V. Zelenskis: E. Macronas iš tikrųjų pasikeitė dėl Ukrainos | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS: E. MACRONAS IŠ TIKRŲJŲ PASIKEITĖ DĖL UKRAINOS

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) labai pakeitė savo poziciją Ukrainos atžvilgiu po to, kai ankstyvuoju Maskvos karo etapu siekė bendrauti ir su Rusija, trečiadienį paskelbtame interviu sakė Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis.

Interviu dienraštis „Le Figaro“ išspausdino kaip tik tuo metu, kai V. Zelenskis turėjo atvykti į Paryžių savo pirmojo vizito Prancūzijoje nuo invazijos pradžios beveik prieš metus.

Ukrainiečių lyderis kartais parodydavo savo nekantrumą dėl E. Macrono pozicijos. Pastarasis net prasidėjus Maskvos puolimui dažnai telefonu kalbėdavosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir net reiškė susirūpinimą, kad Rusija nebūtų pažeminta.

Tačiau dabar E. Macronas parodė, kad Paryžius nori remti Ukrainą tol, kol ji laimės karą, ir paskelbė, kad Kyjivui atsiųs lengvųjų tankų. Tai paskatino Berlyną pasekti jo pavyzdžiu ir ukrainiečiams atsiųsti sunkiųjų tankų „Leopard“.

„Manau, kad jis pasikeitė, – sakė V. Zelenskis. – Ir kad šį kartą jis pasikeitė iš tikrųjų. Juk galiausiai jis (E. Macronas) atvėrė duris tankų tiekimui.“

„Jis taip pat pritarė Ukrainos kandidatūrai į ES. Tikiu, kad tai buvo tikras signalas. Daug kalbėjomės su Prancūzija, Vokietija ir kitomis šalimis. Manau, kad tas pasitikėjimas šiandien yra tikras“, – pridūrė V. Zelenskis.

Vasario pradžioje Paryžius įsipareigojo pristatyti Kyjivui 12 naujų savaeigių haubicų „Caesar“, be jau pristatytų 18. Prancūzai taip pat neatmeta galimybės perduoti naikintuvų, nors anksčiau tai buvo laikoma raudona linija.

V. Zelenskis į Paryžių atvyko vėlai vakare, po iškilmingos, susitikimų ir ceremonijų kupinos dienos Jungtinėje Karalystėje, kuri Ukrainą aktyviai remia nuo pat invazijos pradžios.

Vakarienė Eliziejaus rūmuose Paryžiuje buvo surengta paskutinę minutę, naujienų agentūrai AFP sakė informuotas šaltinis.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) specialiai šia proga į Prancūzijos sostinę atvyko iš Berlyno.

Iš pradžių buvo tikimasi, kad trečiadienį vakare, prieš galimą viršūnių susitikimą su Europos Sąjungos vadovais ketvirtadienį, Ukrainos vadovas atvyks į Briuselį.

Londone V. Zelenskis dalyvavo audiencijoje pas karalių Charlesą III (Karolį III). Jam taip pat buvo suteikta reta garbė kaip užsienio valstybės vadovui kalbėti britų parlamente.

Gairės: karas Ukrainoje, Emmanuelis Macronas, Ukraina, santykiai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS