V. Putinas: norėtume aptarti karinių skrydžių virš Baltijos jūros saugumą su NATO | KaunoDiena.lt

V. PUTINAS: NORĖTUME APTARTI KARINIŲ SKRYDŽIŲ VIRŠ BALTIJOS JŪROS SAUGUMĄ SU NATO

  • 3

Rusija norėtų su NATO partnerėmis aptarti priemones, kurios padėtų užtikrinti karinių lėktuvų skrydžių virš Baltijos jūros saugumą, nors pastarosios atsisako tai daryti, trečiadienį pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Jis išreiškė viltį, kad Šiaurės Aljanso narės pakeis savo poziciją.

„Esame pasirengę tai aptarti su NATO partnerėmis, bet jos atsisako“, – sakė V. Putinas per spaudos konferenciją po susitikimo su Suomijos prezidentu Sauli Niinisto (Sauliu Nyniste).

„Manau, kad tai yra nekonstruktyvi pozicija. Tikiuosi, kad ji pasikeis“, – pridūrė jis.

Pasak V. Putino, Rusija tęs konsultacijas su NATO dėl skrydžių virš Baltijos jūros saugumo, nors šiuo metu su Aljansu neturi jokio susitarimo dėl to.

„Nemanau, kad idėja sumažinti konfrontacijos lygį, padidinti saugumą Baltijos jūros regione yra mirusi. Žinoma, ne; ji tampa vis aktualesnė“, - teigė Rusijos vadovas.

Rusijos prezidentas taip atsakė į žurnalistų klausimą, ar buvo visiškai atsisakyta Suomijos prezidento siūlymo vykdyti skrydžius virš Baltijos šalių įsijungiant transponderius, nes tokiai iniciatyvai nepritaria NATO.

Radiolokacinis atsakiklis, vadinamasis transponderis, yra prietaisas, kuris priima radaro signalus ir siunčia atgal atpažinimo kodą pagal Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO) standartus.

„Yra grynai techninių problemų, susijusių su tuo, kad Rusijos aviacija ir NATO šalių aviacija naudoja truputį skirtingą įrangą, ir šis klausimas yra svarstytinas ekspertų lygyje“, - sakė V. Putinas.

„Bet pati mintis, manau, yra aktuali. Ir mes atsargiai tęsime diskusijas su mūsų partneriais“, – pridūrė jis.

Suomijos lyderis savo ruožtu pareiškė nevertinantis šio klausimo „taip pesimistiškai“.

Jis priminė, kad Rusija ir NATO pavedė svarstyti šį klausimą ICAO, turinčiai „gerosios patirties, kurią galimą taikyti“.

Skrydžių tvarką Baltijos jūros regione reglamentuoja ICAO, tačiau jos taisyklės yra skirtos civiliniams lėktuvams ir yra tik rekomendacinio pobūdžio.

„Yra vilčių, kad šie mechanizmai ir principai galėtų būti panaudoti karinės aviacijos srityje“, – nurodė S. Niinisto.

Jis prisiminė, kad šių metų pavasarį Helsinkyje lankėsi Rusijos generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas ir JAV Jungtinio štabų viršininkų komiteto pirmininkas Josephas Dunfordas (Džozefas Danfordas).

„Susitikau su abiem. Buvau nustebintas, kaip sklandžiai jie sąveikauja Sirijoje, siekdami išvengti bet kokių susirėmimų ir incidentų. Be abejo, rizika tenai gerokai didesnė nei Baltijos jūros regione. Taigi, iki šiol tikiuosi, kad pasieksime rezultatų ir Baltijos jūros regione“, – pareiškė S. Niinisto.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tankistas

bybi tau i subine, vovka,

Makas

Nera cia ko skraidyti, skraidyk Sibiro platybese. Viena karta sovietai jau paprase leidimo nusileisti Prahoje, pasekmes zinome.

Klaipeda

Vovka, tas traukinys jau seniai nuvaziavo ir jame tau vietos nebebuvo, su tavimi jau niekas nieko nebesitars. Esi isverstaskuris. Bandyk su riedziu pasivyti. Visas pasaulis jau seniai is taves juokiasi. O kiek Austrai sumokejo uz dainavima vestuvese, kokie tavo ikainiai Vovka?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS