Vatikanas pakomentavo popiežiaus Pranciškaus žodžius apie taikos derybas | KaunoDiena.lt

VATIKANAS PAKOMENTAVO POPIEŽIAUS PRANCIŠKAUS ŽODŽIUS APIE TAIKOS DERYBAS

  • 0

Vatikano atstovas Matteo Bruni (Matėjas Brunis) pareiškė, kad popiežius Pranciškus neturėjo omenyje, jog Ukraina turėtų pasiduoti Rusijai, kai, kalbėdamas apie Maskvos sukeltą karą, sakė, kad „stipriausi yra tie, kurie mato situaciją, galvoja apie žmones ir turi drąsos iškelti baltą vėliavą bei derėtis“.

Popiežius Pranciškus Šveicarijos televizijos šeštadienį paskelbtame interviu paragino karo Ukrainoje šalis „derėtis, kol viskas dar nepablogėjo“.

Visuomeninis transliuotojas RTS 87 metų pontifiko paklausė apie Ukrainoje vykstančias diskusijas, ar reikia pasiduoti Rusijos invazijai, ar tai tik įteisintų jėgos galią.

„Manau, kad stipriausi yra tie, kurie mato situaciją, galvoja apie žmones ir turi drąsos iškelti baltą vėliavą bei derėtis“, – pareiškė jis vasario pradžioje duotame interviu.

Vatikano komunikacijos direktorius M. Bruni vėliau išplatino pareiškimą, kuriuo siekė paaiškinti popiežiaus žodžius.

Pranciškus pavartojo terminą „balta vėliava“, „norėdamas nurodyti karo veiksmų nutraukimą, paliaubas, pasiektas drąsiai derantis“, teigė M. Bruni pareiškime, kurį paskelbė „Vatican News“.

Jis pakartojo pontifiko raginimą siekti „diplomatinio sprendimo, ieškant teisingos ir ilgalaikės taikos“ Ukrainoje, kurią, anot M. Bruni, Pranciškus visada vadino „kankine“.

Tas žodis, derėtis, yra drąsus žodis. Kai matai, kad esi nugalėtas, kad reikalai nesiklosto, turėti drąsos derėtis.

Kalbėdamas apie karą apskritai, įskaitant „Hamas“ ir Izraelio karą, Pranciškus sakė: „Derybos niekada nereiškia pasidavimo. Tai drąsa nevesti šalies į savižudybę.“

„Tas žodis, derėtis, yra drąsus žodis. Kai matai, kad esi nugalėtas, kad reikalai nesiklosto, turėti drąsos derėtis“, – sakė jis.

„Nesigėdykite derėtis, kol viskas dar nepablogėjo“, – pabrėžė pontifikas.

Jo taip pat buvo paklausta apie Izraelio ir „Hamas“ karą, dėl kurio, jo teigimu, yra kaltos abi pusės.

„Karą kuria du, o ne vienas. Neatsakingieji yra tie du, kurie kariauja“, – pareiškė jis transliuotojui.

Popiežius Pranciškus nuolat ragina siekti taikos Ukrainoje, nors pirmaisiais Rusijos invazijos mėnesiais sulaukė kritikos dėl to, kad neįvardijo Maskvos kaip agresorės, o pernai sulaukė kaltinimų skleidžiant imperinę propagandą vaizdo žinutėje jauniems rusų katalikams.

M. Bruni tąkart sakė, kad pontifiko pastabos nebuvo skirtos imperinei logikai išaukštinti.

2023 metais popiežius paskyrė įtakingą kardinolą taikos pastangoms, kuris nuo to laiko lankėsi Maskvoje ir Kyjive.

Gairės: popiežius Pranciškus, Vatikanas, karas Ukrainoje, Kyjivas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS