V. Putinas ir Saudo Arabijos princas telefonu kalbėjosi apie naftą | KaunoDiena.lt

V. PUTINAS IR SAUDO ARABIJOS PRINCAS TELEFONU KALBĖJOSI APIE NAFTĄ

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas ketvirtadienį telefonu kalbėjosi apie naftos rinką, pranešė Kremlius.

Pokalbis įvyko praėjus mažiau nei savaitei, kai faktinis Saudo Arabijos valdovas susitiko su viešėjusiu JAV prezidentu Joe Bidenu. J. Bidenas siekė įtikinti Saudo Arabiją padidinti naftos gavybą, kad sumažintų naftos kainas pasaulinėje rinkoje. J. Bideno kelionės rezultatai vertinami kaip menki - Saudo Arabija tik užsiminė, kad gali labai nedideliais kiekiais didinti gamybą.

V. Putinas ir princas Mohammedas „išsamiai aptarė padėtį tarptautinėje naftos rinkoje. Jie pabrėžė, kad svarbu stiprinti bendradarbiavimą OPEC+“, sakoma Kremliaus pranešime.

Siekdamas geriau kontroliuoti naftos rinką, Saudo Arabijos vadovaujamas naftos kartelis OPEC jau keletą metų bendradarbiauja su daugeliu kitų naftą eksportuojančių šalių, įskaitant Rusiją. Grupė, vadinama OPEC+, koronaviruso pandemijos metu sumažino gavybą, tai padėjo naftos rinkai atsigauti po kainų kritimo žemiau nulio. Šiemet naftos kainos trumpam šoktelėjo virš 120 JAV dolerių už barelį.

Kremliaus pranešime sakoma, kad V. Putinas ir princas Mohammedas su pasitenkinimu pažymėjo, jog OPEC+ narių bendradarbiavimas leido „išlaikyti reikiamą pusiausvyrą ir stabilumą pasaulinėje energijos rinkoje“.

Rusija labai priklausoma nuo pajamų iš naftos ir dujų eksporto, kad galėtų finansuoti savo nacionalinį biudžetą, taigi ir karą prieš Ukrainą.

Gairės: karas Ukrainoje, Vladimiras Putinas, nafta, saudo arabija, pokalbis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS