V. Putino sąjungininkas A. Lukašenka vyksta į Kiniją | KaunoDiena.lt

V. PUTINO SĄJUNGININKAS A. LUKAŠENKA VYKSTA Į KINIJĄ

  • 0

Autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, artimas Rusijos lyderio Vladimiro Putino sąjungininkas, antradienį Pekine pradės trijų dienų valstybinį vizitą, augant geopolitinei įtampai dėl Maskvos karo Ukrainoje.

Savo vizito metu A. Lukašenka susitiks su Kinijos prezidentu Xi JInpingu (Si Dzinpingu).

Į Kiniją jis atvyksta po to, kai Pekinas paskelbė poziciją dėl Rusijos karo Ukrainoje, kurioje pabrėžė, kad yra neutrali šalis, ir paragino abi šalis palaikyti dialogą.

Be to, JAV ir NATO įtaria, kad Pekinas gali svarstyti, ar teikti Rusijai karinę pagalbą, jos karui įžengus į antrus metus. Kinija atmeta tokius teiginius.

Kinija nurodo, kad šis A. Lukašenkos vizitas yra „galimybė skatinti tolesnį visapusiško mūsų šalių bendradarbiavimo plėtojimą“.

Duodamas interviu Kinijos valstybinei naujienų agentūrai „Xinhua“, A. Lukašenka sakė, kad nekantriai laukia susitikimo su Xi Jinpingu, kurį pavadino senu draugu.

Jis taip pat teigiamai įvertino Pekino pozicijos dokumentą kaip „Pekino taikios užsienio politikos liudijimą, taip pat naują ir originalų žingsnį, kuris turės didelį poveikį visame pasaulyje“, pridūrė „Xinhua“.

„Šiandien nė vienas klausimas pasaulyje negali būti išspręstas be Kinijos“, – sakė A. Lukašenka.

Šiandien nė vienas klausimas pasaulyje negali būti išspręstas be Kinijos.

Nuo karo pradžios Xi Jinpingas kelis kartus kalbėjosi su V. Putinu, tačiau su Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu nebendravo.

A. Lukašenka yra artimas V. Putino sąjungininkas ir remia Maskvos invaziją į Ukrainą.

Baltarusija turi bendrą sieną ir su Ukraina, ir su Rusija, tačiau ji yra finansiškai ir politiškai priklausoma nuo V. Putino administracijos.

Baltarusija tvirtai remia Maskvą ir leido jai pasinaudoti savo teritorija prieš metus užpuolant Ukrainą. Baltarusijoje yra rusų karių, karo lėktuvų ir kitų ginklų. A. Lukašenka sakė esąs pasirengęs tai padaryti dar kartą, jei Minskas pajustų grėsmę.

Kyjivas taip pat išreiškė susirūpinimą, kad Baltarusija gali vėl paremti Maskvos karo veiksmus.

Praėjusių metų rugsėjį Xi Jinpingas ir A. Lukašenka susitiko Uzbekistano mieste Samarkande, kur jie džiaugėsi visapusiška partneryste.

A. Lukašenkos vizitas Pekine įvyko po pirmadienį paskelbto pranešimo, kad Europos Sąjunga vieneriems metams pratęsė sankcijas Baltarusijai dėl Minsko represijų prieš politinę opoziciją ir paramos Rusijos karui.

Nuo tada, kai A. Lukašenka pradėjo žiaurią represijų kampaniją prieš demonstrantus, protestavusius prieš ginčijamus 2020 metų rinkimus, blokas Baltarusijai pritaikė ne vieną sankcijų paketą.

Sankcijų taikymas pratęstas iki kitų metų vasario, sakoma Europos Vadovų Tarybos, atstovaujančios 27 ES valstybėms narėms, pareiškime.

Gairės: karas Ukrainoje, Kinija, Aliaksandras Lukašenka
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS