V. Zelenskis: JAV pagalbos Ukrainai vėlavimas yra svajonių išsipildymas V. Putinui | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS: JAV PAGALBOS UKRAINAI VĖLAVIMAS YRA SVAJONIŲ IŠSIPILDYMAS V. PUTINUI

  • 0

Jungtinėse Valstijose besilankantis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pareiškė, kad Kyjivas pasikliauja Vašingtonu, o karinės pagalbos vėlavimas, anot jo, yra svajonių išsipildymas Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Kreipdamasis į JAV karininkų auditoriją Nacionaliniame gynybos universitete Vašingtone, V. Zelenskis sakė, kad Ukraina kovoja ne tik už savo egzistenciją, bet ir gina laisves, kurios po Sovietų Sąjungos žlugimo atsivėrė visoje Europoje.

„Putinas privalo pralaimėti, – kalbėjo V. Zelenskis. – Jūs galite pasikliauti Ukraina, o mes lygiai taip pat tikimės, kad galime pasikliauti jumis.“

Kalbėdamas apie Kongreso ginčus dėl naujo karinės pagalbos Ukrainai paketo, jis sakė, kad politikai neturėtų nuvilti ukrainiečių karių ir kad „jei ką nors ir įkvepia neišspręsti klausimai Kapitolijuje, tai tik Putiną ir jo liguistą šutvę“.

„Jų svajonės pildosi, kai jie mato vėlavimus ar tam tikrus skandalus ir (...) kai kovotojų dėl laisvės parama mažėja“, – sakė V. Zelenskis, kuris antradienį susitiks su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu).

Ukrainos lyderis, kuris vilkėjo savo firminį kariško stiliaus žalią sportinį nertinį su užrašu „Aš esu ukrainietis“, atskrido į Vašingtoną po savaitgalį Argentinoje vykusių jo diplomatinių pastangų.

Antradienį jis taip pat turėtų susitikti su abiejų partijų lyderiais Kongrese, įskaitant respublikonų Atstovų Rūmų pirmininką Mike'ą Johnsoną (Maiką Džonsoną).

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis) sakė, kad vizitas vyksta kritiniu metu ir kad J. Bidenas aiškiai pasakys, jog tvirtai laikosi savo siekio suteikti Ukrainai pagalbą, kurios reikia kariuomenei ir pastangoms išstumti Rusijos pajėgas.

Geriausias Amerikos interesas – pripažinti, kad Ukraina turės atiduoti dalį teritorijos rusams ir [kad] mums reikia užbaigti karą.

V. Zelenskis taip pat susitiko su Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Pasaulio banko vadovais, nes siekia sustiprinti savo šalies ekonomiką. TVF paskelbė apie naujos 900 mln. dolerių (836,67 mln. eurų) ilgalaikės paskolos dalies skyrimą.

Respublikonai slopina palaikymą Ukrainai

Per visą kruviną konfliktą, kurio metu buvo nusiaubta daugybė Ukrainos teritorijų, o milijonai žmonių buvo priversti pasitraukti iš savo namų, Ukrainos pajėgos buvo labai priklausomos nuo JAV vadovaujamos šalių koalicijos, teikiančios dešimčių milijardų dolerių (eurų) vertės amunicijos, ginkluotės, ekonominės ir socialinės pagalbos.

Dabar JAV pagalbos srautas, kurį J. Bidenas apibūdino kaip dalį egzistencinės kovos tarp demokratinio pasaulio ir agresyvios V. Putino autokratijos, gali nutrūkti.

Praėjusią savaitę respublikonų senatoriai blokavo Baltųjų rūmų prašymą skirti 106 mlrd. dolerių (97,4 mlrd. eurų) bendrą skubios pagalbos paketą Ukrainai ir Izraeliui, demokratams atsisakius numatyti reformas dėl nelegalios migracijos JAV ir Meksikos pasienyje.

Apskritai respublikonų dešinieji, vadovaujami tikėtino kandidato į prezidentus 2024 metų rinkimuose Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo), smarkiai nusiteikę prieš Ukrainos klausimus.

„Geriausias Amerikos interesas – pripažinti, kad Ukraina turės atiduoti dalį teritorijos rusams ir [kad] mums reikia užbaigti karą“, – sekmadienį sakė senatorius Jamesas Davidas Vance'as (Džeimsas Deividas Vensas), artimas D. Trumpo sąjungininkas.

Jis kaip absurdiškus atmetė Baltųjų rūmų perspėjimus, kad, leidus Rusijai laimėti Ukrainoje, kiltų pavojus kitoms Rytų Europos šalims, įskaitant NATO nares.

J. D. Vance'as teigė, kad Ukrainai neturėtų būti suteiktas „tuščias čekis“.

„Reikia aiškiai suformuluoti, ko siekiama. Ką 61 milijardas dolerių (57 mlrd. eurų) padės pasiekti, ko nepadarė 100 milijardų dolerių (93 mlrd. eurų)?“ – retoriškai klausė J. D. Vance'as.

Gairės: karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, Vladimiras Putinas, JAV pagalba Ukrainai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS