Visoje Vokietijoje atlikta kratų dėl kraštutinių dešiniųjų dezinformacijos sąmokslo | KaunoDiena.lt

VISOJE VOKIETIJOJE ATLIKTA KRATŲ DĖL KRAŠTUTINIŲ DEŠINIŲJŲ DEZINFORMACIJOS SĄMOKSLO

  • 0

Vokietijos pareigūnai ketvirtadienį atliko kratas 20 butų įvairiose šalies vietose, dėl įtariamo kraštutinių dešiniųjų grupės plano skleisti socialinėje žiniasklaidoje sąmokslo teorijas ir destabilizuoti valstybę, paskelbė Miuncheno prokuratūra.

Per kratas aštuoniose federalinėse žemėse paimta kompiuterių, išmaniųjų telefonų ir atmintukų, sakoma pranešime.

Tyrimas atliekamas dėl įtariamų judėjimo „Reicho piliečiai“ (Reichsbuerger) narių sąmokslo. Ta pati grupė pernai rezgė planą panaikinti dabartinę valstybę ir nauju Vokietijos lyderiu paskelbti vieną princu prisistatantį kilmingos giminės palikuonį.

Naujausias sąmokslas susijęs su keliais platformos „Telegram“ kanalais, nurodė prokuratūra.

Nuo 2021 metų pradžios šiais kanalais skleidžiamos sąmokslo teorijos, o kanalų operatorius organizavo masinius kontaktus su valdžios institucijomis telefonu ir elektroniniu paštu, kad priverstų priimti grupės nariams palankius sprendimus, sakoma pranešime.

„Pagrindinis tikslas (...) buvo destabilizuoti Vokietiją ir jos institucijas, užkirsti kelią ar bent trukdyti teisėtiems valstybėms veiksmams“, – sakoma jame.

Pareigūnams, su kuriais susisiekta, buvo brukamos kraštutinių dešiniųjų sąmokslo teorijos, jie buvo įžeidinėjami, jiems grasinta mirtimi.

Ketvirtadienio reidai surengti dėl įtariamo nusikalstamos organizacijos suformavimo, siekiant surinkti įrodymus.

Atliktos kratos 10-yje valdų pietvakarinėje Badeno-Viurtembergo žemėje. Reidai taip pat vyko Bavarijoje, Hesene, Šiaurės Reine-Vestfalijoje, Šlėzvige-Holšteine, Brandenburge, Hamburge ir Žemutinėje Saksonijoje.

2021-ųjų pabaigoje buvo sulaikytas 58 metų vyras, vadinamas minėtų „Telegram“ kanalų operatoriumi. 2022-aisiais jis buvo apkaltintas, o tolesnio tyrimo metu buvo išaiškinti kiti įtariami nusikalstamos organizacijos nariai.

„Reicho piliečiai“ į savo gretas įtraukia kraštutinių dešiniųjų ekstremistus, sąmokslo teorijų šalininkus ir ginklų entuziastus.

Daugelis šios organizacijos narių nori, kad iki Pirmojo pasaulinio karo egzistavęs Vokietijos reichas, arba imperija, monarchijos forma gyvuotų toliau, o kelios grupės yra paskelbusios savo valstybes.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS