V. Putinas: taika bus, kai pasieksime savo tikslus | KaunoDiena.lt

V. PUTINAS: TAIKA BUS, KAI PASIEKSIME SAVO TIKSLUS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad taika su Ukraina įmanoma tik tada, kai Maskva pasieks savo tikslus beveik dvejus metus trunkančiame kare.

„Taika bus, kai pasieksime savo tikslus. Jie nesikeičia. Priminsiu, apie ką mes kalbėjome: Ukrainos denacifikacija ir demilitarizacija, jos neutralus statusas“, – sakė jis per spaudos konferenciją Maskvoje.

Į salę Maskvos centre netoli Kremliaus atvykęs V. Putinas buvo pasitiktas plojimais. Šiais metais paprasti piliečiai turi galimybę skambinti telefonu ir užduoti klausimus, kaip ir žurnalistai. Klausimus V. Putinui rusai teikė pastarąsias dvi savaites.

Buvo tikimasi, kad pagrindinės temos bus kovos Ukrainoje, išmokos kariams ir jų šeimoms bei ekonomika, skelbė Rusijos valstybinių žiniasklaidos priemonių žurnalistai.

Ir iš tiesų pirmasis klausimas buvo apie Ukrainą. V. Putinas ketvirtadienį teigė, kad Maskvos tikslai nesikeičia.

Tikslus jis išdėstė tą pačią dieną, kai 2022 metų vasarį pasiuntė savo kariuomenę į Ukrainą. Nuo to laiko Kremlius kartoja, kad „specialioji karinė operacija“ Ukrainoje bus tęsiama tol, kol šie migloti tikslai bus pasiekti.

Žodis „denacifikacija“ yra susijęs su Rusijos kaltinimais, kad Ukrainos vyriausybei didelę įtaką daro radikalios nacionalistinės ir neonacistinės grupės. Šis teiginys išjuokiamas Vakaruose ir Ukrainoje.

V. Putinas taip pat reikalavo, kad Ukraina išliktų neutrali ir nestotų į NATO.

Beveik 24 metus valdžioje esantis V. Putinas praėjusią savaitę pareiškė, kad 2024-ųjų kovą sieks būti perrinktas. Praėjusiais metais jis nerengė savo įprastinės konferencijos su galimybe paskambinti paprastiems rusams ar tradicinio susitikimo su žurnalistais.

Be to, jo metinis pranešimas apie šalies padėtį buvo atidėtas iki šių metų vasario. Praėjusį kartą jo metinė spaudos konferencija įvyko 2021-aisiais, JAV perspėjant, kad Rusija rimtai ruošiasi siųsti kariuomenę į Ukrainą.

Mūsų karių padėtis visais atžvilgiais gerėja.

Prasidėjus karui V. Putinas labai apribojo bendravimą su užsienio žiniasklaida, tačiau šiemet tarptautiniai žurnalistai buvo pakviesti.

Prasidėjus naujai kovų žiemai, nė vienai pusei nepavyko pasiekti reikšmingų laimėjimų mūšio lauke, o Vakarų pagalbos Ukrainai ateitis lieka miglota. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį atvyko į Vašingtoną ir emocingai prašė daugiau JAV pagalbos ir ginkluotės.

V. Putino viešas pasirodymas visų pirma skirtas vidaus auditorijai ir bus proga jam asmeniškai spręsti paprastų Rusijos piliečių problemas ir sustiprinti savo pozicijas prieš kovo 17-osios rinkimus.

„Daugumai žmonių tai yra vienintelė viltis ir galimybė išspręsti svarbiausias jų problemas“, – sakoma valstybinės televizijos kanalo „Rossija 1“ naujienų reportaže.

Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad iki trečiadienio transliacijos, kuri yra griežtai suplanuota ir labiau parodomoji nei analitinė, buvo pateikta apie 2 mln. klausimų V. Putinui.

2021-aisiais V. Putinas paskambino piliečiui, kuris teiravosi apie vandens kokybę Pskovo mieste Vakarų Rusijoje, ir asmeniškai patikino jį, kad duos nurodymą vyriausybei bei vietos pareigūnams išspręsti šią problemą.

Kai kurie Rusijos žurnalistai, kurie valandų valandas stovėjo eilėse šaltyje, kad patektų į renginio vietą, apsirengė tradiciniais drabužiais, įskaitant puošnias skrybėles, kad atkreiptų V. Putino dėmesį.

Prieš įeidami į spaudos konferencijos vietą, dalyviai turi pasitikrinti dėl COVID-19 ir gripo. COVID-19 pandemijos metu V. Putinas įvedė griežtas karantino taisykles lankytojams.

V. Putino metinė spaudos konferencija dažnai trunka apie keturias valandas.

V. Putinas: Rusija pasitiki savimi ir gali judėti į priekį 

V. Putinas pareiškė, kad Rusija, nepaisant Vakarų ekonominių sankcijų ir politinės izoliacijos dėl Maskvos vykdomo puolimo Ukrainoje, gali judėti į priekį.

„Galime ne tik pasitikėti savimi, bet ir judėti į priekį“, – sakė V. Putinas ir pridūrė, kad šalies stipriosios pusės yra Rusijos visuomenės tvirtybė, finansinės ekonominės sistemos ištvermė ir didėjančios šalies kariuomenės pajėgumų galimybės.

V. Putinas siekia patikinti rusus, kad užsitęsęs konfliktas nepaveiks jų gyvenimo, tačiau pripažino, kad infliacija auga.

Praėjusią savaitę V. Putinas paskelbė, kad kovą įvyksiančiuose prezidento rinkimuose sieks penktos kadencijos. Ketvirtadienį jis sakė, kad pagrindinis jo penktosios kadencijos tikslas bus stiprinti Rusijos suverenumą.

„Tai reiškia stiprinti šalies gynybinius pajėgumus ir išorės saugumą“, – sakė jis.

Kitas prioritetas, anot jo, bus piliečių teisių apsauga.

Pareiškimas pasirodė nepaisant to, kad užpuolusi Ukrainą Maskva ėmėsi susidorojimo su kitamaniais Rusijoje.

V. Putinas: Rusija gerina pozicijas palei frontą Ukrainoje

V. Putinas tvirtino, kad jo kariuomenė daro pažangą daugumoje Ukrainos fronto atkarpų, nors fronto linija per vienus pastaruosius metus beveik nepakito.

„Mūsų ginkluotosios pajėgos gerina savo pozicijas ties beveik visa kontaktine linija [...]. Mūsų karių padėtis visais atžvilgiais gerėja“, – sakė V. Putinas,

V. Putinas: Ukrainoje dislokuota 617 tūkst. Rusijos karių

V. Putinas pareiškė, kad Rusija Ukrainoje dislokavo daugiau kaip 600 tūkst. rusų karių.

Apie tai šalies vadovas pranešė praėjus beveik dvejiems metams po to, kai įsakė savo kariuomenei užimti Ukrainos sostinę Kyjivą.

Taika bus, kai pasieksime savo tikslus. Jie nesikeičia.

„Fronto linijos ilgis – daugiau kaip 2 tūkst. kilometrų. Konflikto zonoje yra 617 tūkst. žmonių“, – teigė jis per savo pirmąją metų pabaigos spaudos konferenciją nuo karo pradžios 2022 metų vasarį.

V. Putinas perspėjo, kad TOK gali palaidoti olimpinį judėjimą ir sukritikavo rusų atletams nustatytas taisykles

V. Putinas apkaltino Tarptautinį olimpinį komitetą (TOK) keliant grėsmę olimpiniam judėjimui, mat šis nustatė specialias taisykles 2024 m. Paryžiaus žaidynėse dalyvausiantiems rusų atletams.

„Jei jie ir toliau taip elgsis, jie palaidos olimpinį judėjimą“, – kalbėjo V. Putinas, taip ir nepasakęs, ar Rusijos sportininkai keliaus į Paryžių, kur jie galėtų varžytis po neutralia vėliava, jei viešai nedemonstruotų remią Maskvos Ukrainoje vykdomo puolimo.

V. Putinas: bus ieškoma sprendimo dėl įkalintų amerikiečių

V. Putinas pareiškė norintis, kad Maskva ir Vašingtonas surastų sprendimą dėl amerikiečių žurnalisto Evano Gershkovicho (Evano Gerškovičo) ir JAV piliečio Paulo Whelano (Polo Vilano) paleidimo.

„Šiuo klausimu palaikomi ryšiai ir vyksta dialogas, tačiau jis nėra paprastas“, – sakė jis.

„Tikiuosi, kad rasime sprendimą. Tačiau amerikiečiai taip pat turėtų mus išgirsti ir priimti sprendimą, kuris tiktų Rusijos Federacijai“, – pridūrė V. Putinas.

V. Putinas mano, kad, nepaisant sankcijų, Rusijos ekonomika šįmet išaugs

V. Putinas mano, kad, nepaisant Vakarų sankcijų dėl karo prieš Ukrainą, jo šalies ekonomika šįmet išaugs 3,5 proc.

Ketvirtadienį kalbėdamas savo metų pabaigos spaudos konferencijoje, V. Putinas pripažino, kad infliacija viršys jo paties iškeltą tikslą ir sudarys 7,5–8 proc. Tačiau tuo pat metu Rusijos prezidentas pareiškė optimizmą, kad kainų augimo tempas kitąmet sulėtės. V. Putinas taip pat sakė, kad, nepaisant infliacijos, realusis darbo užmokestis taip pat tariamai padidėjo 8 proc.

Jis aiškino, kad Rusijos ekonomika pademonstravo netikėtai didelį atsparumą, o tai esą leido šaliai išlikti augimo trajektorijoje.

V. Putinas nepaminėjo, kad prie augimo prisideda karo ekonomika ir su gynybos reikmėmis susijusi gamyba. Ekspertai pabrėžia, kad toks augimas nėra natūralus ar „sveikas“.

Rusijos skelbiamą statistiką sunku patikrinti, kadangi dažnai keičiasi skaičiavimo metodai. Pavyzdžiui, apskaičiuojant atlyginimų didėjimą, be kita ko, atsižvelgiama į dideles algas, mokamas kare dalyvaujančiam kariniam personalui. Jos yra daug kartų didesnės, lyginant su vidutinėmis pajamomis

Gairės: Vladimiras Putinas, karas Ukrainoje, taika, demilitarizacija, Rusija, TOK, rusų kariai, ekonomika
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS