V. Zelenskis pagyrė tęsiamas TOK sankcijas Rusijos sportui | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS PAGYRĖ TĘSIAMAS TOK SANKCIJAS RUSIJOS SPORTUI

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis padėkojo Tarptautiniam olimpiniam komitetui (TOK) už palaikymą nuostatai, kad Rusijos sportininkams ir komandoms neturi būti leidžiama dalyvauti daugumos olimpinių sporto šakų varžybose.

V. Zelenskis sekmadienį susitiko Kyjive su TOK prezidentu Thomas Bachu (Tomu Bachu) ir gyrė „jo nesvyruojančią poziciją“ dėl sporto sankcijų Rusijai ir jos sąjungininkei Baltarusijai, sakoma prezidentūros paskelbtoje pokalbių santraukoje.

„Kol Rusija mėgina sunaikinti Ukrainos žmones ir užkariauti kitas Europos šalis, jos atstovams ne viena pasaulio sporto bendrijoje“, – pareiškė V. Zelenskis.

Vasario 28-ąją, praėjus keturioms dienoms nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, TOK rekomendavo sporto šakų lyderiams suvaržyti Rusijos  atletų galimybes dalyvauti tarptautiniame sporte.

Vėliau tą pačią dieną futbolo organizacijos FIFA ir UEFA paskelbė bendra nutarimą šiuo klausimu. Pastarasis antradienį bus svarstomas Sporto arbitražo teismo (CAS) Lozanoje, Rusijos futbolo federacijai pateikus apeliaciją.

Rusijos komandos buvo pašalintos iš daugiau kaip 15 futbolo pirmenybių, įskaitant vyrų ir moterų Pasaulio čempionatus, taip pat moterų Europos čempionato finalinį turnyrą, kuris trečiadienį prasidės Anglijoje.

Th. Bachas nuolat pabrėždavo, kad sankcijomis Rusijai, įskaitant draudimą organizuoti tarptautines varžybas, siekiama užtikrinti, kad renginiai išliktų sąžiningi, taip pat garantuoti atletų saugumą, o ne nubausti juos dėl turimos pilietybės.

V. Zelenskio biuras pateikė detalių apie Ukrainos sporto patirtą žalą per Rusijos invaziją, besitęsiančią jau penktą mėnesį.

Dėl karo veiksmų žuvo iš viso 89 sportininkai ir treneriai, dar 13 pateko į Rusijos pajėgų nelaisvę. Be to, „daugiau kaip 100 tūkst. Ukrainos atletų neturi galimybės treniruotis“, sakė V. Zelenskis.

TOK pranešė nuo karo pradžios trigubai padidinęs savo fondą Ukrainos sportui finansuoti – iki 7,5 mln. JAV dolerių (7,2 mln. eurų).

Th. Bachas V. Zelenskiui sakė turįs vilties, kad „stipri, sėkminga, išdidi Ukrainos nacionalinė olimpinė rinktinė“ varžysis 2024 metų vasaros olimpinėse žaidynėse Paryžiuje ir 2026 metų žiemos olimpiadoje Italijoje.

„Norime palaikyti jus, kad jūsų olimpinės svajonės išsipildytų“, – TOK vadovas sakė ukrainiečių atletams sekmadienį, aplankęs vieną treniruočių centrą.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, sankcijos Rusijai, Rusijos sportas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS