V. Orbanas sako, kad Ukraina negali laimėti karo su Rusija mūšio lauke | KaunoDiena.lt

V. ORBANAS SAKO, KAD UKRAINA NEGALI LAIMĖTI KARO SU RUSIJA MŪŠIO LAUKE

  • 0

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas antradienį tvirtino, kad Ukraina negali laimėti karo su Rusija mūšio lauke, ir teigė, kad Vašingtonas privalo įsikišti ir jį užbaigti.

Dešiniųjų pažiūrų politikas, kuris karo klausimu laikosi kitokios pozicijos nei kitų Europos Sąjungos valstybių narių lyderiai ir yra užblokavęs bloko pagalbą Ukrainai, dar kartą paragino nutraukti ugnį.

Kalbėdamas per ekonomikos forumą Katare jis taip pat teigė, kad Jungtinės Valstijos ir jų partneriai Europoje turi sudaryti naują saugumo susitarimą su Rusija.

Ilgametis Vengrijos vadovas, taip ir nepasmerkęs Rusijos prezidento Vladimiro Putino veiksmų, sakė, kad Maskvos invazija buvo diplomatijos nesėkmės rezultatas.

„Akivaizdu, kad mūšio lauko sprendimas neveikia, – tvirtino jis. – Žvelgiant į realybę, žvelgiant į skaičius, žvelgiant į aplinką, žvelgiant į tai, kad NATO nėra pasirengusi siųsti savo karių, akivaizdu, kad vargšai ukrainiečiai mūšio lauke pergalės nepasieks. Tokia yra mano pozicija.“

Nors vengras teigė, kad jo širdis yra su ukrainiečiais ir visi supranta jų kančias, anot jo, reikėtų sustabdyti eskalavimą ir pasisakyti už taiką bei derybas.

Pasak V. Orbano, po paliaubų turi būti sudarytas naujas Europos saugumo susitarimas su Rusija.

„Ukraina, kaip valstybė, žinoma, yra labai svarbi, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje, strategiškai mąstant, ant kortos pastatytas būsimas Europos saugumas, – kalbėjo jis. – Akivaizdu, kad be Jungtinių Valstijų nėra Europos saugumo architektūros. Ir šio karo neįmanoma sustabdyti,.. nebent rusai galėtų susitarti su Jungtinėmis Valstijomis.“

„Man, kaip europiečiui, tai nepatinka, bet tai vienintelė išeitis“, – pridūrė ministras pirmininkas.

V. Orbanas taip pat užsipuolė ES vadovybę, pavadindamas ją pernelyg intelektualia, tačiau sakė, kad jo šalis negali pasitraukti iš bloko, nes 85 proc. jos eksporto keliauja į kitas valstybes nares. Jo teigimu, pusę Vengrijos energijos poreikių patenkina Rusija, tačiau dėl gamtinių dujų importo Budapeštas derasi su Kataru ir tikisi, kad jo bus pradėtos tiekti 2026 metais.

Gairės: Viktoras Orbanas, karas Ukrainoje, Rusija, laimėjimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS