Varšuva ir Kyjivas sutarė spartinti grūdų tranzitą: kroviniai bus tikrinami Lietuvoje | KaunoDiena.lt

VARŠUVA IR KYJIVAS SUTARĖ SPARTINTI GRŪDŲ TRANZITĄ: KROVINIAI BUS TIKRINAMI LIETUVOJE

  • 0

Varšuva ir Kyjivas antradienį paskelbė, kad susitarė paspartinti Ukrainos grūdų eksporto tranzitą per Lenkiją į trečiąsias šalis – kroviniai bus vežami per Klaipėdą ir tikrinami uoste.

Tai pirmas žingsnis sprendžiant Ukrainos ir Lenkijos konfliktą dėl grūdų.

Šis susitarimas reiškia, kad ukrainietiški grūdai, visų pirma skirti Afrikos ir Artimųjų Rytų rinkoms, bus gabenami tiesiai per Lenkiją, išvengiant jų sustojimo pasienyje su Ukraina.

„Nuo rytojaus grūdai, vežami (į pasaulio rinkas) tranzitu per Lietuvą, bus tikrinami Lietuvos uoste, o ne Lenkijos ir Ukrainos pasienyje“, – žurnalistams sakė Lenkijos žemės ūkio ministras Robertas Telusas.

Kaip pažymi Lenkijos radijas, po antradienio rytą įvykusio virtualaus susitikimo su Ukrainos žemės ūkio politikos ir maisto ministru Mykola Solskiu ir Lietuvos žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku R. Telusas sakė, kad tai yra „geras dalykas kuriant šį tranzitą, kuriant šį solidarumo koridorių, kurį mes, kaip Lenkija, sukūrėme Europoje“.

Ukrainos eksportuojami grūdai turėtų būti tranzitu gabenami per Europos Sąjungą, visų pirma į Afriką ir Artimuosius Rytus, nes tradiciniai Juodosios jūros keliai dėl Rusijos invazijos yra blokuoti.

Tačiau grūdai dėl logistikos problemų kaupėsi Vidurio Europoje ir skatino kainų vietos rinkose smukimą, todėl kelios šalys paskelbė importo embargą, kurį laikinai patvirtino Briuselis.

Rugsėjo 15 dieną Lenkija kartu su Vengrija ir Slovakija pareiškė, kad pratęs embargą, nors Europos Komisija nusprendė, kad apribojimai turi būti atšaukti.

Dėl šio klausimo tarp sąjungininkių kilo diplomatinis konfliktas, o Kyjivas Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO) pateikė skundą.

Šį mėnesį Lenkijoje vyks parlamento rinkimai. Jos dešiniųjų vyriausybė turi didelę paramą žemės ūkio regionuose ir grūdų importo draudimą pristatė kaip Lenkijos ūkininkų apsaugą.

Nuo rytojaus grūdai, vežami (į pasaulio rinkas) tranzitu per Lietuvą, bus tikrinami Lietuvos uoste, o ne Lenkijos ir Ukrainos pasienyje.

Ukrainos diplomatijos vadovas Dmytro Kuleba anksčiau sakė, kad grūdų klausimas galiausiai bus išspręstas, tačiau perspėjo, kad įtampos augimas neįgautų ilgalaikių pasekmių.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda praėjusį mėnesį sakė, kad Lenkija pritaria Lietuvos iniciatyvai perkelti ukrainietiškų grūdų eksporto procedūras nuo Ukrainos-Lenkijos pasienio į Klaipėdą ar kitus Baltijos šalių uostus, tačiau tam įgyvendinti reikia laiko.

Užsienio reikalų, susisiekimo ir žemės ūkio ministrai Gabrielius Landsbergis, Marius Skuodis bei K. Navickas liepą bendru laišku paragino Europos Komisiją stiprinti alternatyvų Ukrainos grūdų eksporto maršrutą per Baltijos šalis.

Lietuva siūlė kelią per Baltijos šalis, kuris palengvintų Ukrainos grūdų transportavimą ir eksportą – muitinės formalumai, fitosanitarinė patikra ir kitos procedūros galėtų būti perkeltos nuo Ukrainos-Lenkijos sienos iki Europos Sąjungos uostų, pavyzdžiui, Klaipėdos.

Gairės: karas Ukrainoje, Lenkija, ukrainietiškų grūdų eksportas, paspartinti tranzitą, Klaipėdos uostas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS