V. Zelenskis kritikuojamas dėl savo administracijos vadovo paskyrimo | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS KRITIKUOJAMAS DĖL SAVO ADMINISTRACIJOS VADOVO PASKYRIMO

  • 3

Ukrainos naujasis prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį, vos kelios dienos po savo inauguracijos, sulaukė kritikos dėl to, kad savo administracijos vadovu paskyrė su kontraversišku oligarchu susijusį asmenį.

V. Zelenskis, buvęs komikas, neturintis jokios politinės patirties, didele persvara laimėjo prezidento rinkimus praėjusį mėnesį, o per savo kampaniją žadėjo atnaujinti politinę sistemą ir pažaboti galingų oligarchų įtaką.

Tačiau antradienį jis paskyrė savo artimiausią patarėją Andrijų Bohdaną savo administracijos vadovu. Iki šiol A. Bohdanas buvo verslininko Ihorio Kolomoiskio asmeninis advokatas.

Per priešrinkiminę kampaniją V. Zelenskis nuolat neigė jam mestus kaltinimus esą jis kandidatuoja į prezidentus atstovaudamas I. Kolomoiskio interesams. Verslininkui, be kita ko, priklauso televizijos kanalas, transliuodavęs komiko pasirodymus.

Ukrainos valdžia I. Kolomoiskį kaltino išgrobsčius 5,5 mlrd. dolerių iš didžiausio šalies banko „PrivatBank“, kuris vėliau, 2016-aisiais, buvo nacionalizuotas.

Žiniasklaida pranešė, kad oligarchas praėjusią savaitę grįžo į Ukrainą po beveik dvejų metų, praleistų Šveicarijoje ir Izraelyje.

Kritikai sako, kad A. Bohdano paskyrimas yra ne tik politiškai įtartinas, bet ir neteisėtas, nes jis dirbo šalies vyriausybėje, kai Ukrainai vadovavo prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius, vėliau nuverstas iš savo posto.

Asmenims, dirbusiems vyriausybėje valdant V. Janukovyčiui, įstatymas dabar draudžia užimti tam tikrus įtakingus valdžios postus.

„Zelenskis pažeidė įstatymą“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė vienas iš šio teisės akto autorių parlamentaras Jehoras Sobolevas.

Prezidentas „suteikia sau viršenybę prieš įstatymą ir visai šaliai demonstruoja savo tikrąjį požiūrį į įstatymo viršenybę“, pareiškė Tetiana Kozačenko, taip pat prisidėjusi kuriant minimą teisės aktą.

JAV specialusis pasiuntinys Ukrainai Kurtas Volkeris per derybas telefonu su V. Zelenskiu „primygtinai rekomendavo nepaskirti Bohdano“ administracijos vadovu, skelbia vietos žiniasklaida.

Pats A. Bohdanas Ukrainos televizijai sakė, kad tvirtinimas, jog jis pažeidžia įstatymą, yra „neteisingas“, o jis turi teisę dirbti naujoje administracijoje.

Vaikystės draugas

Praėjus mėnesiui po triuškinamos pergalės prieš ligšiolinį valstybės vadovą Petro Porošenką 41 metų V. Zelenskis tapo jauniausiu Ukrainos prezidentu nuo nepriklausomybės atkūrimo.

Antradienį jis paskelbė paleidžiantis parlamentą ir liepos 21-ąją šaukiantis pirmalaikius Aukščiausiosios Rados rinkimus. Toks jo kontraversiškas sprendimas daugelio yra laikomas bandymu įgyti pagreitį ir sustiprinti savo valdžią pačioje populiarumo viršūnėje.

Naujausios viešosios nuomonės apklausos rodo, kad naują V. Zelenskio partiją „Liaudies tarnas“, pavadintą taip pat kaip ir serialas, kuriame jis vaidino Ukrainos prezidentą, palaiko 44 proc. respondentų.

Trečiadienį prezidentas paskyrė partijos „Liaudies tarnas“ lyderį Ivaną Bakanovą į vieną svarbų postą Ukrainos saugumo tarnyboje (SBU). Šis jo sprendimas taip pat sulaukė prieštaringų vertinimų.

I. Bakanovas neturi patirties valstybinio saugumo srityje, tačiau yra V. Zelenskio vaikystės draugas.

Be to, I. Bakanovas dirbo teisininku V. Zelenskio studijoje „Kvartal 95“ ir buvo jo kampanijos vadovas rinkimų laikotarpiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

jau

1 sunes atsibudo....

Ozys&Ozesnis

Jeigu kazkam yra preiksti kokie nors realus kaltinimai, o ne kazkokie oziu fermos parasenokos sudaskaidos burbulai tai visi ir bus nuteisti. Cia yra prokuraturos darbas, prie ko cia dabar Zelenskis. Jis vadovaujasi nekaltumo prezumcija.

Ozys&Ozesnis

Nu ka cia kritikuoti... Ar jis turejo tokia teise paskirti administracijos vadova??? jeigu turejo tai ir paskyre, kur problema???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS