V. Zelenskis: labai svarbu leisti perduoti Kyjivui Šveicarijoje pagamintus ginklus | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS: LABAI SVARBU LEISTI PERDUOTI KYJIVUI ŠVEICARIJOJE PAGAMINTUS GINKLUS

  • 0

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį Šveicarijos parlamentui teigė, kad labai svarbu suteikti galimybę perduoti Kyjivui Šveicarijoje pagamintus ginklus.

„Žinau, kad Šveicarijoje vyksta diskusija dėl karinių medžiagų, skirtų Ukrainai apsaugoti ir apginti, reeksporto“, – sakė jis per vertėją vaizdo kreipimesi.

„Tai būtų gyvybiškai svarbu“, – pridūrė V. Zelenskis. 

Laikydamasi griežto karinio neutralumo, Šveicarija neleidžia šalims, turinčioms šveicarų gamybos ginklų, perduoti juos Ukrainai.

Pagal Šveicarijos karinės įrangos įstatymą prašymai dėl eksporto negali būti patvirtinti, jei šalis gavėja dalyvauja tarptautiniame ginkluotame konflikte.

„Mums reikia ginklų, kad galėtume atkurti taiką Ukrainoje“, – sakė V. Zelenskis.

„Mes nesame karo teritorija. Nesame konflikto zona. Esame šalis, kuri visada palaikė taikos svarbą“, – pridūrė Ukrainos prezidentas. 

„Ir jūs puikiai žinote, kad šią agresiją galime atremti tik kartu“, – teigė jis. 

Po maždaug 15 minučių trukusios kalbos jis sulaukė audringų ovacijų.

Tačiau nemažai vietų liko tuščios, nes didžiausia populistinė dešinioji partija – Šveicarijos liaudies partija – nedalyvavo posėdyje, įspėdama, kad kontaktai su Ukrainos prezidentu gali pakenkti šalies neutralumui.

Nuo praėjusių metų, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Šveicarijoje nesiliauja diskusijos dėl šalies neutralumo.

Šveicarija, kuri nėra Europos Sąjungos narė, laikosi Bendrijos sankcijų Rusijai, tačiau demonstruoja karinį neutralumą.

Nepaisant Kyjivo ir jo sąjungininkų spaudimo, Šveicarija iki šiol atsisako leisti šalims, turinčioms Šveicarijoje pagamintų ginklų, reeksportuoti juos į Ukrainą.

Tuo tarpu šalies parlamentas siekia kompromiso šiuo klausimu, galbūt leisdamas reeksportuoti Šveicarijoje pagamintus ginklus tam tikromis sąlygomis.

Toks ginklų perdavimas būtų leidžiamas tik kariaujančioms šalims, kurioms jų reikia savigynai.

Tačiau tam reikėtų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos arba dviejų trečdalių JT Generalinės Asamblėjos narių pritarimo.

Ketvirtadienį V. Zelenskis teigė, kad Ukraina veikia savigynos tikslais. 

„Mirties šaltinis, vienintelis naikinimo šaltinis yra už mūsų sienų. Mes norime apsisaugoti patys, o jei apsaugosite mus, apsaugosite pasaulį nuo karo“, – sakė jis.

Ukrainos prezidentas taip pat paragino Šveicariją surengti Ukrainai skirtą taikos aukščiausiojo lygio susitikimą, tačiau išsamesnės informacijos apie tai nepateikė.

 

Gairės: karas Ukrainoje, ginklai, Šveicarija, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS