Ekonomistas: mes matysime visiškai kitą Rusiją | KaunoDiena.lt

EKONOMISTAS: MES MATYSIME VISIŠKAI KITĄ RUSIJĄ

  • 0

Vakarų ir Rusijos karas jau vyksta ir jis yra ekonominis. Trečiadienį Europos Sąjunga sutiko į sankcijų sąrašą įtraukti 160 Rusijos politikų ir su Kremliumi susijusių oligarchų bei jų giminaičių. Nuo SWIFT sistemos atribojami trys Kremliaus sąjungininkės Baltarusijos bankai. Iš Rusijos traukiasi tokios milžinės kaip „McDonald's“, „Coca-Cola“, „Starbucks“. Kaip praneša LNK, tarp dar nematytų Vakarų sankcijų pasiekimų gali būti ir Rusijos režimo griūtis.

„30 metų progreso Rusijoje yra nušluota vos per 12 dienų“, – sakė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja politiniams reikalams Victoria Nuland.

Rusija dabar labiausiai ekonomiškai Vakarų baudžiama valstybė pasaulyje. Labiau izoliuota nei Iranas ar Venesuela. Ir nors Kremlius pradeda masiškai kontroliuoti internetą, draudžia socialinius tinklus, sodina į kalėjimą už neva netikrą informaciją apie šalies karines pajėgas, užtenka išeiti į gatves, kuriose sankcijų pasekmes pamažu ima jausti eiliniai rusai.

Užsidaro „McDonald's“, „Starbucks“, rusai staiga negali klausyti savo mėgstamos muzikos „Spotify“ programėlėje. Iš prekystalių dingsta „Coca-Cola“.

Būtent po Sovietų Sąjungos griūties į Rusiją įžengęs „McDonald's“ restoranas tapo naujos epochos simboliu. O prie restoranų tuomet nusidriekė milžiniškos eilės.  Dabar eilės – tik prie užsidarančių parduotuvių. 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Vakarai nuėjo taip toli, kad įšaldė Rusijos centrinio banko lėšas. Daugelio ekspertų nuomone, tai – daug skaudesnis smūgis ekonomikai nei atjungimas nuo SWIFT.

„Matome nuolatinį kapitalo nutekėjimą, rublio kurso kritimą – jis prarado pusę savo vertės – augančią infliaciją ir didėjančias skolinimosi išlaidas ir mažėjančias Rusijos galimybes patekti į pasaulio finansų rinkas“, – sakė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja politiniams reikalams.

„Arba Rusija pradės gerbti tarptautinę teisę ir nesiims karų, arba ji neturės pinigų karams pradėti“, – sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Rusijos centrinis bankas priėmė drastišką sprendimą – dėl rekordinio rublio nuvertėjimo iki rugsėjo uždraudė piliečiams parduoti užsienio valiutų. Rusijos nemokumas – neišvengiamas. 

Turint omenyje, kad net rusiški technologijų produktai iš tikrųjų nėra rusiški – kliaujasi dalimis iš užsienio šalių – kokios bus ilgalaikės sankcijos Rusijos ekonomikai?

Ekspertų nuomone, yra galimi keli scenarijai. Pirmasis – režimo subyrėjimas. Įmonės nustos veikti, darbuotojai dėl nežmoniškos infliacijos išeis iš darbo, parduotuvėse pradės trūkti paprastų prekių, tarkim, duonos. Žmonės ims panikuoti, bėgti iš šalies, oligarchai ir ant jų pastatytas režimas galiausiai žlugs. 

„Tokios Rusijos, kurią mes matėme, mes jos nebematysime. Tai yra laiko klausimas – ar tai bus po mėnesio, ar penkių mėnesių, ar po dviejų metų –, bet mes matysime visiškai kitą Rusiją“, – sakė ekonomistas Marius Dubnikovas. 

Tačiau, pasak ekspertų, yra įmanomas ir kitas scenarijus. Rusija gali pasikeisti į labiau centralizuotą, totalitarinę valstybę. Įvarytas į kampą Vladimiras Putinas taps dar labiau neprognozuojamas. Arba galų gale sankcijas taikančios valstybės pačios pradės jausti poveikį savo ekonomikai ir spaudimas Rusijai nuslops. Maskva taip pat gali kliautis Kinijos rinka. 

Gairės: karas, karas Ukrainoje, Rusija, LNK turinys, sankcijos Rusijai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS