Ukrainos diplomatijos vadovas ragina Lotynų Amerikos valstybes pasmerkti Rusijos agresiją | KaunoDiena.lt

UKRAINOS DIPLOMATIJOS VADOVAS RAGINA LOTYNŲ AMERIKOS VALSTYBES PASMERKTI RUSIJOS AGRESIJĄ

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ketvirtadienį, baigiantis dviejų dienų vizitui Gvatemaloje, paragino visas Lotynų Amerikos valstybes pasmerkti Rusijos agresiją prieš jo šalį.

Jis peikė kelių Lotynų Amerikos šalių vyriausybių neutralumą, sakydamas, kad Rusijos agresija rodo pavyzdį, kuriuo gali pasekti ir kiti.

„Jei Rusijai pavyko įsiveržti į kaimyninę šalį, pažeisti sienas ir vykdyti žudynes, kitiems kils pagunda pasekti Rusijos pavyzdžiu“, – sakė D. Kuleba spaudos konferencijoje Gvatemaloje.

Gvatemala yra viena iš nedaugelio Lotynų Amerikos šalių, tvirtai remiančių Ukrainą. Praėjus penkiems mėnesiams nuo Rusijos invazijos pradžios, šios šalies prezidentas Alejandro Giammattei (Alechandras Chiamatėjus) apsilankė Ukrainoje, kad parodytų solidarumą su savo kolega Volodymyru Zelenskiu.

Tikiuosi, kad karas greitai baigsis ir prasidės pačios Ukrainos atkūrimas.

„Kai kurios Lotynų Amerikos šalys mano, kad... geriausias būdas šiame Rusijos kare prieš Ukrainą yra išlikti neutralioms. Kitos sako, kad šis karas vyksta Europoje, o Lotynų Amerika su juo neturi nieko bendra“, – sakė D. Kuleba.

„Kitos stengiasi draugauti ir su Rusija, ir su Ukraina. Bijau, kad tai nėra tas karas, kuriame šios pozicijos pasiteisintų“, – kalbėjo jis.

D. Kuleba padėkojo Gvatemalai už paramą ir pažymėjo, kad „Gvatemalos žmonės gerai žino, kokias kančias ir destrukciją atneša karas“. Jis turėjo galvoje žiaurų 1960–1996 metų pilietinį karą šioje Centrinės Amerikos šalyje.

„Patikėkite manimi, jokia kita šalis pasaulyje nenori karo pabaigos labiau nei Ukraina“, – sakė jis.

Savo ruožtu A. Giammattei patikino D. Kulebą, kad „Gvatemala ir toliau teiks politinę ir diplomatinę paramą Ukrainai, intensyviai kovojančiai už savo tautos vystymąsi, gerovę ir gynybą“.

„Tikiuosi, kad karas greitai baigsis ir prasidės pačios Ukrainos atkūrimas“, – pridūrė jis.

Gairės: karas Ukrainoje, Lotynų Amerika, Rusija, invazija, Ukraina, agresija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS