Ukraina pradeda terorizmo bylą prieš Rusiją | KaunoDiena.lt

UKRAINA PRADEDA TERORIZMO BYLĄ PRIEŠ RUSIJĄ

  • 8

Ukraina iškėlė bylą Rusijai Jungtinių Tautų (JT) aukščiausiame teisme; ji kaltina Rusiją „terorizmo“ rėmimu ir reikalauja, kad Maskva sumokėtų kompensacijas už civilių gyventojų apšaudymą ir Malaizijos keleivinio lėktuvo numušimą, antradienį pranešė pareigūnai.

Kijevas prašo, kad Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) „pripažintų Rusijos Federacijos atsakomybę tarptautiniu mastu už terorizmo finansavimą... dėl terorizmo aktų, kuriuos įvykdė jos įgaliotiniai Ukrainoje“, sakoma teismo pareiškime.

Ukraina taip pat prašo, kad teismas nurodytų atlyginti visus nuostolius už lėktuvo MH17 numušimą virš Ukrainos rytų 2014 metais ir „civilių apšaudymą“ atskirai įvardintuose rytinės Ukrainos miestuose.

„Rusija privalo sumokėti už tą agresiją“, – pareiškė Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį, vos tik Kijevas pradėjo procesą Hagoje įsikūrusiame teisme.

„Pažeidinėja tarptautinę teisę“

„Rusijos Federacija jau trejus metus brutaliai pažeidinėja tarptautinę teisę“, – pridūrė prezidentas savo pareiškime.

„Jau trejus metus Rusija tęsia neteisėtą Krymo aneksiją, neteisėtą rytinės mūsų šalies dalies okupaciją Donecko ir Luhansko regionuose, vykdydama eliminavimo ir diskriminavimo politiką Kryme“, – nurodė P.Porošenka.

1945 metais įsteigtas Tarptautinis Teisingumo Teismas yra pagrindinis JT teisingumo organas, sprendžiantis teritorinius ir sienų ginčus tarp valstybių.

Ukraina kaltina savo kaimynę Rusiją prorusiškų separatistų sukilimo kurstymu rytinėje šalies dalyje ir tvirtina, kad taip atsakoma į Maskvos palaikomo Ukrainos prezidento nuvertimą 2014 metų vasarį.

Nuožmūs susirėmimai Ukrainos rytinėje dalyje ir Rusijos aneksuotame Ukrainos Krymo pusiasalyje prasidėjo 2014 metų kovą.

Keletas pasiektų paliaubų susitarimų suteikė vilčių, kad beveik 10 tūkst. gyvybių nusinešęs karas eina į pabaigą.

Pasak P.Porošenkos, byla Tarptautiniam Teisingumo Teismui buvo pateikta po „ilgo ir kruopštaus darbo“.

Kijevas prašo, kad tribunolas pripažintų Maskvą pažeidus savo tarpatautinius įsipareigojimus, numatytus Terorizmo finansavimo konvencijoje ir tarptautinėje sutartyje prieš rasinę diskriminaciją.

Jis siekia, kad tribunolas nurodytų Maskvai „nedelsiant ir besąlygiškai nutraukti bet kokią paramą nelegalioms ginkluotoms grupuotėms, vykdančioms teroristinius veiksmus Ukrainoje, taip pat paramą pinigais, ginklais ir (karių) apmokymą“.

Kijevas dar prašo, kad Maskva būtų įpareigota:

– užtikrinti, kad iš Rytų Ukrainos būtų išvežta neteisėta ginkluotė;

– kontroliuoti savo sienas, siekiant užkirsti kelią „terorizmo rėmimui, ginklų tiekimui“;

– „visiškai atlyginti“ už civilių gyventojų apšaudymą Ukrainos Mariupolio, Kramatorsko, Volnavachos ir Charkovo miestuose ir už lėktuvo MH17 numušimą;

– saugoti „Rusijos okupuotame Kryme visų grupių, tarp jų ir Krymo totorių bei etninių ukrainiečių“, teises;

Tarptautinį kriminalinį tyrimą atlikę Nyderlandų vadovaujami pareigūnai padarė išvadą, kad raketa, kuria 2014 metais virš Ukrainos buvo numuštas Malaizijos keleivinis lėktuvas, buvo paleista iš separatistų kontroliuojamoje teritorijoje buvusio mobiliojo raketų komplekso „Buk“. Pastarasis esą buvo atgabentas į separatistinio konflikto krečiamą Rytų Ukrainą iš Rusijos, po minėto incidento skubiai vėl sugrąžintas į Rusijos teritoriją.

Per tą katastrofą žuvo visi 298 reiso MH17 laineriu skridę žmonės.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Onanimui

tu drąsus tik internete, rusofašistine žiurke.

Anonimas

tu ladzberginis fašiste tikrai jei tavęs be manęs kas nenudės,tai aš pats pakarsiu ir tikrai lietuvos niekše ir išdavike tu savo smertim negaiši ir neždinkis ant baobabo

jankiui-

Vėl kiauksi šunyti? Suknistas kacape, nešk savo kaliošus į mėgstama fašistine ruskija, dalbajobe iškrypęs (ir protiškai, ir lytiškai).
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS