Tyrimas: JK dėl klimato kaitos orai tapo karštesni ir drėgnesni | KaunoDiena.lt

TYRIMAS: JK DĖL KLIMATO KAITOS ORAI TAPO KARŠTESNI IR DRĖGNESNI

  • 4

Orai Jungtinėje Karalystėje (JK) dėl klimato kaitos tapo karštesni, drėgnesni ir saulėtesni, teigiama ketvirtadienį paskelbtoje kasmetinėje pažangiausių meteorologų ataskaitoje. Mokslininkai perspėja ir dėl ateinančiais dešimtmečiais vasaromis lauksiančių rekordinių temperatūrų.

Atliekant tyrimą „JK klimato būklė 2020“ išsiaiškinta, jog praėję metai Didžiojoje Britanijoje buvo treti karščiausi metai nuo orų stebėjimo pradžios, pagal drėgmės lygį šie metai atsidūrė penktoje vietoje, o aštuntoje – pagal saulėtų dienų skaičių.

Tai pirmi metai, kada 12 mėn. laikotarpis patenka į dešimtuką pagal visus tris rodiklius.

Ataskaitoje teigiama, kad dėl pastarųjų tendencijų orai JK tampa vis ekstremalesni, o vidutinė temperatūra Didžiojoje Britanijoje šiek tiek didesnė, nei vidutinė pasaulio temperatūra.

Pagrindinis tyrimo autorius Mike‘as Kendonas iš Nacionalinio klimato informacijos centro teigė, jog iki 2040 m. temperatūra vasarą gali nuolat siekti rekordus ir išaugti iki daugiau nei 40 laipsnių Celsijaus, net ir taikant klimato kaitos švelninimo politiką.

Aukščiausia JK kada nors užregistruota temperatūra – 38,7 laipsnio Celsijaus. Šis rekordas pasiektas 2019 m. liepos mėn.

„Klimato kaitos pasekmes jau matome viso pasaulio lygmeniu, taip pat ir JK – apie tai galime spręsti iš persimainiusių orų, o šios tendencijos tęsis ir toliau“, – BBC radijui sakė M. Kendonas.

Ataskaitoje skelbiama, kad 2020 m. buvo treti karščiausi metai JK nuo orų stebėjimo pradžios 1884 m. Visi dešimt karščiausių metų šioje šalyje užregistruoti per pastaruosius du dešimtmečius.

Dešimtmetis po 2011 m. buvo vidutiniškai 0,5 laipsniu Celsijaus karštesnis nei 1981–2010 m. ir maždaug 1,1 laipsnio Celsijaus karštesnis už 1961–1990 m.

Didžiojoje Britanijoje per pastaruosius tris dešimtmečius drėgmės lygis buvo vidutiniškai 6 proc. didesnis nei 30 m. anksčiau.

Šešeri iš dešimties drėgniausių metų nuo orų stebėjimo pradžios JK užregistruoti po 1998 m.

Vien praėjusią savaitę Londoną ir Pietryčių Angliją užplūdo staigūs potvyniai, kilę po trumpos karščio bangos, kai temperatūra buvo didesnė nei 30 laipsnių Celsijaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Taip,tiesa

Jokia kaitra,yra priemonių kuriomis galima iššaukti oro pasikeitimą.Nežinote,gaila,mažai domitės mokslo pasiekimais.

Proistorikas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA - Atradau Trečiąjį ir Ketvirtąjį Žemės ašies fizinius judėjimus. Dabar jau, daugiau nei aišku, kad nuo 2500 -jų metų, iki šio tūkstantmečio pabaigos, ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE viešpataus tiktai viena SAULĖ! Pietiniame - tiktai vienas Mėnulis! Iki šio tūkstantmečio pabaigos, NUO ŠIAURINIŲ KALNŲ ŠLAITŲ NUSLINKS VISI LEDYNAI IR SNIEGYNAI! VANDENS LYGIS ŽEMĖJE PAKILS PER 20 METRŲ virš dabartinio lygio! Tikėtina, kad tokios vandens masės spaudimo, neatlaikys ir žmonių pagamintos užtvankos! Laikas joms visoms ir eiti į užtarnautą poilsį! Anot ARISTOTELIO, HERODOTO, ir Romos poeto OVIDIJAUS, ŠIAURINIAME Žemės pusrutulyje, VIEŠPATAUS GAISRAI! Visą šią informaciją, iš kartos į kartą, praneša mūsų PROTĖVIAI - LIETUVIAI! ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE VYKS TAI, KAS PRIEŠ 3000 METŲ!

Šveikas \\\\\.../////

1967 metais tanavau kriuomenėje Čitos sr.Užbaikalė,tenai žiemą šalo iki -60 laipsnių C.Dabar retai pasiekia -30 C.---Šyla.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS