Ukrainos prezidento rinkimai: jauno komiko ir nesėkmingo reformatoriaus akistata | KaunoDiena.lt

UKRAINOS PREZIDENTO RINKIMAI: JAUNO KOMIKO IR NESĖKMINGO REFORMATORIAUS AKISTATA

  • 6

Ukrainiečiai sekmadienį balsuos prezidento rinkimuose, per kuriuos jie konflikto draskomos savo šalies, laikomoje buferine valstybe tarp Europos Sąjungos ir Rusijos, vairą tikriausiai patikės politinės patirties neturinčiam 41 metų komikui.

Ketvirtadienį paskelbti viešosios nuomonės tyrimo rezultatai rodo, kad perrinkimo siekiančio dabartinio valstybės vadovo Petro Porošenkos antrajame rinkimų ture laukia triuškinamas pralaimėjimas: už jį pasirengę balsuoti 27 proc. respondentų, o už Volodymyrą Zelenskį – net 73 proc. apklaustųjų.

V. Zelenskis: kylanti žvaigždė

Kai V. Zelenskis Naujųjų metų vakarą paskelbė, kad balotiruosis į prezidentus, daugelis tai palaikė pokštu. 

Po trijų mėnesių jis laimėjo pirmąjį rinkimų turą, gavęs beveik dukart daugiau balsų už P. Porošenką.

Praėjus dviem savaitėms šis politikos naujokas Eliziejaus rūmuose susitiko derybų su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu). Tai buvo jo debiutas Europos politikos didžiojoje lygoje.

Po susitikimo komikas, kurio politinė patirtis apsiriboja prezidento vaidmeniu televizijos seriale, sakė, kad Prancūzijos vadovas yra vienas iš nedaugelio politikų, turinčių humoro jausmą.

„Dabar jis nebe vienas“, – pridūrė V. Zelenskis.

Apklausos rodo, kad komikas turėtų lengvai laimėti rinkimus ir užsitikrinti teisę tapti šeštuoju posovietinės Ukrainos lyderiu.

Serialo „Liaudies tarnas“ žvaigždė sėkmingai pasinaudojo ukrainiečių nusivylimu tradicine politika, karu su Kremliaus palaikomais separatistais, skurdu ir giliai įsišaknijusia korupcija. 

Komiko šalininkai sako, kad jis gali apvalyti Ukrainos politiką, o jo iškilimą lygina su taikia revoliucija prieš isteblišmentą – jau trečiąja po 2004-ųjų ir 2014-ųjų sukilimų. 

Dėl savo nestandartiško stiliaus ir politikos pašaliečio įvaizdžio V. Zelenskis neretai palyginamas su į politiką įsitraukusiu italų komiku Beppe Grillo (Bepe Grilu) ir JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu). 

Tačiau daugelis kalba, kad V. Zelenskio atveju stilius nustelbia turinį, o P. Porošenka yra pavadinęs savo varžovą „kate maiše“.

Kritikai pabrėžia, kad komiko politinė programa mažų mažiausiai miglota, o karo krečiamos šalies vairas neturėtų būti patikėtas politikos naujokui. 

Daugelis atkreipia dėmesį į V. Zelenskio ryšius su prieštaringai vertinamu oligarchu Ihoriu Kolomoiskiu – vienu iš turtingiausių žmonių Ukrainoje.  

V. Zelenskis rinkimų kampanijos mitingus iškeitė į komedijos šou, o bendravimui su elektoratu pasirinko socialinius tinklus, tarp jų „Instagram“, kur turi 3,7 mln. sekėjų. 

V. Zelenskis nori, kad Vašingtonas ir Londonas prisijungtų prie Minsko taikos proceso, kuriuo siekiama užbaigti karą su separatistais, ir pasisako, kad būtų tęsiamas bendradarbiavimas su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF).

Ukrainos pietuose esančiame pramoniniame Kryvyj Riho mieste gimęs V. Zelenskis, turintis du vaikus, yra vadinamasis dolerinis milijonierius. Jis baigęs teisę, tačiau pasirinko karjerą pramogų srityje. 

V. Zelenkis yra žydų kilmės, tačiau pabrėžia, kad tikėjimas yra asmeninis reikalas, nedarantis jokios įtakos jo kampanijai.  

P. Porošenka: neryžtingas reformatorius

P. Porošenka iškovojo tvirtą pergalę 2014-ųjų prezidento rinkimuose, vykusiuose po provakarietiško sukilimo, per kurį buvo nušalintas Kremliaus remtas jo pirmtakas Viktoras Janukovyčius.

53 metų buvęs magnatas, praturtėjęs iš šokolado verslo, pagrindine savo kadencijos užduotimi paskelbė siekį užmegzti glaudesnius ryšius su Vakarais ir atsiriboti nuo sovietinės praeities. 

P. Poroshenkos šalininkai priskiria jam nuopelnus už kariuomenės atkūrimą, Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios nepriklausomybės nuo Rusijos įtvirtinimą ir bevizes keliones į Europą. 

P. Porošenka tvirtina esąs vienintelis kandidatas, pajėgus duoti atkirtį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Maskvą kurstant Rytų Ukrainoje 2014 metais įsiplieskusį konfliktą, pareikalavusį jau maždaug 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Tačiau prezidento kritikai sako, kad jis padarė per mažai kyšininkavimui pažaboti, gyvenimo lygiui pagerinti ar įstatymo viršenybei įtvirtinti.

Po pirmojo rinkimų turo P. Porošenka  atgailaujančiu tonu pareiškė rinkėjams, kad jam reikia daugiau laiko šaliai pakeisti.

„Ukrainai reikalingas vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas, gebantis organizuoti stiprią kariuomenę, tvirtą gynybą ir šiuo pagrindu pasiekti taiką. Ukrainai reikalingas užsienio politikos vadovas, suprantamas pasaulio lyderiams, kalbantiems su juo ta pačia kalba, susigaudantis painioje tarptautinėje diplomatijoje. Ukrainai reikalingas prezidentas, užtikrinsiantis negrįžtamą europinį ir euroatlantinį [Ukrainos] kursą“, – ketvirtadienį paskelbtame vaizdo kreipimesi pabrėžė jis.

„Penkerių metų prezidento kadencija nėra komedija, kurią būtų galima bet kuriuo momentu perjungti, kai tampa jau nebe juokinga, ir ne siaubo filmas, kurį lengva sustabdyti, kai tampa ypač baisu“, – kalbėjo valstybės vadovas.

Jis taip pat ėmėsi žingsnių palenkti į savo pusę daugiau jaunų rinkėjų. 

Keturių vaikų tėvas P. Porošenka gimė mažame Bolhrado miestelyje šalies pietvakariuose, studijavo ekonomiką Kijevo valstybiniame universitete.

Į neramų Ukrainos politikos pasaulį jis įžengė 1998 metais, kaip grupės, lojalios tuometiniam prezidentui Leonidui Kučmai, parlamentaras. P. Porošenka buvo vienas iš 2000 metais įkurtos V.Janukovyčiaus Regionų partijos steigėjų.

Po 2004 metais V. Janukovyčiaus laimėtų prezidento rinkimų, kuriuos daugelis laikė suklastotais, P. Porošenka perėjo į kitą stovyklą.

Praėjusiais metais tiriamosios žurnalistikos laida „Schemy“ paskelbė, kad P. Porošenka su šeima mėgavosi prabangiomis atostogomis privačioje saloje Maldyvuose, kurioms išleido 500 tūkst. JAV dolerių. Tai sukėlė pasipiktinimo bangą šalyje.

P. Porošenka yra sakęs, kad svajoja kada nors kandidatuoti į Europos Parlamentą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

...

Tai kad... mūsų apžvalginYkai jau prasitarė kad kartosis a'Damkaus versija: Porošenka pralaiminės, paskui kompiuteriai įstrigs ir - po to tuoj PAAIŠKĖS kad Porošenka laimėjo. :/

Kas sake

Kad Porosenka praeitis jis vėl taps prezidentu pamatysit

Cviekas

Paraša jau praeitis. Ir labai slogi. Zelcius irgi ne pyragas, bet dar kol kas teikiantis vilties. Žiūrėsim, kaip jam seksis su Putinu, su Donbasu. Tikiuosi, retoriškai nerėks Krym naš!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS