Ukrainiečių bažnyčios kirtis rusams: pakeitė Kalėdų datą | KaunoDiena.lt

UKRAINIEČIŲ BAŽNYČIOS KIRTIS RUSAMS: PAKEITĖ KALĖDŲ DATĄ

  • 0

Ukrainos stačiatikiai Kalėdas įprastai švenčia sausio 7-ąją, kaip ir rusai. Tačiau šiemet, vietinei Bažnyčiai palaiminus, kai kurie stačiatikiai ukrainiečiai nusprendė švęsti Kalėdas gruodžio 25-ąją, kaip ir daugelis krikščionių visame pasaulyje, praneša LNK.

Idėja gruodį paminėti Jėzaus gimimą Ukrainoje dar visai neseniai buvo laikoma radikalia. Tačiau Rusijos invazija viską pakeitė.

Mažo kaimelio Kyjivo pakraštyje gyventojai savo akimis matė, kaip Rusijos kariuomenė nusiaubė Irpinės ir Bučos miestus, esančius vos už kelių kilometrų. Tai paskatino juos nutraukti ryšius su Rusija, pradedant vietine bažnyčia.

„Rengiame susirinkimus, kuriuose klausiame, ar bendruomenė pritartų švęsti gruodžio 25 d. kaip alternatyvų variantą. Dauguma bendruomenės balsavo ir palaikė šią idėją, štai kodėl švenčiame Kalėdas dabar, nes toks bendruomenės noras“, – sprendimą pagrindė vietos ortodoksų bažnyčios kunigas Rostyslavas Korčakas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Ukrainos prezidentas pareiškė, kad Rusija stengsis paskutines metų dienas paversti sunkiomis, todėl ukrainiečiai turi būti pasirengę bet kokiems scenarijams.

„Turime žinoti, kad mūsų priešas stengsis, jog šis laikas mums būtų tamsus ir sunkus. Šiais metais Rusija prarado viską, ką galėjo, tačiau savo praradimus bando kompensuoti propagandistų džiūgavimu po raketų mūsų šaliai, energetikos sektoriui. Žinau, kad tamsa mums nesutrukdys vesti okupantų į naujus pralaimėjimus. Tačiau turime būti pasirengę bet kokiam scenarijui“, – sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Pasak ukrainiečių, okupantai per Kalėdas į šalį raketomis smogė daugiau nei 40 kartų, nepaisant Vladimiro Putino pareiškimų, kad Maskva pasiruošusi derėtis.

Vis intensyvėjant okupantų apšaudymams, vietos valdžia dar kartą paragino Chersono gyventojus evakuotis į saugesnius regionus, kad nerizikuotų savo ir artimųjų gyvybėmis.

Gruodžio 24-osios smūgio Chersono centro aukų skaičius išaugo iki šešiolikos. Sužeisti mažiausiai 64 civiliai.

Tiesa, problemų turi ir patys okupantai. Maskva skelbia, kad už 600 km nuo sienos su Ukraina esančią Engelso oro bazę atakavo dronas, kurį esą Rusijos oro gynybos pajėgos numušė, nuolaužos teigiama nukovė tris karius. Tai jau antra šios bazės ataka nuo gruodžio 5 d. Maskva pareiškė, kad esą Ukrainos dronai sukėlė sprogimų Engelso aerodrome ir kitoje bazėje Riazanės regione.

Pastaruoju metu Rusijoje kyla daug mįslingų gaisrų. Vien per pastarąsias dvi savaites jų buvo keliolika. Pavyzdžiui, naftos perdirbimo gamykloje Sibire, naftos bazėje Briansko srityje, pleškėjo dideli prekybos centrai Maskvoje ir jos srityje, šiluminė elektrinė Permėje, naftos saugykla Kursko oro uoste.

Gairės: karas Ukrainoje, Kalėdos, pakeista data
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS