V. Zelenskis atvyko į Japoniją, kur dalyvaus G-7 susitikime | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS ATVYKO Į JAPONIJĄ, KUR DALYVAUS G-7 SUSITIKIME

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį nusileido Japonijos mieste Hirošimoje, kur jis dalyvaus Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo derybose.

Ukrainos lyderį, dėvintį savo firminį alyvuogių spalvos džemperį, skraidinęs Prancūzijos lėktuvas buvo pastebėtas nusileidžiantis Hirošimos oro uoste, kur prezidentą pasitiko raudonas kilimas ir būrys pareigūnų.

Nusileidęs V. Zelenskis sakė, kad po derybų G-7 susitikime taika bus arčiau.

„Japonija. G-7. Svarbūs susitikimai su Ukrainos partneriais ir draugais. Saugumas ir glaudesnis bendradarbiavimas siekiant mūsų pergalės. Šiandien taika bus arčiau“, – socialiniuose tinkluose teigė prezidentas.

Netikėtas V. Zelenskio pasirodymas – anksčiau buvo tikimasi, kad jis pasirodys per vaizdo įrašą – įvyko po to, kai jis pasveikino istorinį Baltųjų rūmų sprendimą leisti Ukrainai gauti naikintuvus F-16.

Iki šiol Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) faktiškai vetavo naikintuvų F-16 perdavimą, o JAV pareigūnai motyvavo ilgu pilotų apmokymu ir 15 mėnesių trunkančio konflikto su Rusija eskalavimo rizika.

Nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) tvirtino, kad sprendimas dėl naikintuvų neatspindi JAV politikos posūkio.

„Priėjome momentą, kai laikas pažvelgti į ateitį ir pasakyti: „Ko reikės Ukrainai,.. kad ji galėtų atgrasyti ir apsisaugoti nuo Rusijos agresijos?“ F-16, ketvirtos kartos naikintuvai, yra šio rinkinio dalis“, – sakė jis ir pridūrė, kad Ukraina įsipareigojo nenaudoti JAV karinės įrangos smūgiams į taikinius Rusijos teritorijoje.

„Padarysime viską, ką galime, kad paremtume Ukrainą ginant jos suverenitetą ir teritorinį vientisumą, taip pat ketiname veikti taip, kad išvengtume Trečiojo pasaulinio karo“, – teigė jis.

Karo ekspertai tvirtina, kad šis naikintuvas, palyginti su senstančiu sovietinių laikų Ukrainos orlaivių parku, suteiktų daugiau galimybių smogti taikiniams ore arba ant žemės.

Panaikinus JAV veto, Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) greitai paskelbė, kad JK „bendradarbiaus su JAV, Nyderlandais, Belgija ir Danija, siekdama, kad Ukraina gautų jai reikalingų kovinių oro pajėgumų“.

Tai pirmoji pokarinė V. Zelenskio kelionė į Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną, kurioje bus proga pasitarti su sąjungininkais, tokiais kaip JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), taip pat siekti pagrindinių kviestinių galybių, įskaitant Indiją ir Braziliją, palankumo ir paramos aukščiausiojo lygio susitikime.

Jo išvykimas iš Ukrainos ir skrydis iš Lenkijos buvo kruopščiai saugoma paslaptis, kol jis nepasirodė Saudo Arabijos mieste Džidoje, kur susitiko su Arabų lygos lyderiais.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, Japonija, G-7 susitikimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS