V. Putinas tikisi, kad Talibanas Afganistane elgsis „civilizuotai“ | KaunoDiena.lt

V. PUTINAS TIKISI, KAD TALIBANAS AFGANISTANE ELGSIS „CIVILIZUOTAI“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį išreiškė viltį, jog Talibanas Afganistane elgsis „civilizuotai“, kad tarptautinė bendruomenė galėtų palaikyti diplomatinius ryšius su Kabulu.

„Rusija nėra suinteresuota Afganistano suirimu. Jei taip nutiks, nebus su kuo kalbėtis“, – pabrėžė V. Putinas.

Tokius komentarus jis išsakė per Rytų ekonomikos forumo plenarinę sesiją Rusijos Tolimųjų Rytų mieste Vladivostoke.

„Kuo greičiau Talibanas, taip sakant, prisijungs prie civilizuotų tautų šeimos, tuo lengviau bus kontaktuoti, bendrauti ir kaip nors daryti įtaką“, – pridūrė V. Putinas.

„Na, o dezintegracijos atveju nebus su kuo kalbėtis. Dabartinėje Afganistano teritorijoje veikia ir [džihadistinis] „Uzbekistano islamo judėjimas“, ir ko tik ten nėra. Ir visa tai kelia grėsmę mūsų sąjungininkams bei kaimynams. Turint omenyje, kad pas mus nėra vizų suvaržymų ir judėjimas per sienas praktiškai laisvas – tai mums, Rusijai, yra labai rimta mūsų saugumo palaikymo atžvilgiu“, – kalbėjo Kremliaus vadovas.

Ilgametis Rusijos lyderis tvirtino, kad praėjusį mėnesį užsibaigęs JAV vadovaujamų pajėgų išvedimas iš Afganistano baigėsi „katastrofa“.

„Visai šiai kampanijai jie išleido 1,5 trln. dolerių, o koks rezultatas? Jokio“, – sakė V. Putinas.

Rusija atsargiai palaiko ryšius su šią vasarą Afganistane į valdžią atėjusia kovotojų grupuote.

Rusijos ambasadorius Kabule praėjus kelioms dienoms po šio miesto užėmimo susitiko su Talibano atstovais ir pranešė, kad Maskva neuždarys savo ambasados šalyje.

Praėjusią savaitę pablogėjus saugumo padėčiai šalyje, Rusija pradėjo evakuoti savo ir dar kelių Vidurio Azijos valstybių piliečius.

Maskva įspėjo, kad ekstremistų grupuotės galėtų pasinaudoti politine sumaištimi ir patekti į kaimynines šalis apsimesdami pabėgėliais.

Afganistanas ribojasi su trimis Vidurio Azijos valstybėmis, kur Rusija turi karines bazes.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Afganai per 50 metu teismoko kariauti ir opiuma isgauti. Putinas todel ir dalina pinigus talibanui tam, kad pasibaigus pinigams uzpukdines putlerio sienas. Tikesimes kad taip ir bus.

Na va

Ceburaska jau deda i triusikus.bijo islekt su visu kremlium i ora.vel sedes bunkeryje botoksinis

Keista

Necivilizuotas nori Talibano civilizuoto.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS