Už demokratiją kovojantys Honkongo gyventojai balsuoja rinkimuose | KaunoDiena.lt

UŽ DEMOKRATIJĄ KOVOJANTYS HONKONGO GYVENTOJAI BALSUOJA RINKIMUOSE

  • 1

Honkongo gyventojai sekmadienį rekordiškai aktyviai dalyvauja vietos tarybų rinkimuose ir už demokratiją mieste kovojantis judėjimas tikisi, kad taip bus padidintas spaudimas Pekino remiamai valdžiai patenkinti jų reikalavimus po jau ne vieną mėnesį trunkančių smurtingų protestų.

Visame mieste, kur sekmadienį renkama 18 vietos tarybų, prie rinkimų apygardų nusidriekė ilgos eilės. Manoma, kad didelis rinkėjų aktyvumas bus naudingas prodemokratiškoms jėgoms.

Valdžia skelbia, jog per pirmąsias septynias valandas po rinkimų apylinkių atidarymo nubalsavo daugiau nei trečdalis iš registruotų 4,13 mln. rinkėjų ir rinkėjų aktyvumas yra daugiau nei dukart didesnis negu per praėjusius rinkimus, kurie įvyko 2015 metais.

Vietos bendruomenių problemas sprendžiančių 452 tarybų narių rinkimai paprastai nesulaukia didelio rinkėjų aktyvumo, tačiau pastaraisiais mėnesiais šie rinkimai dėl politinių neramumų įgijo didesnės svarbos.

Honkongą jau ne vieną mėnesį krečia masiniai protestai ir smurtingi susirėmimai tarp policijos ir protestuotojų, reikalaujančių tiesioginių rinkimų pusiau autonominėje Kinijos valdomoje teritorijoje. Taip pat jie reikalauja tirti tariamą vietos policijos brutalumą.

Daugumą vietos tarybose Honkonge iki šiol turėjo Pekiną palaikantys politikai. Rinkėjai tikisi susilpninti jų pozicijas, nes tai, jų nuomone, demokratiniam judėjimui suteiktų naują postūmį.

„Nors vienas balsas vargiai gali padėti, aš vis tiek tikiuosi, kad jis gali privesti prie pokyčių visuomenėje ir kažkaip palaikyti gatvių protestus“, – agentūrai AFP sakė pirmą kartą balsuojantis devyniolikmetis studentas Michaelas (Maiklas) Ng.

Šie rinkimai labiausiai priartina Honkongo gyventojus prie tiesioginio balsavimo.

Balsuoja už teisę rinktis

Vietos tarybos Honkonge renkamos balsuojant gyventojams. Be to, dalis vietų yra rezervuota pramonės grupėms, kurioms daugiausia priklauso Kinijos lojalistai, užtikrinantys, kad centrinė Kinijos valdžia kontroliuotų 7,3 mln. gyventojų turintį Honkongą.

Siekiantieji didesnės demokratijos sekmadienį vykstančius rinkimus vadina referendumu dėl Honkongo vadovės Carrie Lam (Kerės Lam) ir Pekinui ištikimos valdžios, atmetančios protestuotojų reikalavimus, veiklos.

„Mes balsuojame, kad išreikštume savo nuomonę dėl to, kas įvyko. ... Mes taip pat balsuojame už teisę rinktis, kas dar bus“, – sakė vienas iš aiškių lyderių neturinčio protestų judėjimo žinomesnių atstovų ir kandidatas rinkimuose Jimmy Shamas (Džimis Šamas).

Tačiau šie rinkimai turi ne tik simbolinę prasmę. Kai kurie kandidatai kitąmet vyksiantiems parlamento rinkimams bus išrinkti iš rajonų tarybų narių. Be to, tarybos taip pat deleguos 117 savo narių į 1200 narių Pekino kontroliuojamą rinkimų kolegiją, išrinksiančią naują Honkongo vadovą.

Pastarosiomis dienomis protestai Honkonge kiek nurimo, nes už demokratiją kovojančio judėjimo atstovai žmones paragino nutrauti įvairius trikdžius, kad valdžiai nebūtų suteiktas pretekstas atidėti rinkimus ar juos atšaukti.

Sekmadienį prie kai kurių rinkimų apylinkių bei gatvėse budi policija, tačiau pareigūnų nėra ypatingai daug. Taip pat nepranešama apie neramumus ar smurto protrūkius.

Tačiau rinkimų kampanija nebuvo itin rami: per vieną protestą vienam prodemokratiniam kandidatai buvo nukąsta ausis, o 17 įvairių kandidatų buvo suimti dėl su protestais susijusios veiklos.

Rinkimų institucijos taip pat uždraudė rinkimuose dalyvauti pagrindiniam prodemokratiniam aktyvistui Joshua Wongui (Džošua Vongui) už tai, kad jis remia Honkongo „apsisprendimą“.

GALERIJA

  • Už demokratiją kovojantys Honkongo gyventojai balsuoja rinkimuose
EPA-ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Artūras

Separatistų rinkimai neteisėti..!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS