Ukraina sako niekada nepamiršianti Japonijos humanitarinės pagalbos | KaunoDiena.lt

UKRAINA SAKO NIEKADA NEPAMIRŠIANTI JAPONIJOS HUMANITARINĖS PAGALBOS

  • 0

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba šeštadienį padėkojo savo Japonijos kolegai už Tokijo humanitarinę paramą ir už pastangas atstatyti karo nuniokotą šalį.

„Noriu, kad (užsienio reikalų ministras Yoshimasa) Hayashi (Jošimasa Hajašis) ir visa Japonijos tauta žinotų, kad Ukrainos žmonės prisimena ir niekada nepamirš humanitarinės pagalbos“, – per bendrą spaudos konferenciją pareiškė D. Kuleba.

Anot jo, Japonija rengiasi dalyvauti Ukrainos atstatyme po karo.

„Raginame kitus pasekti jų pavyzdžiu“.

Kiek anksčiau Y. Hayashi apsilankė Bučoje, simbolinėje įtariamų Ukrainos civilių žudynių, kurias vykdė Rusijos kariai, vietoje, pranešė Kyjivo srities administracija.

Ji paskelbė nuotraukas, kuriose matyti, kaip Japonijos diplomatijos vadovas lankosi kapinėse, kuriose palaidoti Rusijos okupacijos metu nužudyti civiliai gyventojai.

Kaip ir buvo manyta, Tokijas dėl Japonijos pokario konstitucijos, pagal kurią šalies kariniai pajėgumai apribojami tik gynybos priemonėmis, nesiūlė karinės paramos.

„Ši šalis jau įrodė, kad gali padaryti daug kitų svarbių dalykų saugumo srityje“, – pareiškė D. Kuleba, paskelbęs apie derybų dėl dvišalių saugumo garantijų pradžią.

Y. Hayashi, kuris Kyjive taip pat susitiko su ministru pirmininku Denysu Šmyhaliu ir Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, lydėjo Japonijos verslo atstovų delegacija.

„Japonijos stambusis verslas suinteresuotas ilgalaikiu bendradarbiavimu su Ukraina“, – sakė D. Šmyhalis.

Japonija ne tik prisijungė prie Vakarų valstybių, įvedusių sankcijų Maskvai, bet ir teikia Ukrainai finansinę bei humanitarinę paramą.

Ukraina iš Japonijos jau gavo 7,6 mlrd. JAV dolerių (7,1 mlrd. eurų) vertės humanitarinę pagalbą, sakė D. Kuleba.

Tokijas, anot jo, taip pat ėmėsi retų priemonių – nusiuntė gynybinės įrangos ir pasiūlė prieglobstį nuo konflikto bėgantiems asmenims.

„Esu įsitikinęs, kad mūsų Ukrainos ir Japonijos partnerystė taps pasauliniu pavyzdžiu“, – pareiškė V. Zelenskis savo vakaro kalboje.

Gairės: karas Ukrainoje, Japonija, Volodymyras Zelenskis, Yoshimasa Hayashi, humanitarinė pagalba
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS