V. Putinas: „Wagner“ kariai galės pasitraukti į Baltarusiją | KaunoDiena.lt

V. PUTINAS: „WAGNER“ KARIAI GALĖS PASITRAUKTI Į BALTARUSIJĄ

  • 0

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį vakare pareiškė, kad privačios karinės bendrovės „Wagner“, savaitgalį surengusios maištą, kariai galės pasitraukti į Baltarusiją.

V. Putinas taip pat pareiškė, kad davė įsakymą išvengti kraujo praliejimo, kuris sukrėtė jo valdžią, sakydamas, esą Vakarai ir Kyjivas nori, jog „rusai žudytų vieni kitus“, ir dėkodamas piliečiams už jų patriotizmą.

„Nuo pat įvykių pradžios mano įsakymu buvo imtasi priemonių, kad būtų išvengta didelio masto kraujo praliejimo“, – sakė V. Putinas per televiziją transliuotame kreipimesi, dėkodamas rusams už „ištvermę, vienybę ir patriotizmą“.

„Būtent šios brolžudystės norėjo Rusijos priešai: ir neonaciai Kyjive, ir jų globėjai iš Vakarų, ir visokie nacionaliniai išdavikai. Jie norėjo, kad rusų kariai žudytų vieni kitus“, – sakė jis, kartodamas naratyvą, kuriuo Maskva bando teisinti pernai vasario 24-ąją Ukrainoje pradėtą karą.

Kremlius ne kartą sakė, kad siekia „demilitarizuoti“ ir „denacifikuoti“ šią šalį.

„Dėkoju tiems „Wagner“ grupės kariams ir vadams, kurie priėmė vienintelį teisingą sprendimą – jie nesileido į brolžudišką kraujo praliejimą, sustojo ties paskutine linija“, – kalbėjo V. Putinas.

„Šiandien jūs turite galimybę toliau tarnauti Rusijai sudarydami sutartį su Gynybos ministerija ar kitomis saugumo tarnybomis arba grįžti pas savo artimuosius. Norintieji taip pat gali vykti į Baltarusiją. Mano pažadas bus ištesėtas“, – pridūrė jis.

Kremliaus šeimininkas taip pat padėkojo autoritariniam Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai „už jo pastangas ir indėlį į taikų situacijos sprendimą“.

V. Putinas taip pat pareiškė, kad bet kokie bandymai šantažuoti Rusiją ar kurstyti neramumus žlugs.

„Piliečių solidarumas parodė, kad bet koks šantažas, bet kokie bandymai organizuoti vidaus neramumus yra pasmerkti žlugti“, – sakė V. Putinas.

J. Prigožinas šeštadienį paskelbė, kad su savo pajėgomis kirtęs sieną įžengė į Rusiją nuversti šalies karinės vadovybės. Neramumai prasidėjo po to, kai J. Prigožinas penktadienį apkaltino Maskvą raketų smūgiais jo pajėgoms, pareikalavusiais, jo teigimu, daugybės kovotojų gyvybių.

Netrukus „Wagner“ užėmė karines bazes pietiniame Rusijos Rostovo prie Dono mieste ir pagrasino žygiu į Maskvą nuversti šalies karinę vadovybę. Reaguodama į tai Rusijos valdžia paskelbė sustiprinusi saugumą keliuose regionuose, o Maskvos meras pranešė, kad sostinėje imamasi antiteroristinių priemonių.

Visgi, šeštadienio vakarą J. Prigožinas paskelbė atsitraukiantis, po susitarimo su Baltarusijos autoritariniu prezidentu A. Lukašenka jo pajėgos paliko užimtas pozicijas.

Kremlius šeštadienį paskelbė, kad „Wagner“ vadas, atšaukęs savo karių žygį į Maskvą, išvyks į Baltarusiją ir nebebus kaltinamas, taip stengiantis sušvelninti rimčiausią saugumo krizę šalyje per pastaruosius dešimtmečius.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas anksčiau sakė, kad maište dalyvavę samdiniai, atsižvelgiant į jų nuopelnus mūšio lauke, nebus persekiojami, o dalis kovotojų, kurie nebuvo prisijungę prie J. Prigožino kolonos, žygiavusios į Maskvą, pasirašys kontraktus su Gynybos ministerija.

Be kita ko, buvo pranešta, kad A. Lukašenka pirmadienio vakarą taip pat paskelbs savo kreipimąsi, tačiau vėliau paskelbta, kad jis su žurnalistais kalbėsis antradienį.

Gairės: karas Ukrainoje, Vladimiras Putinas, bendrovė Wagner, Baltarusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS