Ukraina tikisi visų ES narių pritarimo jos kandidatūrai: mums tai lemiamas momentas | KaunoDiena.lt

UKRAINA TIKISI VISŲ ES NARIŲ PRITARIMO JOS KANDIDATŪRAI: MUMS TAI LEMIAMAS MOMENTAS

Ukrainiečių pareigūnė, prižiūrinti šalies pastangas įstoti į Europos Sąjungą, trečiadienį sakė, jog yra „100 procentų“ įsitikinusi, kad visos 27 bloko šalys narės per šios savaitės viršūnių susitikimą pritars kandidatės statuso suteikimui Ukrainai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat kalbėjo optimistiškai ir pavadino tai „lemiamu momentu“ valstybei. Ukrainos siekis įstoti į ES bus svarbiausias klausimas per Bendrijos lyderių susitikimą Briuselyje.

Interviu naujienų agentūrai AP ukrainiečių vicepremjerė europinės ir euroatlantinės integracijos klausimams Olha Stefanišyna sakė, kad sprendimas gali būti priimtas jau ketvirtadienį, kai prasidės viršūnių susitikimas.

Pasak O. Stefanišynos, Nyderlandai, Švedija ir Danija skeptiškai vertino siūlymą pradėti derybas su Ukraina dėl jos narystės, kol tęsiasi Rusijos invazija, bet dabar tai palaiko. Paklausta, kokiu mastu yra įsitikinusi, kad Ukrainai bus suteiktas šalies kandidatės statusas, ji atsakė: „Dieną prieš viršūnių susitikimo pradžią galiu pasakyti, [kad] 100 procentų.“

Europos Komisija praėjusią savaitę parėmė Ukrainos kandidatūrą. O. Stefanišyna sakė, kad tai pakeitė padėtį ir išmušė pagrindą iš po „labiausiai dvejojusių“ šalių kojų.

Kandidatės statusas, kuriam turi pritarti visos ES narės, yra pirmasis žingsnis narystės link. Jis nesuteikia jokių saugumo garantijų ar automatinės teisės įstoti į bloką.

Mums tai labai lemiamas momentas...

Ukrainos narystė priklausys nuo to, ar karo draskoma šalis galės įvykdyti politines ir ekonomines sąlygas. Potencialios naujokės privalo pademonstruoti, kad atitinka standartus dėl demokratijos principų, ir turi priimti 80 tūkst. puslapių taisyklių, apimančių visas sritis nuo prekybos ir imigracijos iki trąšų ir teisinės valstybės.

O. Stefanišyna AP sakė mananti, kad Ukraina ES nare galėtų tapti po kelerių metų, o ne dešimtmečių, kaip prognozuoja kai kurie Europos pareigūnai.

„Mes jau labai integruoti į Europos Sąjungą, – sakė ji. – Norime būti stipri ir konkurencinga šalis narė, tad tam gali prireikti nuo dvejų iki 10 metų.“

Kad padėtų kandidatėms, blokas gali teikti techninę ir finansinę paramą. Europos pareigūnai yra sakę, kad Ukraina jau įgyvendino apie 70 proc. ES taisyklių, normų ir standartų, bet taip pat atkreipia dėmesį į korupciją ir didelių politinių bei ekonominių reformų būtinybę.

Trečiadienį per virtualų pokalbį su Kanados studentais V. Zelenskis sakė, kad viršūnių susitikimas Briuselyje bus „dvi lemiamos dienos“. Jis taip pat sakė manantis, kad per susitikimą Ukrainai bus suteiktas kandidatės į ES statusas.

„Mums tai labai lemiamas momentas... Kai kurie mano komandos žmonės sako, kad tai tarsi išėjimas iš tamsos į šviesą, – per vertėją sakė ukrainiečių prezidentas. – Mūsų kariuomenės ir visuomenės žodžiais, tai didelis... skatinamasis faktorius ukrainiečių vienybei ir pergalei.“

Belgijos ministras pirmininkas Alexander'as De Croo (Aleksandras De Kro) sakė trečiadienį kalbėjęsis su V. Zelenskiu ir patikinęs jį, kad Belgija parems kandidatės statuso suteikimą Ukrainai.

„Reikės reikšmingų pastangų, ypač kovojant su korupcija ir nustatant veiksmingą įstatymo viršenybę, – sakė A. De Croo. – Tačiau aš įsitikinęs, kad būtent Ukrainos atstatymas [po karo] suteiks galimybių žengti svarbių žingsnių į priekį.“

V. Zelenskis sakė trečiadienį kalbėjęsis su 11 ES lyderių. Antradienį jis paskambino devyniems. Tai dar kartą parodo, koks svarbus Ukrainai kandidatės į ES statusas.

GALERIJA

  • Asociatyvi nuotr.
Scanpix nuotr.
Gairės: karas Ukrainoje, karas, ES, stojimas į ES, Ukrainos stojimas į ES, Europos Sąjunga
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS