryti „Car Life Lab“ pastatą, skirtą demonstruoti elektromobiliams bei jiems išbandyti. Tai bus objektas, naudojamas idėjoms ir naujovėms generuoti, ateinančios kartos praktiškų mobilumo sistemų patikrai ir gyvensenai demonstruoti bei bandyti. Naudodama moderniausią įrangą ir paslaugas, kurios prisideda prie ateities miestų kūrimo, tvaraus ir išmaniojo Fudžisavos miesto taryba dės visas pastangas, kad būtų įgyvendintas šio miesto modelis – miesto, kuris gali gyvuoti nekenkdamas aplinkai šimtus metų.

GALERIJA

  • Tvarus išmanusis Fudžisavos miestas – Japonijos sostinės pašonėje
  • Tvarus išmanusis Fudžisavos miestas – Japonijos sostinės pašonėje
Kompanijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS