Ukraina: Vakarų šalys turi sustabdyti ginklų dalių tiekimą Rusijai | KaunoDiena.lt

UKRAINA: VAKARŲ ŠALYS TURI SUSTABDYTI GINKLŲ DALIŲ TIEKIMĄ RUSIJAI

  • 0

Ukraina penktadienį paragino Vakarų šalis imtis ryžtingų veiksmų, siekiant pažaboti Rusijos ginklų gamybą ir nutraukti pagrindinių dalių tiekimą Maskvai.

Vakarų šalys taiko sankcijas didelei Rusijos ginklų pramonės daliai ir uždraudė eksportuoti karines prekes ir dalis, padedančias Maskvai vykdyti invaziją į Ukrainą.

Tačiau Kyjivas teigia, kad Rusijos karinė pramonė ir toliau gauna Vakarų kompanijų gaminamų komponentų.

„Vakarų šalys turi rimtai imtis priemonių, kad Rusija nebeturėtų galimybės gaminti ginklų. Kai kuriais duomenimis, iki 95 proc. užsienyje pagamintų svarbiausių komponentų, rastų Ukrainoje sunaikintuose Rusijos ginkluose, yra iš Vakarų šalių“, – socialinėje žiniasklaidoje pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Jis sakė, kad privačios įmonės eksportuoja civilines arba vadinamąsias dvejopo panaudojimo prekes, kurių dalys gali būti naudojamos ginklams gaminti.

Jis nepateikė šio teiginio įrodymų, tačiau Kyjivas reguliariai analizuoja šalies teritorijoje nukritusias Rusijos raketas ir dronus.

Rusija kiekvieną savaitę į Ukrainą paleidžia dešimtis modernių raketų ir dronų. Iranas tiekia Maskvai dronus, o Šiaurės Korėja, kaip teigia Vakarų žvalgyba, siunčia artilerijos sviedinius ir raketas.

Maskva taip pat smarkiai padidino vietinę ginklų gamybą, o Kyjivas pastaruoju metu aktyviau ragina užtikrinti, kad Vakarų šalių prekės nepatektų į Rusijos ginklų gamyklas.

„Ukrainai reikėtų mažiau pagalbos ir ji prarastų mažiau gyvybių, jei visos neaiškios schemos ir išvengti sankcijų [padedančios] spragos būtų kruopščiai surastos ir visiškai panaikintos“, – sakė D. Kuleba.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Davose šią savaitę vykusiame Pasaulio ekonomikos forume sakė, jog Vakarų šalys turi „užtikrinti, kad sankcijos veiktų 100 procentų“.

Kyjivo pareigūnai pripažįsta, kad Ukrainai taip pat trūksta šaudmenų.

Baiminamasi, kad daugiamilijardinė Vakarų šalių karinė pagalba gali sumažėti dėl vidaus politikos ginčų Europoje ir Jungtinėse Valstijose.

Gairės: karas Ukrainoje, ginklų tiekimas, rusijai, Vakarai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS