V. Zelenskis: Prancūzijos prezidentas bergždžiai kalbasi su V. Putinu | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS: PRANCŪZIJOS PREZIDENTAS BERGŽDŽIAI KALBASI SU V. PUTINU

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė manąs, kad Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) „bergždžiai“ siekia konstruktyvaus dialogo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, sakoma interviu, kurio ištraukas penktadienį paskelbė Kyjivas.

„Privalome neieškoti išeities Rusijai, ir Macronas tai daro bergždžiai, – V. Zelenskis sakė Italijos televizijai „Rai 1“. Jo interviu ištraukos buvo cituojamos Ukrainos prezidentūros kanalu platformoje „Telegram“.

„Žinau, kad jis nori gauti rezultatų iš tarpininkavimo tarp Rusijos ir Ukrainos, bet jų jis nesulauks“, – teigė V. Zelenskis.

Anot jo, Maskva nesistengs nutraukti invazijos Ukrainoje, kol „pati Rusija to panorės ir supras, kad jai to reikia“.

Eliziejaus rūmai penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad E. Macronas „niekada nieko neaptarinėjo su Vladimiru Putinu be prezidento Zelenskio sutikimo“.

„Jis visada sakydavo, kad dėl derybų su rusais sąlygų turi spręsti Ukraina“, – paaiškino prezidentūra.

Prancūzijos lyderis anksčiau šią savaitę sakė, kad Rusija ir Ukraina turės derybomis pasiekti paliaubas ir kad Rusijos „pažeminimas“ nepasitarnautų taikos pastangoms.

V. Zelenskis savo ruožtu sakė, kad „kai kurie Europos lyderiai galvoja, jog turime rasti būdą kalbėtis su Putinu“.

„Mes jų ieškojome metų metus. Ir šiandien tie keliai nukloti kūnais – mūsų žmonių kūnais“, – pridūrė Ukrainos lyderis.

Vis dėlto V. Zelenskis pakartojo savo pasiūlymą tiesiogiai pasikalbėti su V. Putinu, nors teigė, kad derėtis su Rusija tapo „nebeįmanoma“.

„Šiandien etapas, kai būtume galėję susėsti su Rusija, praėjo“, – sakė ukrainiečių prezidentas.

E. Macronas yra vienas iš nedaugelio Vakarų lyderių, kurie kalbėjosi su V. Putinu nuo Maskvos karinės invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24 dieną. Jis ne vieną valandą kalbėdamasis telefonu bandė įtikinti Kremliaus vadovą išspręsti konfliktą derybomis.

V. Putinas savo ruožtu penktadienį pasikalbėjo su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu ir tvirtino, kad Rusija kovoja su „nacių ideologija“ Ukrainoje.

 

Gairės: karas Ukrainoje, Emmanuelis Macronas, Volodymyras Zelenskis, Vladimiras Putinas, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS