V. Putinas laikosi savo: sankcijų karštligė nepadės izoliuoti Rusijos | KaunoDiena.lt

V. PUTINAS LAIKOSI SAVO: SANKCIJŲ KARŠTLIGĖ NEPADĖS IZOLIUOTI RUSIJOS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad jo šalies, kuriai dėl agresijos prieš Ukrainą taikomos beprecedentės Vakarų sankcijos, „neįmanoma“ izoliuoti.

„Nesvarbu, kaip kas nors norėtų izoliuoti Rusiją – to padaryti neįmanoma“, – sakė V. Putinas Rusijos Vladivostoko uostamiestyje prie Ramiojo vandenyno vykstančiame Rytų ekonomikos forume.

COVID-19 „epidemiją pakeitė kiti iššūkiai, taip pat pasaulinio pobūdžio, keliantys grėsmę visam pasauliui“, kalbėjo V. Putinas.

Nesvarbu, kaip kas nors norėtų izoliuoti Rusiją – to padaryti neįmanoma.

„Turiu galvoje sankcijų karštligę Vakaruose, jų neužmaskuotus agresyvius bandymus primesti elgesio modelius kitoms šalims, atimti iš jų suverenumą ir pajungti jas savo valiai“, – sakė Rusijos lyderis. Jo kalbą transliavo televizija.

Vašingtonas ir Briuselis įvedė Maskvai virtinę ekonominių ir į atskirus asmenis nukreiptų sankcijų, V. Putinui vasario 24 dieną pasiuntus savo kariuomenė į kaimyninę Ukrainą.

V. Putinas: Ukrainos grūdai keliauja ES, o ne besivystančioms šalims

V. Putinas taip pat pareiškė, kad dauguma po blokados iš Ukrainos uostų išgabenamų grūdų nukeliauja Europos Sąjungai, o ne besivystančioms šalims.

„Beveik visi iš Ukrainos eksportuojami grūdai siunčiami ne skurdžiausioms besivystančioms šalims, o ES šalims“, – sakė jis.

Ukrainos, kuri yra viena didžiausių javų augintojų ir eksportuotojų pasaulyje, grūdų eksportas jūra buvo keliems mėnesiams užblokuotas dėl vasario gale prasidėjusios Rusijos karinės invazijos.

Eksporto blokada lėmė didelį pasaulinį maisto brangimą ir pakurstė nuogąstavimus dėl galinčio kilti bado, ypač neturtingiausiose šalyse.

Pagal Kyjivo ir Maskvos susitarimą, sudarytą liepą tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms ir Turkijai, rugpjūčio pradžioje buvo atnaujintas ukrainietiškų grūdų ir kitų maisto produktų bei trąšų eksportas per tris Juodosios jūros uostus.

Susitarimas, įpareigojęs Rusiją nutraukti Ukrainos uostų blokadą, nustatė kviečių ir kitų grūdų eksporto sąlygas.

„Padarėme viską, kad... ukrainietiški grūdai būtų eksportuojami... Padarėme tai drauge su Turkija“, – Rytų ekonomikos forumui sakė V. Putinas.

Jo teigimu, Europos šalys „pastaraisiais dešimtmečiais ir šimtmečiais veikė kaip kolonizatorės“ ir „toliau taip elgiasi šiandien“.

Jos „ir vėl paprasčiausiai apgavo besivystančias šalis“, kalbėjo V. Putinas.

„Su tokiu požiūriu maisto problemų pasaulyje mastas tik didės“, – sakė jis ir pridūrė, kad tai galėtų nulemti „beprecedentę humanitarinę katastrofą“.

V. Putinas: Rusija nenaudoja energijos kaip ginklo prieš Europą

Forume V. Putinas paneigė, kad Maskva, prieš kelias dienas sustabdžiusi tiekimą Europai svarbiu dujotiekiu, naudojasi energija kaip ginklu.

„Jie sako, kad Rusija naudojasi energija kaip ginklu. Daugiau nesąmonių! Kokį ginklą mes naudojame? Mes tiekiame tiek, kiek reikia, pagal [importuotojų] prašymus“, – sakė V. Putinas Rytų ekonomikos forume Rusijos Vladivostoko uostamiestyje prie Ramiojo vandenyno.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ penktadienį paskelbė, kad buvo visiškai sustabdytas tiekimas dujotiekiu „Nord Stream“, nes dujotiekį, kuris po trijų dienų priežiūros darbų turėjo būti vėl paleistas savaitgalį, esą reikia toliau remontuoti.

Kremlius teigė, kad dėl sankcijų nesugrąžinama Kanadoje remontuota „Siemens“ turbina.

„Duokit mums turbiną ir mes rytoj įjungsime „Nord Stream“, – sakė V. Putinas.

„Mes pasirengę padaryti tai rytoj, tereikia paspausti mygtuką. Tačiau ne mes įvedėme sankcijas“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie rusiškų gamtinių dujų kainos „lubų“ įvedimo tikimybę, V. Putinas sakė, kad tai „dar viena kvailystė“ ir „dar vienas ne rinkos sprendimas be perspektyvų“.

Jie sako, kad Rusija naudojasi energija kaip ginklu. Daugiau nesąmonių! Kokį ginklą mes naudojame?

„Jei Europos šalys nori atsisakyti savo konkurencinio pranašumo, jų valia“, – sakė jis ir pridūrė, kad Rusija pasirengusi bendradarbiauti su „bet kuria šalimi“.

Vakarams įvedus ekonomines sankcijas dėl Kremliaus puolimo Ukrainoje, Rusija sumažino ar išvis nutraukė tiekimą įvairioms Europos šalims, taip nulemdama didžiulį kainų augimą.

ES kaltina Maskvą naudojantis energija kaip šantažo įrankiu.

Gairės: Vladimiras Putinas, karas Ukrainoje, sankcijos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS