Vengrų diplomatijos vadovas atvyks į Ukrainą rengtis V. Orbano ir V. Zelenskio susitikimui | KaunoDiena.lt

VENGRŲ DIPLOMATIJOS VADOVAS ATVYKS Į UKRAINĄ RENGTIS V. ORBANO IR V. ZELENSKIO SUSITIKIMUI

  • 0

Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto (Pėteris Sijartas) pirmadienį Ukrainos vakaruose susitiks su šios šalies diplomatijos vadovu Dmytro Kuleba.

P. Szijjarto vizitas vyks prieš rengiamą Europos Sąjungos viršūnių susitikimą dėl pagalbos karo draskomai šaliai atblokavimo.

Kaimynių Vengrijos ir Ukrainos santykiai pastaruosius kelerius metus yra įtempti, o dar labiau juos pablogino vengrų premjero Viktoro Orbano sprendimas gruodžio mėnesį vetuoti 50 mlrd. eurų ES pagalbos Kyjivui.

Bandydamas taisyti santykius ir „surasti sprendimus“ nesutarimams, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasiūlė tiesiogiai susitikti su V. Orbanu, ir P. Szijjarto bei D. Kulebos pirmadienio derybomis Užhorode turi būti padėtas pamatas tokiam susitikimui.

P. Szijjarto Ukrainoje nesilankė nuo pat Rusijos invazijos į šią šalį pradžios 2022 metų vasarį, tačiau šiuo laikotarpiu kelis kartus buvo nuvykęs į Maskvą.

Užhorode, kur gyvena didelė vengrų bendruomenė, buvo sustiprintos saugumo priemonės, nes pasirodė P. Szijjarto skirtas grasinimas mirtimi.

Susitikime taip pat dalyvaus V. Zelenskio kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas.

V. Orbanas yra vienintelis ES lyderis, po Rusijos invazijos į Ukrainą palaikantis artimus ryšius su Kremliumi.

Anksčiau šį mėnesį V. Orbanas išreiškė norą remti Ukrainą, jei ši parama bus atsieta nuo ES biudžeto ir kiekvienais metais peržiūrima.

Derybos rengiamos kelios dienos prieš tai, kai ES lyderiai ketvirtadienį turi susirinkti į specialų viršūnių susitikimą dėl įstrigusio pagalbos Kyjivui paketo.

Gruodį V. Orbanas susilaikė nuo sprendimo pradėti derybas su Ukraina dėl stojimo į bloką – išeidamas iš salės, kai vyko balsavimas šiuo klausimu.

Jis taip pat yra raginęs derėtis su Maskva dėl ugnies nutraukimo, tvirtindamas, kad Ukraina negali laimėti šio karo.

Mažumų teisės yra kitas abiejų kaimynių nesutarimus keliantis klausimas.

Ukrainoje gyvena daugiau kaip 100 tūkst. etninių vengrų, daugiausia Užkarpatės regione, prieš Pirmąjį pasaulinį karą priklausiusiame Vengrijai.

Siekdamas pagerinti santykius, Ukrainos parlamentas gruodį priėmė įstatymą dėl kai kurių teisių, susijusių su mažumų kalbomis, atkūrimo.

Tačiau Budapeštas tvirtina, kad vengrų kalbos statusas turi būti atkurtas iki lygio, buvusio prieš Ukrainai 2017-aisiais priimant prieštaringai vertinamą kalbų mokymo įstatymą.

Gairės: Vengrijos užsienio reikalų ministras, Peteris Szijjarto, karas Ukrainoje, Viktoras Orbanas, Volodymyras Zelenskis, susitikimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS