U. von der Leyen: ES nori, kad Šiaurės Makedonija įstotų į bloką | KaunoDiena.lt

U. VON DER LEYEN: ES NORI, KAD ŠIAURĖS MAKEDONIJA ĮSTOTŲ Į BLOKĄ

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ketvirtadienį parėmė į ginčą su Bulgarija įsivėlusios Šiaurės Makedonijos viltis ateityje įstoti į Europos Sąjungą.

„Norime, kad jūs būtumėte ES“, – makedonų kalba pareiškė U. von der Leyen, sakydama kalbą parlamente Skopjėje.

EK vadovė pažadėjo remti Prancūzijos iniciatyvą, kuri atvertų derybas dėl nedidelės Balkanų valstybės narystės ir pašalintų Bulgarijos prieštaravimus.

„Dvišaliai klausimai, pavyzdžiui, susiję su istorija, nėra stojimo į ES sąlygos, – Šiaurės Makedonijos parlamentarams sakė U. von der Leyen. – Negali būti jokių abejonių, kad makedonų kalba yra jūsų kalba.“

Ji pridūrė, jog Paryžiaus pateiktu kompromisiniu „pasiūlymu taip pat gerbiamas jūsų nacionalinis identitetas“, ir pabrėžė, kad Šiaurės Makedonijai laikas judėti į priekį.

Tačiau prancūzų siūlymas įtikino toli gražu ne visus: prie parlamento susirinko tūkstančiai protestuotojų, smerkusių šią iniciatyvą kaip išdavystę. Net asamblėjos viduje EK vadovės kalbą trumpam pertraukė švilpimas ir šūksniai, nors dauguma įstatymų leidėjų pagarbiai stovėjo ir plojo.

Pasiūlymas, kurį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pristatė per praėjusį mėnesį Madride vykusį NATO viršūnių susitikimą, numato abiejų šalių nuolaidas. Šiaurės Makedonijos vyriausybė įsipareigotų keisti savo konstituciją, kad būtų pripažinta bulgarų mažuma, apsaugotos mažumų teisės ir uždraustos neapykantą kurstančios kalbos – kaip reikalauja nuo 2007 metų ES priklausanti Bulgarija.

Valdantieji socialdemokratai ir ministras pirmininkas Dimitaras Kovačevskis remia šį pasiūlymą kaip pagrįstą kompromisą. Vyriausybė mano, jog susitarimas nekeltų pavojaus nacionaliniams interesams ar tapatybei, taip pat atvertų šaliai kelią į ES.

„Pasakiau „taip“, nes šis Europos siūlymas šiuo metu yra geriausias sprendimas“, – įstatymų leidėjams sakė D. Kovačevskis.

Tačiau centro dešinioji pagrindinė opozicinė partija VMRO-DPMNE, taip pat kitos politinės jėgos su siūlymu nesutinka. Pasak jų, toks susitarimas būtų palankus reikalavimus keliančiai Sofijai, kvestionuojančiai Šiaurės Makedonijos istoriją, kalbą, tapatybę, kultūrą ir paveldą.

Įstatymų leidėja Dafina Stojanovska iš VMRO-DPMNE piktai suplėšė siūlomo susitarimo kopiją ir pareiškė, kad „joks dokumentas, kurį jūs pasirašytumėte, nebus teisėtas, kol nebus pažymėtas svarbiausiu antspaudu – tautos antspaudu“.

Politinė įtampa Šiaurės Makedonijoje pastarąsias 10 dienų vis augo, o naktį peraugo į kelias smurtines protesto akcijas.

Ši Balkanų šalis jau 17 metų yra kandidatė stoti į ES. Skopjė sulaukė žalios šviesos pradėti stojimo derybas 2020 metais, tačiau proceso pradžios data dar nenustatyta.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

taigi

taigi ursuls la ukia bendras farm su faucy tribunolas ir tik laiko klaus ima s ka da tai ivyks?

tik

sis fasistynis despotizmas gali but prilyginamas gebels o doktrinai o pa ba tyjis buvo gudriai aneksuotas vakaru paliekant jame k gb tuos pacius veikejus suvaid inusiais ir ta ip isijautusiais kad ir toliau cinis kai save laiko slykstu matyt ir ziuret i si /cirka/ kuris jau pats griuva su bedvasia nuojauta kad ji kas palaikys===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS