Ukraina ragina TTT įpareigoti Rusiją atlyginti žalą už sukeltą karą | KaunoDiena.lt

UKRAINA RAGINA TTT ĮPAREIGOTI RUSIJĄ ATLYGINTI ŽALĄ UŽ SUKELTĄ KARĄ

  • 0

Ukraina antradienį pareiškė, kad Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) turėtų įpareigoti Rusiją atlyginti žalą už sukeltą karą, ir teigė, kad ant kortos pastatyta pati tarptautinė teisė.

„Rusija nėra aukščiau įstatymo. Ji turi būti patraukta atsakomybėn“, – Jungtinių Tautų teismui sakė Ukrainos atstovas Antonas Korynevyčius, Taikos rūmuose Hagoje sėdėjęs vos už kelių metrų nuo savo oponentų iš Rusijos.

„Jūs turite galią paskelbti, kad Rusijos veiksmai yra neteisėti, kad jos tęsiami pažeidimai privalo būti nutraukti, kad jūsų nurodymai turi būti vykdomi ir kad Rusija privalo atlyginti žalą“, – kalbėjo jis teisėjams.

Netrukus po 2022-ųjų vasario 24-osios, kai Maskva pradėjo invaziją į Ukrainą, Kyjivas padavė Rusiją į TTT, siekdamas kovoti su priešiška kaimyne visais frontais – teisiniais, diplomatiniais ir kariniais.

Kyjivas argumentuoja, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas rėmėsi tariamu genocidu prieš prorusiškus žmones Rytų Ukrainoje kaip viena iš priežasčių, dėl kurių Kremliaus pajėgos įsiveržė į kaimyninę šalį.

Ukrainos teigimu, taip piktnaudžiaujama 1948 metais priimta Jungtinių Tautų konvencija dėl kelio užkirtimo genocido nusikaltimui, kurią pasirašė ir Kyjivas, ir Maskva.

„Ar tikrai valstybė gali piktnaudžiauti Genocido konvencija, kad pateisintų užkariavimo karą?“ – klausė A. Korynevyčius.

„Pasaulio labui reikia pasakyti „ne“, kad tarptautinė teisė nebūtų paversta žmogaus teisių pažeidimų ir naikinimo įrankiu“, – pridūrė jis.

Praėjusių metų kovą priimtame preliminariame sprendime TTT stojo Ukrainos pusėn ir nurodė Rusijai nedelsiant nutraukti invaziją. Tačiau Maskva paprieštaravo šiam sprendimui, sakydama, kad Teismas neturi jurisdikcijos priimti sprendimo šioje byloje.

„Rusijos nepaklusnumas taip pat yra išpuolis prieš šio teismo autoritetą. Kiekviena raketa, kurią Rusija paleidžia į mūsų miestus, paleidžiama nepaisant šio teismo“, – sakė A. Korynevyčius.

Šiuo metu Taikos rūmuose vykstančiuose posėdžiuose daugiausia dėmesio skiriama aiškinantis, ar TTT turi jurisdikciją. Rusijos teisininkų komanda pirmadienį teigė, kad byla turėtų būti atmesta.

Maskva kelia klausimą – jei Kyjivas neigia genocido Rytų Ukrainoje faktą, kodėl teismas apskritai svarsto bylą pagal Genocido konvenciją.

Trečiadienį teismo salėje kalbės ne tik abiejų kariaujančių šalių, bet ir 32 Ukrainos sąjungininkių atstovai.

Tarptautinis Teisingumo Teismas buvo įsteigtas ginčams tarp šalių spręsti, tačiau negarsėja savo darbo sparta. Tikėtina, kad teismui prireiks kelių mėnesių vien tam, kad nuspręstų, ar gali nagrinėti bylą. Jo sprendimai yra privalomi, nors jis neturi galimybės jų vykdyti.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Ukraina, Rusija, Tarptautinis Teisingumo Teismas, Antonas Korynevyčius
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS