V. Putinas: po šnipų skandalo santykiuose su JK atėjo laikas užversti puslapį | KaunoDiena.lt

V. PUTINAS: PO ŠNIPŲ SKANDALO SANTYKIUOSE SU JK ATĖJO LAIKAS UŽVERSTI PUSLAPĮ

  • 0

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad Maskvai ir Londonui vertėtų susitaikyti po Didžiojoje Britanijoje įvykdyto buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimo.

„Būtina pagaliau užversti šį puslapį, susijusį su šnipais ir pasikėsinimais nužudyti“, – per Sankt Peterburge vykstantį ekonomikos forumą tarptautinių naujienų agentūrų vadovams sakė V. Putinas.

„Pasaulinės problemos, susijusios su nacionaliniais interesais ekonomikos ir socialinėje srityse, taip pat su pasaulio saugumu yra svarbesnės nei saugumo tarnybų žaidimai“, – pabrėžė prezidentas.

V. Putinas pridūrė, kad S. Skripalis nėra „Rusijos šnipas“.

„Mes jūsų nešnipinėjome, – teigė valstybės vadovas. – Jis yra jūsų agentas, o ne mūsų. Tai reiškia, kad jūs šnipinėjote mus.“

S. Skripalis yra buvęs dvigubas agentas, pardavinėjęs paslaptis Britanijai ir persikėlęs į tą šalį per 2010 metais surengtą apsikeitimą šnipais.

Pernai S. Skripalis ir jo duktė Julija buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga pietiniame Anglijos mieste Solsberyje. Tai buvo pirmas kartas nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, kai Europoje buvo panaudotas cheminis ginklas.

Londonas tvirtina, jog ši medžiaga, vadinama „Novičiok“, buvo pagaminta Rusijoje, o pačiam pasikėsinimui nužudyti esą „beveik neabejotinai“ pritarė Rusijos valdžia.

Maskva kategoriškai neigia tokius kaltinimus.

V. Putinas išreiškė viltį, kad Maskvos ryšiai su Londonu pagerės JK išrinkus naująjį ministrą pirmininką. Jis taip pat patarė būsimam lyderiui pagalvoti apie Rusijoje veikiančias britų bendroves.

„Labai norėčiau, kad (JK) vyriausybės vadovu tapsiantis žmogus atsižvelgtų į Rusijoje dirbančių 600 britų kompanijų interesus“, – nurodė rusų prezidentas.

Theresa May (Tereza Mei) penktadienį atsistatydins iš Konservatorių partijos lyderio pareigų, nes laiku nesugebėjo sudaryti sąlygas Britanijos išstojimui iš Europos Sąjungos. Vis tik ji laikinai vadovaus vyriausybei, kol bus išrinktas jos įpėdinis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS