Ukraina keičia Kalėdų šventimo datą – nori dar labiau atsiriboti nuo Rusijos | KaunoDiena.lt

UKRAINA KEIČIA KALĖDŲ ŠVENTIMO DATĄ – NORI DAR LABIAU ATSIRIBOTI NUO RUSIJOS

  • 0

Pagal penktadienį priimtą įstatymą Ukraina Kalėdas nuo šiol oficialiai švęs gruodžio 25-ąją, taip dar labiau atsiribodama nuo Rusijos Ortodoksų Bažnyčios, Kristaus gimimą mininčios sausio 7-ąją.

Prezidento Volodymyro Zelenskio pasirašytas įstatymas parodo atotrūkį tarp Ukrainos ir Rusijos Bažnyčių, didėjantį nuo praėjusių metų vasario, kai Maskva pasiuntė savo kariuomenę į provakarietišką kaimyninę šalį.

„Nepaliaujama ir sėkminga kova už identitetą prisideda prie (...) kiekvieno ukrainiečio troškimo gyventi savo gyvenimą su savomis tradicijomis ir šventėmis“, – sakoma aiškinamajame rašte, paskelbtame parlamento interneto svetainėje.

Naujuoju įstatymu siekiama „atsisakyti Rusijos paveldo primetant Kalėdų šventimą sausio 7-ąją“, sakoma rašte.

Religijos plotmėje Maskva Ukrainai vadovavo bent nuo XVII amžiaus, tačiau 2019 metais, dėl 2014-aisiais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir paramos separatistams Rytų Ukrainoje, dalis Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios atsiskyrė nuo Maskvos patriarchato.

Rusijos remta Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios atšaka 2022 metų gegužę taip pat paskelbė nutraukianti ryšius su Maskva.

Sprendimas perkelti Kalėdų datą yra dar vienas iš Ukrainos pastarųjų metų žingsnių siekiant atsiriboti nuo Maskvos. Tarp ankstesnių Ukrainos žingsnių yra gatvių ir miestų, kurie buvo pavadinti sovietų veikėjų vardais, pervardijimas.

GALERIJA

  • Ukraina keičia Kalėdų šventimo datą – nori dar labiau atsiriboti nuo Rusijos
Gairės: karas Ukrainoje, Kalėdos, šventimo data, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS