Ukraina reikalauja paleisti Rusijoje laikomus jos jūreivius | KaunoDiena.lt

UKRAINA REIKALAUJA PALEISTI RUSIJOJE LAIKOMUS JOS JŪREIVIUS

  • 1

Ukraina tarptautiniame tribunole penktadienį paragino nedelsiant paleisti jos jūreivius, kuriuos Rusija laiko nuo lapkričio, kai Kerčės sąsiauryje prie Krymo perėmė tris ukrainiečių karinio laivyno laivus.

Šis diplomatinis incidentas padidino įtampą tarp pastaruosius penkerius metus konfliktuojančių kaimynių.

Ukrainos užsienio reikalų viceministrė Olena Zerkal, kreipdamasi į Tarptautinį Jūrų Teisės Tribunolą Vokietijos Hamburgo mieste, paragino nedelsiant paleisti 24 Maskvoje laikomus jūreivius.

Rusijos pasieniečiai prie Kerčės sąsiaurio lapkričio 25-ąją apšaudė ir perėmė tris Ukrainos laivus, mėginusius iš Juodosios jūros nuplaukti į ukrainiečių Mariupolio uostą Azovo jūroje, taip pat suėmė jų įgulų narius.

Rusija incidentą vadina provokacija, kaltina jūreivius neteisėtu sienos kirtimu ir ketina juos teisti.

O. Zerkal jūreivių sulaikymą vadina „dar viena Rusijos ir toliau rodomos nepagarbos tarptautinei teisei iliustracija“.

„Nuo pat sulaikymo momento Ukraina neatidėliodama stengėsi išspręsti šį klausimą“, – sakė O. Zerkal, kuri tvirtino, kad jos šalis suteikė „Rusijai visas galimybes išspręsti klausimą diplomatinėmis priemonėmis“.

Rusijos elgesį ji pavadino „dideliu tarptautinės teisės pažeidimu“ ir pareikalavo „skubiai paleisti“ jūreivius.

„Kiekviena papildoma sulaikymo diena, kiekvienas tardymas, kiekviena byla teisme sunkina šalių ginčą“, – pridūrė ji.

Rusija neatsiuntė savo atstovų į posėdį Hamburge, nes nepripažįsta šio tribunolo jurisdikcijos. O. Zerkal išreiškė apgailestavimą dėl rusų nedalyvavimo.

Kadenciją baigiantis Ukrainos prezidentas Petro Porošenka tvirtino, kad šie jūreiviai yra „karo belaisviai“, o jų sulaikymą pavadino „akivaizdžiu įrodymu, kad Rusija toliau ciniškai negerbia žmogaus teisių“.

„Tikimės, kad per kelias savaites Tribunolas įpareigos Rusiją paleisti mūsų jūreivius ir Ukrainos laivus, o jos veiksmai bus laikomi neteisėtais“, – sakoma praėjusį mėnesį paskelbtame P. Porošenkos pareiškime.

„Rusija vis dar turi progą paleisti mūsų jūreivius ir laivus nelaukdama Kremliaus įvykdyto tarptautinio nusikaltimo oficialaus pripažinimo“, – pažymėjo jis.

Už neteisėtą Rusijos sienos kritimą įgulų nariams gresia įkalinimas iki šešerių metų, sako advokatai.

Kremliaus kritikai kaltino Rusiją rengiant parodomąjį teismą.

Ukrainos laivų sulaikymas buvo pavojingiausias tiesioginis kaimyninių šalių susirėmimas per daugelį metų.

Jų konfrontacija prasidėjo 2014-aisiais, kai Rusija aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį ir parėmė separatistų sukilimą Rytų Ukrainoje. Per šį konfliktą žuvo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Cha

Parašenko ikaitai yra tie mariakai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS