V. Putinas sako, kad rinkimų rezultatai rodo rusų pasitikėjimą ir viltį | KaunoDiena.lt

V. PUTINAS SAKO, KAD RINKIMŲ REZULTATAI RODO RUSŲ PASITIKĖJIMĄ IR VILTĮ

  • 21

Vladimiras Putinas sekmadienį pareiškė, kad Rusija nebus įbauginta, ir džiaugėsi pergale rinkimuose, kuriuose nebuvo nė vieno realaus opozicijos kandidato.

Visi svarbiausi 71 metų V. Putino oponentai yra mirę, sėdi kalėjime arba yra ištremti, o Rusijoje tęsiamas susidorojimas su visais, kurie viešai prieštarauja jo valdymui arba Maskvos karui Ukrainoje.

„Noriu padėkoti visiems jums ir visiems šalies piliečiams už jūsų paramą ir šį pasitikėjimą“, – sakė V. Putinas spaudos konferencijoje savo rinkimų kampanijos būstinėje Maskvoje, praėjus kelioms valandoms po to, kai užsidarė rinkimų apylinkės.

„Nesvarbu, kas ir kiek nori mus įbauginti, nesvarbu, kas ir kiek nori užgniaužti mus, mūsų valią, mūsų sąmonę – istorijoje dar niekam nepavyko nieko panašaus. Tai nepavyko dabar ir nepavyks ateityje. Niekada“, – pridūrė jis.

Oficialiosios Rusijos Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, suskaičiavus balsalapius iš daugiau kaip 90 proc. balsavimo apylinkių, V. Putinas surinko apie 87 proc. visų atiduotų balsų – tai rekordinis procentas.

Leonidas Volkovas, artimas velionio opozicijos lyderio padėjėjas, kuris neseniai buvo užpultas Vilniuje, kur pabėgo nuo politinio persekiojimo gimtinėje, atmetė Maskvos paskelbtus rezultatus.

„Putinui nupaišyti procentai, žinoma, neturi nė menkiausio ryšio su tikrove“, – socialiniame tinkle rašė L. Volkovas, buvęs A. Navalno štabo vadovas.

Tris dienas trukusį balsavimą lydėjo gyvybių pareikalavusių Ukrainos atakų banga, Kyjivą remiančių diversinių grupuočių įsiveržimai į Rusijos teritoriją ir vandalizmas balsavimo punktuose.

Kremlius šiuos rinkimus, kuriuose V. Putinas nesusidūrė su realia konkurencija, laikė akimirka rusams paremti plataus masto karą Ukrainoje.

Ukraina ir Vakarai taip pat smerkia Rusiją už tai, kad ji rengė balsavimą keliuose Ukrainos regionuose, kuriuos Rusija sako prisijungusi. Šių aneksijų nei Kyjivas, nei jo sąjungininkai nepripažįsta.

Rusų opozicija Vakarus ragina nepripažinti rinkimų rezultatų.

„Apsvaigo nuo valdžios“

Savo kalboje po rinkimų Maskvoje V. Putinas išskyrė Ukrainoje kovojančius Rusijos karius ir išreiškė jiems ypatingą padėką.

Jis nesiliovė tvirtinęs, kad jo pajėgos turi didelį pranašumą mūšio lauke, net ir po savaitės, kai Ukraina surengė keletą didelių oro atakų prieš Rusiją, o proukrainietiškos grupės ginkluotais reidais užgriuvo Rusijos pasienio kaimus.

„Iniciatyva priklauso tik Rusijos ginkluotosioms pajėgoms. Kai kuriose vietovėse mūsų vaikinai tiesiog pjauna juos – priešus“, – sakė V. Putinas.

Kyjivas ir jo sąjungininkai šį balsavimą smerkia kaip apgaulę. Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis pavadino V. Putiną „diktatoriumi, kuris apsvaigo nuo valdžios“.

„Nėra blogio, kurio jis nepadarytų, kad pratęstų savo asmeninę valdžią“, – sakė V. Zelenskis.

Dar penktadienį, pirmąją balsavimo Rusijos rinkimuose dieną, Europos Vadovų Tarybos vadovas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) pašiepiančiai pasveikino V. Putiną su „triuškinama pergale“.

Jei jis baigs dar vieną kadenciją Kremliuje, V. Putinas valdžioje bus užsibuvęs ilgiau nei bet kuris kitas Rusijos vadovas nuo XVIII amžiuje valdžiusios Jekaterinos II laikų.

Buvęs KGB agentas V. Putinas yra valdžioje nuo paskutinės 1999-ųjų dienos ir po šių rinkimų savo valdžią šalyje pratęs bent iki 2030 metų.

Noriu padėkoti visiems jums ir visiems šalies piliečiams už jūsų paramą ir šį pasitikėjimą.

Praėjusį mėnesį Arkties kalėjime mirusio žymiausio V. Putino kritiko Aleksejaus Navalno sąjungininkai bandė pakirsti jo pergalę, ragindami rinkėjus vidurdienį užplūsti rinkimų apylinkes ir sugadinti balsavimo biuletenius.

Berlyne opozicionieriaus našlę Juliją Navalnąją šalininkai pasitiko gėlėmis ir plojimais. Balsavusi Rusijos ambasadoje ji sakė, kad balsavimo biuletenyje įrašė savo mirusio vyro vardą.

„Ponas Navalnas“

Kai kurie rinkėjai Maskvoje atsiliepė į opozicijos raginimą ir naujienų agentūrai AFP sakė, kad atėjo pagerbti A. Navalno atminimo ir parodyti savo nepritarimą vieninteliu įmanomu teisėtu būdu.

„Atėjau parodyti, kad mūsų yra daug, kad mes egzistuojame, kad nesame nereikšminga mažuma“, – sakė 19-metis studentas Artiomas Minasianas balsavimo punkte Maskvos centre.

V. Putinas tvirtino, kad šis protestas neturėjo jokio poveikio, o tie, kurie sugadino balsavimo biuletenius, blogai pasielgė. Jis taip pat nurodė, kad už nusižengimus neliks nenubausta.

Pirmąkart viešai komentuodamas A. Navalno mirtį, V. Putinas tai pavadino „liūdnu įvykiu“.

Pirmą kartą per daugelį metų viešai ištaręs jo pavardę, V. Putinas kalbėjo: „Dėl pono Navalno. Taip, jis mirė. Tai visada liūdnas įvykis.“

Sekmadienį V. Putinas taip pat patvirtino A. Navalno bendražygių skelbtą informaciją, kad kelios dienos iki opozicionieriaus mirties jis buvo gavęs pasiūlymą iškeisti politiką į užsienyje kalintį rusą.

Jis sakė, kad buvo sutikęs su mainais, tačiau su sąlyga, kad A. Navalnas negrįš į Rusiją.

„Žmogus, kuris su manimi kalbėjo, dar nebuvo užbaigęs frazės, o aš pasakiau „sutinku“. Bet, deja, atsitiko, kas atsitiko“, – kalbėjo jis.

„Tik su viena sąlyga – pasakiau, kad mes apsikeisime, bet kad jis negrįžtų. Tegul jis ten sėdi. Štai ir viskas“, – tvirtino V. Putinas.

A. Navalno šeima ir šalininkai apkaltino Kremlių įsakius jį nužudyti, o Vakarų šalių lyderiai pareiškė, kad V. Putinas yra atsakingas už Rusijos opozicijos lyderio mirtį.

Kremlius atmetė šiuos kaltinimus, pavadindamas juos nepagrįstais ir vulgariais.

A. Navalno bendražygiai vadino naujausius V. Putino komentarus ciniškais.

Buvęs Rusijos vadovas Dmitrijus Medvedevas pasveikino V. Putiną su „puikia pergale“ dar gerokai prieš paskelbiant galutinius rezultatus.

Valstybinė televizija savo ruožtu gyrė rusus ir jų „milžinišką paramą prezidentui“ bei „neįtikėtiną šalies susitelkimą“ už savo lyderį.

„Nesame vieni“

Prie A. Navalno kapo Maskvos kapinėse AFP žurnalistai ant krūvos gėlių matė sugadintus rinkimų biuletenius su opozicijos lyderio vardu.

„Gyvename šalyje, kurioje, jei pasakysime savo nuomonę, sėsime į kalėjimą. Todėl kai ateinu per tokias akimirkas ir matau daugybę žmonių, suprantu, kad nesame vieni“, – sakė 33 metų Regina.

Pirmosiomis rinkimų dienomis ne kartą vyko protesto akcijos, buvo suimta rusų, apkaltintų dažų pylimu į balsadėžes arba padegimais.

Nuo 2022 metų vasario 24-osios, kai Maskva pradėjo puolimą Ukrainoje, Rusijoje yra griežtai baudžiama už bet kokį viešą nepritarimą oficialiajam naratyvui. Valdžios institucijos ne kartą įspėjo nerengti prieš rinkimus nukreiptų protestų.

Stebėsenos grupė „OVD-Info“ paskelbė, kad beveik 20-yje Rusijos miestų dėl su rinkimais susijusių protesto akcijų buvo sulaikyta mažiausiai 80 žmonių.

Pirmadienį Raudonojoje aikštėje Maskvoje rengiamas koncertas nuo Ukrainos atplėšto Krymo aneksijos 10-osioms metinėms paminėti. Renginys taip pat turėtų pasitarnauti kaip V. Putino pergalės rinkimuose šventė.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

jau

is kom jauciasi kgb saikos pasimetymas ir kurso keitymas liko tik galos skausmas kur detis ? gal pso /pagydys/?

tai

ivyk stebuklas ar gal sorocenzas pervarges uzmigo o biorobots nerado zodzio ru ar uk o putka praleido be jokiu /sankciju/ ????uraaaaa

D.Dudaevas

rusija žveris ,kuris išsilaizes kitu padedamas puola dar su didesniuŽveriškumu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS