Vašingtonas ragina Iraną paleisti kalinamą JAV verslininką, tapusį politiniu įkaitu | KaunoDiena.lt

VAŠINGTONAS RAGINA IRANĄ PALEISTI KALINAMĄ JAV VERSLININKĄ, TAPUSĮ POLITINIU ĮKAITU

  • 3

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) šeštadienį paragino Iraną paleisti Amerikos pilietį, kuris jau daugelį metų laikomas už grotų kaip „politinis įkaitas“, Vašingtonui ir Teheranui artėjant prie atnaujinto branduolinio susitarimo.

Emadas Sharghi (Emadas Šargis) buvo nuteistas kalėti 10 metų už įtariamą šnipinėjimą, pernai sausį pranešė iraniečių žiniasklaida, teigdama, kad jis buvo sulaikytas bandydamas pabėgti iš šalies.

Pasak A. Blinkeno, šis Irano ir JAV pilietybes turintis investuotojas laikomas už grotų jau ketverius metus, o jo „šeima nekantriai laukia, kol iraniečių vyriausybė paleis Emadą“.

„Kaip ir daugelio kitų šeimų atvejais, su jų artimuoju elgiamasi kaip su politiniu įkaitu“, – per „Twitter“ parašė JAV diplomatijos vadovas.

„Raginame Iraną atsisakyti šios nežmoniškos praktikos ir paleisti Emadą“, – pridūrė jis.

Šeštadienį JAV specialusis pasiuntinys Iranui Robertas Malley (Robertas Malis) pranešė, kad E. Sharghi buvo sulaikytas lygiai prieš ketverius metus.

„Jam buvo panaikinti visi kaltinimai, tačiau vėliau jis buvo nuteistas už akių, vėl suimtas ir dabar jau daugiau kaip 500 dienų laikomas Evino kalėjime“, – nurodė R. Malley, ragindamas Teheraną paleisti šį ir kitus JAV piliečius.

Irane laikomi už grotų daugiau nei tuzinas Vakarų šalių piliečių, nors praėjusį mėnesį Teheranas leido dviem Jungtinėms Karalystės piliečiams grįžti namo.

Pasiųstiems už grotų, namų arešto sąlygomis laikomiems ar Iraną palikti negalintiems užsieniečiams telieka laukti progos pamatyti, ar jų padėtis pagerės, jei pavyks atgaivinti daugiašalį branduolinį susitarimą su šiitiška respublika.

2015 metais JAV ir dar penkios galingosios valstybės sudarė istorinį susitarimą su Teheranu dėl jo branduolinės programos apribojimo mainais į sankcijų sušvelninimą.

Tačiau 2018-aisiais tuometis amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) vienašališkai išvedė savo šalį iš pakto. Iranas savo ruožtu suaktyvino branduolinę veiklą.

Vienoje jau daugelį mėnesį tęsiasi derybos, skirtos įtikinti Vašingtoną grįžti į susitarimą, o Teheraną – vėl laikytis visų savo įsipareigojimų.

Pasak derybininkų, šis procesas jau eina į pabaigą, nors dar lieka neišspręstų klausimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Myliu Ameriką

Ja

Bando savo agenta istraukt

Anonimas

Pagarba Iranui, nelenda jankiams į vieną vietą. Linkiu persams sėkmės .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS