V. Zelenskis: JAV paramos Ukrainai sumažėjimas būtų blogas signalas | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS: JAV PARAMOS UKRAINAI SUMAŽĖJIMAS BŪTŲ BLOGAS SIGNALAS

  • 0

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį įspėjo, kad JAV pagalbos Ukrainai sumažėjimas pasiųstų blogą signalą.

Pareiškimas pasirodė tokiu metu, kai JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) susiduria su respublikonų blokada tolesnei paramai Kyjivui.

Turėdamas galvoje, kad JAV parama gali mažėti, V. Zelenskis paragino Vokietiją pasinaudoti savo ekonominiu svoriu ir sutelkti partnerius Europos Sąjungoje labiau padėti su Rusijos agresija kovojančiai Ukrainai.

„Jungtinių Valstijų pasyvumas ar paramos stoka būtų blogas signalas“, – sakė ukrainiečių prezidentas Vokietijos nacionaliniam transliuotojui ARD.

Tai niekam nėra gerai, įspėjo jis.

„Vokietija gali konsoliduoti ES“, – pabrėžė V. Zelenskis, atsakydamas į klausimą, ar tikisi, kad Berlynas imsis didesnio vaidmens, jei JAV pagalba nutrūktų.

Įnašai, kuriuos Europos šalys iki šiol numatė 2024 metams, nėra pakankamai dideli.

„Daug šalių palaiko svarbius ekonominius santykius su Vokietija ir jų ekonomikos yra priklausomos nuo Vokietijos sprendimų, nes Vokietija turi stiprią ekonomiką“, – sakė jis.

Trečiadienį atskirame interviu Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) paragino Europos šalis padidinti pažadus Ukrainai dėl ginklų, tvyrant rizikai, kad didžiausios paramos teikėjos – Jungtinių Valstijų – pagalba gali nutrūkti.

„Europa turi labiau padėti Ukrainai ginti savo šalį“, – interviu savaitraščiui „Die Zeit“ sakė O. Scholzas.

„Įnašai, kuriuos Europos šalys iki šiol numatė 2024 metams, nėra pakankamai dideli“, – pridūrė jis, ragindamas aptarti, kaip kiekviena šalis galėtų „gerokai išplėsti paramą“ Kyjivui.

J. Bidenas Ukrainos rėmimą padarė vienu iš prioritetų; JAV parama ginklais ir pinigais yra itin svarbi provakarietiškai šaliai, kovojančiai su daug didesnėmis puolančiomis Rusijos pajėgomis.

Tačiau opozicijoje esantys respublikonai bando sustabdyti šias pastangas ir atsisako pritarti naujam biudžetui, jei demokratai nesutiks su plačios apimties griežtomis priemonėmis, nukreiptomis prieš nelegalią migraciją.

JAV šiais metais vyks prezidento rinkimai ir juose vėl gali varžytis J. Bidenas ir Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas). V. Zelenskis yra įspėjęs, kad D. Trumpo sugrįžimas į Baltuosius rūmus tikriausiai reikštų „kitokią politiką“ dėl Rusijos karo Ukrainoje.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, karas Ukrainoje, JAV pagalba Ukrainai, ES
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS