Vokietija pasirengusi tarpininkauti Maskvos ir Kijevo derybose dėl dujų tranzito | KaunoDiena.lt

VOKIETIJA PASIRENGUSI TARPININKAUTI MASKVOS IR KIJEVO DERYBOSE DĖL DUJŲ TRANZITO

Vokietija trečiadienį paskelbė galinti padėti tarpininkauti derybose tarp Maskvos ir Kijevo siekiant užtikrinti, kad Ukraina ir toliau gautų mokesčius už rusiškų dujų tranzito paslaugas.

Tam grėsmę kelia prieštaringai vertinamas „Nord Stream 2“ dujotiekis.

10 mlrd. eurų vertės Baltijos dugnu tiesiamas dujotiekis turėtų padvigubinti didžiausiai Europos ekonomikai Vokietijai iš Rusijos tiekiamų gamtinių dujų kiekį.

Rusijos kaimynės Ukraina, Lenkija ir Baltijos šalys priešinasi dujotiekio projektui, baimindamosi, kad jis padidins Maskvos politinį svertą regioninėje politikoje.

Kadangi dujotiekis apeina Ukrainą, Kijevas taip pat nerimauja, kad kasmet gali prarasti apie 1 mlrd. eurų mokesčių už dujų tranzito paslaugas.

Tačiau Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas išreiškė savo šalies pasirengimą tarpininkauti, siekiant užtikrinti, kad Kijevas ir toliau gautų šiuos mokesčius.

„Galime įsivaizduoti imtis diskusijų, siekiant užtikrinti tranzito sutarties po dabartinio termino tąsą, nes ilgainiui norime, kad dujos toliau tekėtų pro Ukrainą“, – teigė H. Maasas.

Pagal 2019 m. gruodį sudarytą sutartį, „Gazprom“ įsipareigojo mokėti tranzito mokesčius Ukrainai iki 2024 m.

H. Maasas teigė besitikįs, kad sutartis galėtų būti pakeista iš terminuotos į „neterminuotą, siekiant suteikti Ukrainai daugiau saugumo kuriant planus“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

vokietija gaus dujas is rusijos per NORD STREM-2

vamzdy kiek uzsisakys ...Vokietija -gali is savo vamzdzio tiekt dujas y ukraina , per dar kelis tarpininkus tranzitu ...Ukraina nenorejo gaut tiesiogiai is rusijos -lai ima dujas aplinkiniu keliu per vokietija ir tarpininkus uz 5 kart didesne kaina...JOKIU PROBLEM NERA --TARPININKAUT NEREIKIA

Siaubas

Sleptusi arabas geriau i krumus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS