Ukrainai pavyko susigrąžinti dar devynis rusų pagrobtus vaikus | KaunoDiena.lt

UKRAINAI PAVYKO SUSIGRĄŽINTI DAR DEVYNIS RUSŲ PAGROBTUS VAIKUS

Katarui tarpininkaujant pavyko grąžinti į Ukrainą dar devynis rusų pagrobtus vaikus.

Tai penktadienį „Telegram“ kanale pranešė Ukrainos prezidento biuro vadovas Andrijus Jermakas, kuriuo remiasi „Ukrinform“.

„Įgyvendindama Ukrainos prezidento patvirtintą veiksmų planą „Bring Kids Back UA“, mūsų komanda kartu su Ombudsmeno biuro atstovais atliko dar vieną užduotį. Mes šiandien pasitikome penkis rusų pagrobtus vaikus: keturi yra iš vaikų namų (nuo 3 iki 10 metų) ir viena 12 metų mergaitė“, – pažymėjo A. Jermakas.

Anot jo, dar keturi vaikai anksčiau grįžo iš laikinai okupuotų teritorijų ir jau lankėsi Vaiko teisių apsaugos centre, kur teisėsaugininkams pasakojo apie rusų nusikaltimus, kurių liudininkais jie tapo.

„Vaikai buvo verčiami lankyti rusiškas mokyklas, kur jiems buvo teigiama, kad nepriklausomos Ukrainos valstybės nėra“, – pareiškė A. Jermakas.

Jis padėkojo visai komandai, taip pat Katarui  už tarpininkavimą.

„Tarptautinė Ukrainos vaikų grąžinimo koalicija dirba. Prezidento iškelta užduotis – grąžinti visus. Tęsiame darbą“, – pabrėžė A. Jermakas.

Kaip socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Aukščiausiosios Rados žmogaus teisių įgaliotinis Dmytro Lubinecas, Ombudsmeno biuras padėjo grąžinti motinai jos 12 metų dukterį.

„Viena iš susigrąžintų mergaičių su negalia negalėjo gauti visavertės medicininės priežiūros, tad dabar ji pagaliau sulauks reikiamos pagalbos Ukrainos kontroliuojamoje teritorijoje“, – pažymėjo D. Lubinecas. Jis pridūrė, kad apie kiekvieną sugrįžimą būtų galima sukurti atskirą filmą.

„Ukraina pasiruošusi susigrąžinti visus vaikus ir suteiks jiems bazinę humanitarinę, medicininę, psichologinę ir socialinę pagalbą. O teisėsaugininkai fiksuos visus rusų nusikaltimus, kurių liudininkais ar aukomis tapo mūsų vaikai, kad nusikaltėliai ir tie, kurie duoda nusikalstamus nurodymus, sulauktų pelnyto atpildo“, – pabrėžė jis.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, kovo 18 d. iš laikinai okupuotų Zaporižios ir Donecko sričių į Ukrainos kontroliuojamą teritoriją išvyko dar trys šeimos su vaikais.

 

Gairės: ukrainiečių vaikai, rusų pagrobti vaikai, Kataras, karas Ukrainoje, Andrijus Jermakas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS