Ukrainos gynybos ministerija neigia kaltinimus korupcija | KaunoDiena.lt

UKRAINOS GYNYBOS MINISTERIJA NEIGIA KALTINIMUS KORUPCIJA

Ukrainos gynybos ministerija sekmadienį paneigė pranešimus, kad vykdydama neseniai sudarytą sutartį smarkiai padidino maisto produktų kainas.

Tai būtų didžiausias korupcijos skandalas, apėmęs ginkluotąsias pajėgas nuo karo pradžios.

Nacionalinės žiniasklaidos pranešimuose šeštadienį ministerija buvo apkaltinta pasirašiusi sandorį, kurio kainos „du ar tris kartus“ viršija dabartines pagrindinių maisto produktų kainas.

Kiaušiniai, kurie parduotuvėje kainuoja apie 19 JAV dolerio (18 euro) centų, pagal sutartį kainavo 46 dolerio (42 euro) centus, o ministerija taip pat pasirašė sutartis dėl bulvių už daugiau nei dvigubai didesnę kainą nei mažmeninė, pranešė naujienų svetainė ZN.UA.

Ji teigė, kad 2023 metais pasirašytos sutarties vertė sieks 13 mlrd. grivinų, t. y. daugiau nei 350 mln. dolerių (323 mln. eurų) pagal dabartinį kursą.

Gynybos ministerija šiuos pranešimus pavadino „melagingais“ ir pareiškė, kad „perka atitinkamus produktus laikydamasi teisės aktuose nustatytos tvarkos“.

Tačiau ji pridūrė, kad bus tiriama, kaip buvo dalijamasi informacija, ir teigė, kad tai „kenkia gynybos interesams jautriu laikotarpiu“.

Ministerija teigė, kad pasirašytos sutartys „kontroliuojamos“, ir paskelbė, kad pirmadienį pradės vidaus auditą ir surengs skubų susitikimą su gynybos ministru Oleksijumi Reznikovu.

„Nustačius pažeidimų gynybos ministerijos pareigūnų veikloje, jie bus traukiami baudžiamojon atsakomybėn pagal galiojančius įstatymus“, – teigė ministerija.

Ukrainoje paplitęs turto pasisavinimas. Savaitgalį kilus dar vienam skandalui, šalies Nacionalinis kovos su korupcija biuras (NABU) apklausė ministro pavaduotoją, įtariamą turto pasisavinimu, pranešė Infrastruktūros ministerija.

Nuo 2020 metų gegužės mėnesio pareigas einantis Vasylis Lozynskis „gavo (400 000 JAV dolerių arba 369 000 eurų), kad palengvintų įrangos ir generatorių pirkimo sutarčių sudarymą išpūstomis kainomis“, teigė NABU.

Po Rusijos smūgių energetikos infrastruktūrai Ukrainoje trūksta elektros energijos.

Gairės: Ukraina, Ukrainos gynybos ministerija, korupcija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS