Vidurio Europos šalių piliečiai mano, kad demokratijai vėl kyla pavojus | KaunoDiena.lt

VIDURIO EUROPOS ŠALIŲ PILIEČIAI MANO, KAD DEMOKRATIJAI VĖL KYLA PAVOJUS

Praėjus trims dešimtmečiams po Berlyno sienos griuvimo, po Geležinės uždangos griūties bei vėlesnio Sovietų Sąjungos žlugimo, šiuo metu laisvė ir teisinės valstybės principai vis dar yra nepasiekiami milijonams žmonių Vidurio Europoje, o demokratijai vėl kyla grėsmė, rodo didelės atliktos apklausos rezultatai, informuoja „Euronews“.

Daugiau kaip 12,5 tūkst. žmonių iš septynių šalių Vidurio Europoje – Bulgarijos, Čekijos, Vokietijos, Vengrijos, Lenkijos, Rumunijos ir Slovakijos – dalyvavo organizacijos „Open Society Foundations“ užsakytame tyrime.

Daugiau kaip pusė kiekvienoje šalyje apklaustų žmonių, išskyrus Čekiją, patvirtino, kad demokratijai kyla grėsmė. Ypač pesimistiška šiuo klausimu vyresnioji karta – žmonės, gimę dar prieš 1946 metus.

Bulgarijoje, Rumunijoje ir Vengrijoje didžioji dalis apklaustų žmonių mano, kad rinkimai jų šalyse nėra nei laisvi, nei sąžiningi. Taip manančiųjų procentas Bulgarijoje siekia 76 proc., Rumunijoje – 54 proc., o Vengrijoje – 52 proc. Be kita ko, didžioji dalis respondentų penkiose iš tyrime dalyvavusių šalių teigė, kad bijojo neigiamų pasekmių, kai viešai sukritikavo vyriausybę.

Daugiau kaip 60 proc. apklaustų žmonių kiekvienoje šalyje sakė maną, kad teisinei valstybei taip pat gresia pavojus. Dar vidutiniškai 63 proc. respondentų sakė nepasitikį vyriausybių pateikiama informacija. Ypač aukštas procentas užfiksuotas Slovakijoje – 72 proc., ir daugiausiai paplitęs tarp jaunesnių nei 40 metų amžiaus žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Demokratijos niekada ir niekur nebuvo, BET - Vakarai dėl jos stokos tik sovietus kaltino; mes įsijautėm į demokratijos (nesamos) gėrį, bet dabar tiesiog pasimetėm nes realybė nesutampa su mūsų lūkečiais (kai tuo tarpu vakariečiai jau išdresiruoti ką galima sakyt).

o

juk sio termino priedangoje daromi didziausi nusikaltimai zmonijai iki siol stai kodel siandien jav bandoma atsikratyt prezidentu kurio mes iki siol neivertinom gal bet daug jo politveiklos rezultatai isjudino visa jav sirsyna ir dar nezinia kuo tai baigsis nes susidure 2 globalios jegos?.......

...

Idomu kas ir nuo kada nustatė ir ikalė į galvas jog demoratija yra valdymo etalonas ir yra privalomas visam pasauliui....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS