Iš Ukrainos uosto į Egiptą išplaukė kviečius gabenantis laivas | KaunoDiena.lt

IŠ UKRAINOS UOSTO Į EGIPTĄ IŠPLAUKĖ KVIEČIUS GABENANTIS LAIVAS

  • 0

Iš Ukrainos uosto į Egiptą išplaukė kviečius gabenantis laivas – tai antras toks reisas nuo liepos, kai Rusija atnaujino blokadą Juodojoje jūroje, penktadienį pranešė ministras.

Infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas socialiniame tinkle „X“ pranešė, kad laivas „Aroyat“ su Palau vėliava išplaukė iš Čornomorsko, į jį buvo pakrauta 17,6 tūkst. tonų grūdų.

Išvakarėse paskelbta, kad Stambulą pasiekė pirmasis grūdus plukdantis laivas, išplaukęs iš Ukrainos po to, kai Rusija atnaujino Juodosios jūros blokadą.

O. Kubrakovo teigimu, šio laivo, pavadinto „Resilient Africa“, plukdančio 3 tūkst. tonų grūdų, tikslas yra Azija.

Praėjusį mėnesį Ukraina paskelbė, kad, nepaisydama Rusijos blokados, vėl pradėtos liepą, kai Maskva pasitraukė iš grūdų iniciatyvos, atidarė naujus laivybos maršrutus. Rugpjūčio 17-ąją į Stambulą atplaukė pirmasis šiuo maršrutu plaukiojantis civilinis krovininis laivas.

Maskva ne kartą atakavo Ukrainos Juodosios jūros ir Dunojaus uostų infrastruktūrą, bet prieš naująjį maršrutą veiksmų kol kas nesiėmė.

Minimas susitarimas leido iš Ukrainos uostų išgabenti apie 33 mln. tonų grūdų ir sumažino nuogąstavimus dėl maisto trūkumo pažeidžiamose šalyse.

Rusijai pasitraukus iš susitarimo, abi šalys įspėjo, kad prie uostų artėjantys laivai gali būti palaikyti kariniais taikiniais, todėl saugi laivyba šiame regione iš esmės nutrūko.

Ukrainos pajėgos savo ruožtu siekė susilpninti Maskvos karinę Juodosios jūros kontrolę, įskaitant išpuolius prieš Rusijos aneksuotą Krymą.

Sevastopolis, kuriame įsikūręs Rusijos Juodosios jūros laivynas, vis dažniau tampa dronų ir raketų atakų taikiniu, o Kyjivas teigia apgadinęs kelis Rusijos karo laivus.

Penktadienį Sevastopolyje buvo sustabdytas civilinis jūrų eismas, pranešė Rusijos primesta valdžia, nepateikdama išsamesnės informacijos.

Tačiau Rusijos gynybos ministerija penktadienį paskelbė, kad numušė vieną valdomąją raketą ir du dronus, kurie taikėsi į pusiasalį.

Gairės: karas Ukrainoje, išplaukė laivas, kviečiai, Egiptas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS