V. Zelenskis tikisi, kad sankcijos Rusijai nebus panaikintos, E.Macronas žada pagalbą | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS TIKISI, KAD SANKCIJOS RUSIJAI NEBUS PANAIKINTOS, E.MACRONAS ŽADA PAGALBĄ

  • 3

Paryžiuje viešintis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pareiškė besitikintis, jog sankcijos Rusijai nebus panaikintos, o Prancūzijos lyderis savo ruožtu pažadėjo Kijevui pagalbą.

„Ukrainos liaudis patikėjo man sudėtingų kompromisų paieškas Minsko derybų procese. Karo užbaigimas ir aneksuotų Ukrainos teritorijų susigrąžinimas – svarbiausia mano užduotis. Tačiau suprantu, kad negalima pasiekti taikos kariniu keliu. Vienintelis kelias į taiką – diplomatinis ir sankcijų spaudimas, todėl prašau jį išsaugoti“, – sakė V. Zelenskis per bendrą spaudos konferenciją su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu).

„Europa nepajus saugumo, kol Rusija apsimetinės, kad įstatymo viršenybė neegzistuoja“, – pareiškė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas taip pat sakė besitikintis, kad Prancūzijos pirmininkavimas Didžiajam septynetui (G-7) šiais metais padės išsaugoti sankcijas Maskvai.

E. Macronas savo ruožtu pažadėjo naujajam Ukrainos vadovui padėti pasiekti taiką jo šalies rytuose bei derėtis su Rusija.

Prancūzų lyderis sakė, kad ir toliau stengsis atgaivinti derybas pasitelkus vadinamąjį Normandijos formatą. Jis pripažino, kad pastaraisiais mėnesiais buvo padaryta nedaug pažangos.

Ukraina, Rusija, Prancūzija ir Vokietija dar 2015 metais buvo sutarusios dėl paliaubų Rytų Ukrainoje pagal vadinamuosius Minsko susitarimus, bet kariniai veiksmai iki šiol tęsiasi.

„Paryžiuje galėtų įvykti Normandijos formato viršūnių susitikimas, kad būtų įvertinta pasiekta pažanga“, – pirmadienį sakė E. Macronas.

„Turite daug ambicijų savo šaliai ir daug drąsos“, – V. Zelenskiui pareiškė Prancūzijos prezidentas.

41-erių komikas V. Zelenskis, neturintis jokios politinės patirties, per balandį vykusį antrą rinkimų ratą įveikė ligšiolinį Ukrainos vadovą Petro Porošenką ir tapo jauniausiu Ukrainos prezidentu nuo nepriklausomybės atkūrimo.

Per rinkimų kampaniją V. Zelenskio kritikai kėlė klausimą, kaip jis spręs milžiniškus iššūkius, susijusius su separatistų konfliktu ir ekonominiais sunkumais.

Per savo inauguracijos kalbą gegužę naujasis lyderis pareiškė, kad jo pirmutinis uždavinys bus paliaubų paskelbimas, nuo 2014 metų Ukrainos rytuose tęsiantis konfliktui su Maskvos remiamais separatistais, jau nusinešusiam apie 13 tūkst. gyvybių.

Separatistų vadovybė jau yra užsiminusi, kad galėtų derėtis su V. Zelenskiu.

Kalbėdamas apie Rusijos aneksuotą Krymo pusiasalį V. Zelenskis savo inauguracijos kalboje sakė, kad prarastų teritorijų susigrąžinimas bus kitas didelis iššūkis.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant per sieną karių ir ginklų. Maskva šiuos kaltinimus neigia.

 

 

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

mama

ka jis cia kalbejo tiesiog nulis......vis tos pacios kalbos o veiksmu jokiu....

Ne politikas

O Vokietija gaus duju is Rusijos. Is kur pirks dujas Prancuzija ir Ukraina, tai didelis?!

Ozys&Ozesnis

Cia i durniui aisku , kad jos nebus panaikintos, kam tokius sudus sneketi. Tegul geriau vaziuoja i Donbasa ir snekasi su Donbaso ukrainieciais.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS