Venesuelos politinė kultūra: aukščiausi postai ir nusikaltimai | KaunoDiena.lt

VENESUELOS POLITINĖ KULTŪRA: AUKŠČIAUSI POSTAI IR NUSIKALTIMAI

JAV vyriausybė Venesuelos pramonės ministrą Tarecką el Aissamį sieja su narkotikų prekyba, terorizmu, pinigų plovimu, aukso kontrabanda. Negana to, jis kaltinamas padėjęs teroristinės grupuotės "Hezbollah" nariams patekti į Venesuelą. Į valdžios ir krauju suteptų pinigų olimpą šis asmuo kopė kantriai.

Ieškomiausiųjų sąraše

Venesuelos pramonės bei nacionalinės gamybos ministro pareigas T. el Aissamis eina nuo 2018 m. birželio ir yra paskutinis iš buvusio prezidento Hugo Chavezo ir jo įpėdinio dabartinio prezidento Nicolas Maduro senųjų kompanionų.

Jis užėmė ir šalies viceprezidento postą, nors tuo metu jau buvo įrodyta, kad T. el Aissamis turi ryšių su organizuotu nusikalstamumu.

2017 m. vasarį JAV iždo departamentas jam pateikė kaltinimus dėl narkotikų gabenimo. Jo viza buvo atšaukta, turimas turtas JAV teritorijoje konfiskuotas, o visoms Jungtinių Valstijų institucijoms uždrausta su juo turėti finansinių ar komercinių reikalų.

Prieš kelias savaites amerikiečiai ėmėsi naujų priemonių ir T. el Aissamį įtraukė į labiausiai ieškomų asmenų sąrašą.

"New York Times" atskleisti pačios Venesuelos žvalgybos tarnybos tyrimai rodo, kad jis taip pat kaltinamas padėjęs "Hezbollah" nariams patekti į Venesuelą.

Šį kaltinimą pirmiausia metė Sirijoje gimęs, tačiau Venesuelos pasą turintis stambus narkotikų prekeivis Walidas Makledas, o 2019 m. vasarį tai patvirtino buvęs Venesuelos žvalgybos vadovas generolas majoras Hugo Carvajal Barrios, kuris apkaltino T. el Aissamį dar 2009 m. užmezgus ryšius su minima Libano šiitų kovotojų organizacija.

Nepaisant visų šių kaltinimų, pastarasis toliau dirba Venesuelos vyriausybėje, o N.Maduro jį uoliai teisina.

Ambicingas kilimas

Pelno nesiekianti žurnalistikos ir tyrimų organizacija "InSight Crime", kuri seka organizuotą nusikalstamumą Lotynų Amerikoje ir Karibų jūros regione, domėjosi T. el Aissamio biografija, jo politinės karjeros seka, ryšiais su nusikalstamu pasauliu.

Nuo mažumės ambicingas jaunuolis studijavo teisę ir kriminologiją Los Ando universitete (ULA), kur įkūrė studentų judėjimą "Utopía 78". Būdamas ULA studentų lyderiu, susitiko su Adanu Chavezu, buvusio prezidento H.Chavezo broliu. Vėliau įstojo į Penktąjį respublikos judėjimą ir 1997 m. tapo Venesuelos Jungtinės socialistų partijos nacionaliniu jaunimo direktoriumi.

Įgijęs teisės laipsnį, T. el Aissamis pradėjo eiti valstybės tarnybą ir 2003 m. tapo pirmuoju "Mission Identidad" – programos, prižiūrinčios šalies nacionalines asmens tapatybės korteles, – vadovu.

2005 m. jis dalyvavo parlamento rinkimuose ir laimėjo vietą Meridos valstijoje. Tąkart jis surinko 97 proc. balsų. Po dvejų metų T. el Aissamis buvo paskirtas prevencijos ir piliečių saugumo ministro pavaduotoju.

Čia T. el Aissamio kilimas neustojo: 2008 m. jis buvo paskirtas vidaus reikalų ir teisingumo ministru. Jis šias pareigas išlaikė iki 2012 m. kai laimėjo Aragvos valstijos valdžios rinkimuose.

T. el Aissamio ryšiai su organizuotu nusikalstamumu pradėjo ryškėti 2010 m., kai jau minėtas Venesuelos narkotikų prekeivis W.Makledas teigė, kad T. el Aissamio brolis padėjo jam vykdyti neteisėtą veiklą ir ministras apie tai žinojo.

W.Makledas taip pat sakė, kad vyriausybė palengvino "Hezbollah" patekimą į Venesuelą ir būtent T. el Aissamis yra atsakingas už šiuos santykius.

Visi šie kaltinimai nepadarė jokios neigiamos įtakos šios politinės figūros tolesniam kilimui – N.Maduro 2017 m. jį paskyrė viceprezidentu.

Kai 2017 m. JAV iždo departamentas apkaltino T. el Aissamį prekyba narkotikais ir uždraudė Amerikos įmonėms ar asmenims turėti su juo kokių nors finansinių ar verslo reikalų, N.Maduro stojo jo ginti ir laikė arčiau savęs, kol T. el Aissamis 2018 m. tapo Venesuelos pramonės ministru.

Venesueloje šaknis jau seniai įleidę "Hezbollah" nariai kuria plačią savo nusikalstamos veiklos, įskaitant narkotikų, pinigų plovimo ir nelegalios kontrabandos, infrastruktūrą.

Kalėjimų kultūra

Po to, kai 2017 m. JAV šiam asmeniui įvedė sankcijas, JAV vyriausybė susiejo jį su narkotikų prekyba, terorizmu, pinigų plovimu ir aukso kontrabanda su kitomis nusikalstamomis ekonomikomis.

Remiantis Venesuelos kalėjimų observatorijos dokumentais, T. el Aissamiui sušvelninus lankymosi kalėjimuose taisykles smarkiai išaugo kontrabanda, tai paskatino neteisėtos ekonomikos plėtrą kalėjimuose. Gaujų vadai, vadinamieji "pranes", ėmė rinkti mokesčius už daiktus, patekusius į jų kalėjimą. Minimi mokesčiai buvo iki 10 kartų didesni už rinkos kainą, o juos mokėjo maisto parduotuvės, kirpyklos ir kitos komercijos sritys, vykdančios verslą už kalėjimo sienų.

T. el Aissamiui einant vidaus reikalų ir teisingumo ministro pareigas taip pat pastebėtas staigus "megabandų" – daugiau kaip 50 asmenų nusikalstamų gaujų, kurios grobė žmones, prievartavo turtą, vogė transporto priemones, pergabendavo narkotikus ir vykdė kitus nusikaltimus – augimas.

W. Makledo 2010 m. padarytos deklaracijos, kurias patvirtino Brazilijos žurnalas "Veja" ir JAV kovos su narkotikais valdyba (DEA), nurodo, kad T. el Aissamis turėjo ryšių ir su Kolumbijos revoliucinėmis ginkluotosiomis pajėgomis (isp. "Fuerzas Armadas Revolucionarias de Kolumbija" – FARC), ir "Hezbollah".

2013 m. liudytojas "Veja" žurnalui pasakojo, kad 35 "Hezbollah" nariai liko Venesueloje ir būtent T. el Aissamis jiems suteikė Venesuelos pasus.

Iki Sirijos

Numanomi T. el. Aissamio ryšiai su terorizmu geografiniu požiūriu driekiasi gerokai plačiau. Pasak buvusio karinės žvalgybos vadovo Hugo Carvajalo, T. el Aissamis veikė išvien ne tik su Meksikos ir Kolumbijos narkobaronais, bet ir nuo 2009 m. lankėsi Sirijoje, kad palaikytų tolesnius ryšius su "Hezbollah".

Kaip rašė "Foreign Policy" žurnalas, prieš keletą mėnesių JAV valstybės seketorius Mike’as Pompeo dar kartą patvirtino seniai sklandžiusias kalbas, kad iraniečiai taip pat daro įtaką Venesuelos žmonėms, nes "Hezbollah" narius, veikiančius šioje Pietų Amerikos valstybėje, moko, finansuoja ir aprūpina būtent Iranas.

"Hezbollah" jau ilgą laiką veikia Lotynų Amerikoje, ypač liūdnai pagarsėjusiame pusiau įstatymų neturinčiame regione, kuriame susikerta Argentinos, Paragvajaus ir Brazilijos teritorinės sienos.

Venesueloje šaknis jau seniai įleidę "Hezbollah" nariai kuria plačią savo nusikalstamos veiklos, įskaitant narkotikų, pinigų plovimo ir nelegalios kontrabandos, infrastruktūrą.

Vienas iš "Hezbollah" centrų yra Margaritos sala, esanti prie Venesuelos krantų. Jau H.Chavezo režimo metu vyriausybė ėmė sudaryti vis palankesnes sąlygas jiems gyventi ir veikti šalyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Gal galima būtų analogiškų naujienų apie Kolumbiją ir Ekvadorą ? Ar rašysim pagal užsakymą tik apie tuos, kur neįtinka mūsų Šeimininkui ? Taip, jie blogi, neleido perversmininkams nugalėti, pakartoti Ukrainos scenarijaus, tikriausiai tauta nepalaikė. Bet Lotynų Amerikoje juk būna ir taip, pavyzdžiui, Kuboje...ir Šeimininką, tai, aišku, siutina.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS