Vokietija įžvelgia Rusijos keliamą grėsmę Balkanų šalims | KaunoDiena.lt

VOKIETIJA ĮŽVELGIA RUSIJOS KELIAMĄ GRĖSMĘ BALKANŲ ŠALIMS

  • 8

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) pirmadienį pareiškė, kad delsimas į Europos Sąjungą priimti Vakarų Balkanų šalis didina šiam regionui Rusijos keliamą ilgalaikę grėsmę.

„Priimti šešias narystės ES siekiančias regiono valstybes po savo sparnu tapo geopolitine būtinybe, atsižvelgiant į žiaurų Rusijos imperializmą“, – pareiškime teigė A. Baerbock.

„Negalime leisti, kad Europoje atsirastų „pilkųjų zonų“, ir kartu turime padaryti viską, ką galime, kad apsaugotume flangus, kuriuos Rusija gali panaudoti destabilizacijai, dezinformacijai ir infiltracijai“, – sakė ji prieš vizitą į Vakarų Balkanus.

Parama regiono šalims galėtų apimti „demokratinių institucijų stiprinimą, jų atsparumo didinimą ir ekonominių perspektyvų suteikimą jų gyventojams“, nurodė ji.

Pirmadienį A. Baerbock išvyko į Juodkalniją, paskui lankysis Bosnijoje ir Hercegovinoje.

Karas Ukrainoje vėl paskatino ES siekį plėstis į Vidurio ir Rytų Europą.

2022 metų gruodį Bosnija tapo penktąja Balkanų šalimi, kuriai po Šiaurės Makedonijos, Juodkalnijos, Serbijos ir Albanijos suteiktas kandidatės statusas.

Kosovas taip pat pateikė paraišką 2022 metais, tačiau jam dar nesuteiktas kandidato statusas.

Tačiau Balkanuose didėja nusivylimas dėl lėtai vykstančių derybų su ES dėl galimos narystės.

Blokas pažadėjo per ateinančius 10 metų padėti padvigubinti Vakarų Balkanų ekonomiką ir atverti šiam regionui dalį Europos bendrosios rinkos.

A. Baerbock sakė, kad Juodkalnija pateikė „plataus užmojo darbotvarkę“, kuria siekiama narystės ES.

Svarbiausiomis sritimis išlieka teisinės valstybės ir kovos su korupcija gerinimas, pabrėžė A. Baerbock.

Tuo metu Bosnija, kuriai ES suteikė kandidatės statusą, atsidūrė kryžkelėje ir, pasak jos, taip pat turės vykdyti reformas.

Vokietija nepritaria „tiems, kurie savo fantazijomis apie susiskaldymą stato kliūtis Bosnijai ir Hercegovinai kelyje į ES“, sakė A. Baerbock.

Rusija palaiko glaudžius santykius su Bosnijos serbų lyderiu Miloradu Dodiku.

M. Dodikas, kuriam praėjusį mėnesį prezidentas Vladimiras Putinas įteikė vieną aukščiausių Rusijos apdovanojimų, pastaraisiais mėnesiais metė iššūkį Bosnijos pokario valdymo struktūrai.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

RICHARD

jokia naujiena,,ir arkliui aisku,,kur rusas,,,ten gresme

BAISIAUSIAI

Kad ta boba ir Makronas nemato grėsmės visai Europai iš Amerikos teroristų pusės. Tų teroristų šiandien didžiausia svajonė, kad Europos valstybių NATO pradėtų karą prieš Rusiją. Tuo tarpu - teroristai iš už Atlanto siekia tik dirigento statuso. Tam, kad atominės bombos jų nekliudytų...Juk turi kažkas vadovauti šiai planetai...

Vokiečiai

tiesiog stebina tokia savo politika, kuomet apsoliučią bukybę ne tik laiko aukštam poste, bet ir leidžia jai reikštis viešai :D) Pas britus taip pat yra viena tokia ..Tai va ir galvoju - gal kiekviena didesnė šalis turi turėt savo idiotą? Kaip kokį karaliaus juokdarį.. Mes irgi turim.Tik vyriškos lyties. Pravardžiuojamą Broileriu:D) Tai gal ir mes turėtume vadintis didele Europos šalim?:D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS