V. Zelenskis: Vakarai neskuba teikti pagalbos Rusijos puolamai Ukrainai | KaunoDiena.lt

V. ZELENSKIS: VAKARAI NESKUBA TEIKTI PAGALBOS RUSIJOS PUOLAMAI UKRAINAI

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį papriekaištavo Vakarų valstybėms, kad jos neskuba teikti pagalbos jo šalia, kovojančiai su didelio masto Rusijos kariniu puolimu.

„Kaip jūs apsiginsite patys, kai taip lėtai padedate Ukrainai? – sakoma prezidentūros paskelbtame V. Zelenskio pranešime. – Europos valstybių institucijos neskuba su išties stipriais sprendimais.“

Jis taip pat paragino europiečius, turinčius „kovinės patirties“, vykti į Ukrainą kautis savanoriais.

„Jeigu turite kovinės patirties Europoje ir nenorite žiūrėti į politikų neryžtingumą, galite atvykti į mūsų šalį ir prisidėti prie mūsų ginant Europą, kur tai yra labai reikalinga“, – sakoma V. Zelenskio pranešime.

Ukrainos lyderis prašė europiečių „reikalauti iš savo vyriausybių, kad Ukraina gautų daugiau finansinės, karinės pagalbos.“

Prezidentas taip pat pagyrė agresoriams įnirtingai besipriešinančias Ukrainos ginkluotąsias pajėgas.

„Stovėkite tvirtai. Jūs – viskas, kas gina mūsų valstybę. Šlovė Ukrainai“, – sakė jis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksti ketvirtadienį pradėjo puolimą, per televiziją netikėtai paskelbęs, kad pradeda karinę operaciją Ukrainoje jos separatistams ginti ir provakarietiškai savo kaimynei „demilitarizuoti ir denacifikuoti“.

Reaguodamos Vakarų šalys pradėjo skelbti Rusijai didelio masto sankcijas. Vis dėlto jos neatkirto Rusijos nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT.

Antroji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

44 metų V. Zelenskis ragino Europą imtis tolesnių priemonių prieš Kremlių ir „veikti neatidėliojant“.

„Europa turi pakankamai galios sustabdyti šią agresiją“, – pažymėjo jis.

„Vizų rusams atšaukimas? Atjungimas nuo SWIFT? Visiška Rusijos izoliacija? Ambasadorių atšaukimas? Naftos embargas? Oro erdvės uždarymas? Šiandien visa tai turi būti ant stalo“, – ragino V. Zelenskis.

ES sako, kad Rusija ateityje sulauks daugiau sankcijų.

Ukraina pranešė, kad Rusijos pajėgos penktadienį artėja prie Kijevo į šiaurės ir rytų. Rusijos gynybos ministerija tvirtino, kad Ukrainos sostinė jau atkirsta iš vakarų, bet nepriklausomi šaltiniai to nepatvirtina.

Prancūzija išsiuntė elitinę policiją

Prancūzija išsiuntė į Kijevą elitinį policijos padalinį, kad sustiprintų savo ambasados ​​Ukrainos sostinėje saugumą, penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė saugumo šaltinis.

Ambasadoje nuo trečiadienio dislokuota aštuonių žmonių komanda priklauso GIGN, elitinės Prancūzijos žandarmerijos taktinės policijos pajėgoms, sakė šaltinis. Jie prisijungė prie penkių nuolatinių ambasados ​​GIGN darbuotojų, kurių užduotis yra apsaugoti ambasadą ir jos darbuotojus nuo bet kokios grėsmės.

Pasak Ukrainos kariuomenės, Rusijos pajėgos artėja prie Kijevo iš Šiaurės rytų ir Rytų, o miesto centre penktadienio rytą griaudėjo sprogimai.

Ši komanda dislokuota Prancūzijai pradėjus nerimauti dėl Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio saugumo. V. Zelenskis penktadienį pareiškė, kad lieka vietoje, nepaisant to, kad besiveržiantiems rusams yra „taikinys numeris vienas“.

Rusija paskelbė karą Ukrainoje

Scanpix ir Twitter nuotr.

„Esame pasirengę jam padėti, jei reikės“, – penktadienį radijui „France Inter“ sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas Yves'as Le Drianas. Tačiau jis nepasakė, ar tokia pagalba reiškia, kad Ukrainos prezidentas gali būti išgabentas iš Ukrainos.

Europos šalys skiria finansinę pagalbą

Virtinė Europos valstybių penktadienį paskelbė apie finansinę pagalbą nuo Rusijos karinės agresijos besiginančiai Ukrainai.

Suomijos prezidentas Sauli Niinisto per „Twitter“ socialinį tinklą pranešė, jog jo šalis Ukrainai suteiks 15 mln. eurų.

„Kalbėjausi su [Ukrainos] prezidentu [Volodymyru] Zelenskiu telefonu. Sakiau, kad Suomija skiria Ukrainai 15 mln. eurų", – parašė Suomijos prezidentas.

Tuo tarpu Italijos premjeras Mario Draghi (Marijo Dragis) paskelbė apie 110 mln. eurų skyrimą Ukrainai, o Prancūzijos valdžia išvakarėse pranešė apie 300 mln. eurų finansinę pagalbą Ukrainai.

Finansinės paramos Ukraina taip pat sulaukė iš Čekijos – 12,1 mln. eurų.

Savo ruožtu V. Zelenskis per „Twitter“ penktadienį dėkojo Švedijai už „veiksmingą karinę, techninę ir humanitarinę pagalbą“.

„Kartu kurkime antiputinišką koaliciją!“ – parašė Ukrainos prezidentas.

Gairės: Volodymyras Zelenskis, parama, Vakarai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS