Vis garsiau skamba raginimai išduoti TBT arešto orderį A. Lukašenkai dėl Ukrainos vaikų | KaunoDiena.lt

VIS GARSIAU SKAMBA RAGINIMAI IŠDUOTI TBT AREŠTO ORDERĮ A. LUKAŠENKAI DĖL UKRAINOS VAIKŲ

  • 0

Baltarusių valstybinė žiniasklaida pranešė, kad 48 vaikai antradienį atvyko į Baltarusiją iš Ukrainos regionų, kuriuos Maskva tvirtina aneksavusi, o dėl šios priežasties vis garsiau skamba raginimai išduoti arešto orderį autoritariniam Baltarusijos lyderiui.

Vaikų grupė atvyko iš okupuotų Donecko, Luhansko ir Zaporižios sričių. Tarp jų yra vaikai iš miestų, kuriuos Rusijos kariai užėmė pernai liepą. Donecko, Luhansko, Zaporižios ir Chersono regionus Maskva neteisėtai aneksavo praėjusiais metais, tačiau Rusija niekada jų visiškai nekontroliavo.

Valstybinės naujienų agentūros „Belta“ paskelbtose nuotraukose vaikai matomi laikantys raudonai žalią Baltarusijos valstybinę vėliavą ir, kaip pranešama, dėkojo vietos valdžiai, o juos lydėjo policija ir riaušių policija.

Vaikų išvežimą iš Ukrainos organizavo autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos remiama Baltarusijos labdaros organizacija, anksčiau šalyje organizavusi ukrainiečių vaikų sveikatinimo programas.

„Prezidentas, nepaisant išorinio spaudimo, pasakė, kad šis svarbus humanitarinis projektas turėtų tęstis“, – interviu „Belta“ sakė labdaros organizacijos vadovas Aliaksejus Talajus.

„Visi Baltarusijos žmonės“ nori padėti „vaikams iš apgriuvusių miestų ir miestelių naujose Rusijos teritorijose“, kalbėjo jis.

Baltarusijos pareigūnai anksčiau neigė kaltinimus, kad Minskas padėjo neteisėtai išvežti vaikus iš Ukrainos.

Birželio mėnesį Baltarusijos opozicijos atstovai Tarptautiniam baudžiamajam teismui (TBT) pateikė medžiagą, kurioje, jų teigimu, buvo matyti daugiau nei 2,1 tūkst. ukrainiečių vaikų iš mažiausiai 15 Rusijos okupuotų Ukrainos miestų, kurie buvo priverstinai išvežti į Baltarusiją su A. Lukašenkos sutikimu.

Buvęs Baltarusijos kultūros ministras Pavelas Latuška tikisi, kad ši medžiaga paskatins TBT išduoti A. Lukašenkos arešto orderį, kaip tai padarė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atžvilgiu.

„Matome vis daugiau įrodymų, susijusių su neteisėtu ukrainiečių vaikų perkėlimu į Baltarusiją, ir tai tęsis tol, kol tarptautinės organizacijos sureaguos ir sustabdys Minską“, – interviu naujienų agentūrai AP sakė P. Latuška.

Kovą TBT išdavė V. Putino ir Rusijos vaikų teisių komisarės Marios Lvovos-Belovos arešto orderius. Hagoje įsikūrusio teismo teisėjai sakė radę pagrįsto pagrindo manyti, kad jiedu yra atsakingi už karo nusikaltimus, įskaitant neteisėtą vaikų deportavimą ir perkėlimą iš okupuotų Ukrainos regionų į Rusiją.

Baltarusija yra artimiausia Maskvos sąjungininkė nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 metų vasarį. Autoritarinis Baltarusijos vadovas A. Lukašenka leido Rusijai pasinaudoti Baltarusijos teritorija užpuolant Ukrainą. Be to, Rusija savo sąjungininkės teritorijoje dislokavo taktinių branduolinių ginklų.

Gairės: Baltarusija, Aliaksandras Lukašenka, karas Ukrainoje, TBT arešto orderis, Ukrainos vaikai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS