V. Putinas išreiškė paramą naujajai Moldovos vyriausybei | KaunoDiena.lt

V. PUTINAS IŠREIŠKĖ PARAMĄ NAUJAJAI MOLDOVOS VYRIAUSYBEI

  • 1

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė tvirtą paramą Moldovos naujai koalicinei vyriausybei, kovojančiai dėl valdžios su konkuruojančia politine grupe.

Interviu televizijai „Mir“ V. Putinas užsipuolė buvusią Moldovos vyriausybę, atsisakančią perduoti valdžią naujajai.

Į naująją koalicinę vyriausybę įeina prorusiška prezidento Igorio Dodono Socialistų partija ir proeuropietiškas aljansas ACUM. Anksčiau valdžioje dominavo įtakingo oligarcho Vlado Plahotniuco (Vlado Plahotniuko) Demokratų partija.

Abi šios grupės tvirtina esančios teisėta Moldovos valdžia. Šis ginčas kelia nerimą dėl nestabilumo vienoje skurdžiausių Europos šalių.

„Žinoma, palaikome prezidentą Dodoną ir jo dabartinės koalicijos partnerius, kad jie galėtų atsikratyti tų valdžią Moldovoje uzurpavusių žmonių“, – pareiškė V. Putinas.

Sveikindamas koalicijos gebėjimą įveikti skirtumus, kad galėtų „dirbti kartu“ Moldovos valstybės ir jos žmonių labui, V. Putinas kritikavo jos priešininkus – veikiausiai galvoje turėdamas V. Plahotniucą – kad jie esą „darosi pinigus, išnaudodami Moldovos žmones, ir naudojasi jais, kad padidintų savo asmeninius turtus ir įtaką valstybei“.

Moldovos naujoji vyriausybė, apie kurios suformavimą buvo pranešta praėjusį savaitgalį, daugeliui buvo netikėta. Demonstruodamos neįprastą vienybę Rusiją ir kelios Vakarų šalys išreiškė paramą naujosios premjerės Maios Sandu (Majos Sandu) vyriausybei, nors Vakarai su Maskva jau kelis dešimtmečius varžosi dėl įtakos Moldovoje.

Tarp Ukrainos ir Rumunijos įsiterpusioje Moldovoje politinis chaosas kilo po vasarį įvykusių parlamento rinkimų, per kuriuos jokia partija negavo aiškios daugumos. Parlamentarams taip ir nepavyko suformuoti dirbti galinčios vyriausybės.

Konstitucinis Teismas nepripažino naujai sudarytos naujosios vyriausybės legitimumo paskelbęs, kad ji buvo suformuota po šiam procesui numatyto termino.

Teismas laikinai nušalino nuo pareigų prezidentą Igorį Dodoną ir laikinuoju valstybės vadovu paskyrė buvusį premjerą Pavelą Filipą. Demokratų partijai priklausantis P. Filipas pasinaudojo jam patikėtomis pareigomis, kad paleistų parlamentą ir rugsėjį paskelbtų pirmalaikius rinkimus. Tačiau I. Dodonas šį žingsnį pavadino neteisėtu.

Ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje I. Dodonas pareiškė, kad parama jo aljansui auga. Jis paragino naujosios M. Sandu vyriausybės šalininkus sekmadienį surengti jos palaikymo mitingą.

Tuo metu dešimtys buvusios vyriausybės šalininkų nuo sekmadienio piketuoja prie valstybinių institucijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

As

O čia kaip Kristaus palaiminimas- be jo negalima.;))))

SUSIJUSIOS NAUJIENOS